Είναι οριστικό: Με δίπλωμα αυτοκινήτου η οδήγηση μοτοσικλέτας

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που στην ουσία οριστικοποιεί πως και ποιοι θα μπορούν να οδηγούν μοτοσικλέτα με το δίπλωμα οδήγησης. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζεται ότι θα οδηγούμε μοτοσικλέτα με δίπλωμα αυτοκινήτου ενώ προβλέπονται πολύ τσουχτερά πρόστιμα για όσους προσκομίσουν ψευδή πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις.

Κατατέθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το νομοσχέδιο με τίτλο: «Η Ελλάδα σε κίνηση: Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα – Μικροκινητικότητα – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» το οποίο ορίζει τους κανόνες και τις προϋποθέσεις για την κίνηση των ελαφρών προσωπικών ηλεκτρικών οχημάτων.

Ειδικότερα με αυτό ξεκαθαρίζονται τα χαρακτηριστικά των ηλεκτρικών ποδηλάτων από εκείνα των ηλεκτρικών μοτοποδηλάτων. Επίσης, προβλέπονται πολύ υψηλά πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ για όσους προσκομίσουν ψευδή πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις για τα οχήματα που έχουν εισάγει ή πουλήσει στην ελληνική αγορά.

Πέραν των παραπάνω στο νομοσχέδιο υπάρχει και η ισοδυναμία μεταξύ του διπλώματος οδήγησης αυτοκινήτου με εκείνο του μοτοποδηλάτου ενώ ξεκαθαρίζεται πως ένας κάτοχος άδειας οδήγησης ΙΧ μπορεί να αποκτήσει νόμιμο δίπλωμα οδήγησης για δίκυκλο έως 125 κ.εκ.

Ειδικότερα όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις ισοδυναμίες μεταξύ κατηγοριών αδειών οδήγησης περιλαμβάνονται:

– Η κατηγορία Β, (Αυτοκίνητα) ισχύει και για την οδήγηση οχη­μάτων της κατηγορίας ΑΜ υπό τις εξής προϋποθέσεις:

· κατοχής της κατηγορίας Β πάνω από έξι (6) έτη, και

· συμπλήρωσης της ηλικίας των είκοσι επτά (27) ετών.

– Η κατηγορία Β (Αυτοκίνητα) με τον εθνικό κωδικό αριθμό «121», ισχύει και για την οδήγηση οχημάτων της κατηγορίας Α1 (Μοτοσικλέτες μέγιστου κυβισμού 125 cm3), μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

· κατοχής της κατηγορίας Β πάνω από έξι (6) έτη,

· συμπλήρωσης της ηλικίας των είκοσι επτά (27) ετών,

· υποχρεωτική πρακτική εκπαίδευση, διάρκειας τουλάχιστον τριών (3) μαθημάτων.

Τέλος με το νομοσχέδιο για την Μικροκινητικότητα προβλέπεται η αυτοδίκαιη άρση παρακράτησης κυριότητας στα οχήματα ώστε να σταματήσουν να ταλαιπωρούνται δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων που τα έχουν αποκτήσει μέσω τραπεζικού δανεισμού ή γραμμάτιων αλλά η εμπορία οχημάτων που τα έχουν προμηθευτεί έχει κλείσει με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προβούν σε άρση παρακράτησης της κυριότητας του οχήματός τους.

Επίσης στο νομοσχέδιο προβλέπονται οι όροι και οι προϋποθέσεις χρήσης των συστημάτων αυτόνομης οδήγησης στην Ελλάδα ευελπιστώντας το κυβερνητικό επιτελείο να αποτελέσει πόλο έλξης στον τομέα της έρευνας για μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες ή εταιρείες παραγωγής λογισμικού αυτόνομης οδήγησης και να πραγματοποιηθούν σοβαρές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Τα βασικά σημεία

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και τη Μικροκινητικότητας:

Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)

Με τη θεσμοθέτηση των ΣΒΑΚ, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) θα καταρτίζουν σχέδια για την ασφαλή και φιλική προς το περιβάλλον κινητικότητα των πολιτών.

Υποχρέωση κατάρτισης ΣΒΑΚ έχουν:

– ΟΤΑ Α΄ βαθμού, με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων,

– Το σύνολο των ΟΤΑ Β΄ βαθμού.

– ΟΤΑ Α΄ βαθμού, ανεξαρτήτως πληθυσμού κατοίκων εφόσον εμπίπτουν στις περιοχές αρμοδιότητας του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) και του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ).

Σκοπός είναι να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των αστικών μεταφορών στην περιοχή ευθύνης των ΟΤΑ, με την υλοποίηση έργων που θα αποσκοπούν σε:

– Βελτίωση της οδικής ασφάλειας,

– Προώθηση της μικροκινητικότητας,

– Διευκόλυνση της ηλεκτροκίνησης,

– Ανάπτυξη ευφυών συστημάτων μετακίνησης,

– Ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων μεταφοράς,

– Μέριμνα για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία

Η κεντρική διοίκηση θεσπίζει για πρώτη φορά ενιαίους κανόνες και συγκεκριμένες απαιτήσεις για την κατάρτιση των σχεδίων αυτών, βάσει των οδηγιών του Παρατηρητήριου Eltis, για την αξιολόγηση και έγκριση έργων στο πεδίο της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.