Σαν σήμερα τα πρώτα σύγχρονα καλλιστεία του κόσμου

Το 1888 στην πόλη Spa του Βελγίου στέφεται η Βασίλισσα της ομορφιάς

Είναι αδύνατο να πούμε πότε ακριβώς ξεκίνησαν καλλιστεία και διαγωνισμοί για την ανάδειξη της γυναικείας ομορφιάς. Για παράδειγμα στον κλασικό κόσμο, τα καλλιστεία υπήρξαν μια μορφή διασκέδασης. Στην Αρχαία Τροία, οι  γυναίκες “κρίνονταν” από μια επιτροπή επιφανών ανδρών, ποιητών, φιλόσοφων, ακόμη και πολεμιστών. Αργότερα, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι κυβερνήτες διασκέδαζαν με διαγωνισμούς για την επιλογή της πιο όμορφης γυναίκας στο χαρέμι τους.

Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι κυβερνήτες διασκέδαζαν με διαγωνισμούς για την επιλογή της πιο όμορφης γυναίκας στο χαρέμι τους

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 1888, οι τοπικές εφημερίδες της μικρής πόλης Spa του Βελγίου, διαφήμιζαν κάτι πρωτοποριακό για την εποχή. Έναν διαγωνισμό ομορφιάς.

Το φθινόπωρο θα γινόταν η επιλογή “του πιο όμορφου κοριτσιού στον πλανήτη” σε ένα Concours de Beauté και τα κορίτσια ενθαρρύνονταν να υποβάλουν τις φωτογραφίες τους (μια σχετικά νέα τεχνολογία) μαζί με μια σύντομη περιγραφή της προσωπικότητάς τους.

Η διαφήμιση του διαγωνισμού, είχε ιδιαίτερη επιτυχία (όπως θα λέγαμε σήμερα έγινε σχεδόν viral) και σε πολύ Οι άνδρες φορούσαν σμόκιν, οι γυναίκες βραδινά μακριά φορέματα σύντομο διάστημα μαζεύτηκαν περίπου 350 αιτήσεις. Η επιτροπή που αποτελούνταν κυρίως από άνδρες, επέλεξε μια λίστα με 21 νεαρά κορίτσια, ως τελικές υποψήφιες. Μπορεί τα πρώτα καλλιστεία να μην είχαν καμία σχέση με το διαγωνισμό όπως διαμορφώθηκε σήμερα, ωστόσο η εκδήλωση, είχε τη δική της αίγλη. Οι άνδρες φορούσαν σμόκιν, οι γυναίκες βραδινά, μακριά φορέματα και οι διαγωνιζόμενες που ήταν κρυμμένες από το ευρύ κοινό σε μια απομονωμένη πτέρυγα ενός σπιτιού, μεταφέρθηκαν στην αίθουσα όπου θα γινόταν ο διαγωνισμός, με κλειστές άμαξες.

 

lifo.gr