Πιο ρεαλιστικό πλέον το σενάριο της 5ης Απριλίου – Κρας τεστ η επαναλειτουργία από σήμερα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής – Δόγμα «ό,τι ανοίγει δεν ξανακλείνει» από την κυβέρνηση – Πώς τα self test αλλάζουν το πλαίσιο λήψης των αποφάσεων
Υπό τη «Δαμόκλειο σπάθη» της ασφυκτικής πίεσης στα νοσοκομεία κυβέρνηση και επιστήμονες περιμένουν με αγωνία την πορεία της πανδημίας αυτή την εβδομάδα προκειμένου να διαφανεί πότε θα γίνουν τα επόμενα βήματα επιστροφής στην κανονικότητα.
Σήμερα ολοκληρώνεται το δεύτερο βήμα μικρής «χαλάρωσης» η οποία αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, καθώς ανεβάζουν ρολά τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής τα οποία καλούνται να λειτουργήσουν μόνο με ραντεβού και αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες. Αξίζει να σημειωθεί πως οι καταναλωτές μπορούν να μεταβαίνουν στα παραπάνω καταστήματα χρησιμοποιώντας τον κωδικό 6 στο 13033 χωρίς να υπόκεινται σε περιορισμούς όσον αφορά στην μετακίνηση από δήμο σε δήμο.
Ανοιχτά είναι επίσης πλέον και οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι έως 3 άτομα με χρήση μάσκας και χρήση του κωδικού 6 και χωρίς αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα και τα δημόσια πάρκα, με επίσκεψη έως τριών ατόμων, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες, και πάλι με χρήση του κωδικού 6 και μετακίνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο. Τέλος, επιτρέπεται, πλέον, η ερασιτεχνική αλιεία για όσους κατοικούς παραθαλάσσιους δήμους με χρήση του κωδικού 6.
Την ώρα λοιπόν που βρίσκεται εν εξελίξει το πρώτο στάδιο «αποσυμπίεσης» μετά και την εξίσωση του ωραρίου της απαγόρευσης κυκλοφορίας μεταξύ Σαββατοκύριακου και καθημερινών το βλέμμα πλέον στρέφουν οι αρχές στην κατάσταση στα νοσοκομεία και στην επιδημιολογική εικόνα.
Τα χθεσινά 1.514 κρούσματα διατηρούν τους επιστήμονες σε επιφυλακή, αλλά ενδεικτικά της επιδημιολογικής κατάστασης θα είναι τα κρούσματα της Δευτέρας και της Τρίτης. Την ίδια ώρα η προσοχή στρέφεται αναπόφευκτα στην άνευ προηγουμένου πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, ειδικά της Αττικής.
Οι νοσηλευόμενοι στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν πλέον υπερβεί τους 4.900 – σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία χθες το βράδυ- και οι διασωληνωμένοι τους 674 στην επικράτεια, δοκιμάζοντας τις αντοχές και εξαντλώντας τις εφεδρείες. Αντίστοιχα το τελευταίο 48ωρο, 940 νέοι ασθενείς με λοίμωξη covid-19 χρειάστηκε να εισαχθούν για νοσηλεία.
Οι εισαγωγές του Σαββατοκύριακου σε όλη τη χώρα γέμισαν ουσιαστικά ένα νοσοκομείο σαν τον «Ευαγγελισμό» ο οποίος διαθέτει 943 κλίνες.
Δεύτερες σκέψεις για λιανεμπόριο
Στο πλαίσιο αυτό η προσοχή πλέον στρέφεται στο λιανεμπόριο το οποίο αποτελεί μία εκπεφρασμένη επιθυμία της κυβέρνησης να είναι το επόμενο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Η ημερομηνία που έχει τεθεί ως στόχος για το άνοιγμα των καταστημάτων είναι η 29η Μαρτίου, ωστόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτή την στιγμή δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία σχετικά με συγκεκριμένες ημερομηνίες. Έτσι, όπως διαφαίνεται, εάν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά αυτή την εβδομάδα, την ερχόμενη Παρασκευή στην συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, δεν θα δοθεί το πράσινο φως για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου.
Σε αυτή την περίπτωση ο σχεδιασμός της κυβέρνησης μετατίθεται για μία εβδομάδα μετά, δηλαδή για τις 5 Απριλίου, ενώ κυβερνητικά στελέχη μιλώντας στο protothema.gr σημειώνουν ότι «εάν οι επιστήμονες υποδείξουν πως χρειαζόμαστε ακόμα μία εβδομάδα, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει». Μπορεί να αποτελεί πλέον ανάγκη να ανοίξει σταδιακά η κοινωνία και η οικονομία, αλλά είναι ξεκάθαρο πως το δόγμα είναι το «ό,τι ανοίγει δεν ξανακλείνει» προκειμένου να παγιωθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας πως αφήνουμε πίσω μας τον εφιάλτη της πανδημίας μία και καλή.
Προς επίρρωσιν των παραπάνω, ο καθηγητής Καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας εκτίμησε πως είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο με 2.000 κρούσματα ημερησίως. «Οποιοδήποτε άνοιγμα έχει τους κινδύνους του. Για το πρώτο δειλό, άνοιγμα, αυτό των κομμωτηρίων, νομίζω ότι σωστά γίνεται, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια βοήθεια στον κόσμο, να πάρει μια ανάσα, καθώς ανεβάζει το ηθικό. Είναι μια αποσυμπίεση κι ένα δειλό άνοιγμα της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.
Όσον αφορά, τώρα, στον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων, αυτή την στιγμή υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο, που εκφράζεται κυρίως από το υπουργείο Ανάπτυξης είναι, όταν έρθει η ώρα, το λιανεμπόριο να λειτουργήσει κανονικά με μόνους περιορισμούς, την χρήση του 13032 και τον ανώτατο αριθμό ατόμων σε κάθε κατάστημα βάσει τετραγωνικών. Κάτι τέτοιο, πάντως, δεν αποτελεί θέσφατο, καθώς εάν οι επιστήμονες κρίνουν την ερχόμενη ή την επόμενη εβδομάδα πως το λιανεμπόριο θα πρέπει να ανοίξει, για να διασφαλιστεί πως δεν θα έχουμε πισωγύρισμα, τότε θα επιλεγεί ο δοκιμασμένος τρόπος του click away.
Είτε στην μία, πάντως, είτε στην άλλη περίπτωση το 13032 θεωρείται σίγουρο πως θα μπει στην ζωή μας. Οι πολίτες θα στέλνουν SMS και θα έχουν την δυνατότητα να βγουν για τα ψώνια τους μία φορά την ημέρα και για χρονικό διάστημα τριών ωρών.
Πρώτο Θέμα