Σούπερ ιδέες για βορειοελλαδίτικα σαββατοκύριακα

Από τους κορυφαίους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας για σαββατοκύριακα σε λίμνες, ποτάμια, γραφικά χωριά, πόλεις και βουνά.

Καστοριά

Ο γύρος της λίμνης είναι γεμάτος εμπειρίες: Θα περάσετε από σπήλαια γεμάτα σπάνιους σχηματισμούς σταλακτιτών και θρύλους για δράκους, από ιστορικές μονές, από όχθες με ζεστά ταβερνάκια και από πολλά διαφορετικά σημεία για να ατενίσετε τα γαλήνια νερά της λίμνης με κύκνους να σουλατσάρουν στην επιφάνειά τους. Θα ανακαλύψετε την γραφική γειτονιά της παλιάς πόλης, το Ντολτσό και θα ανηφορίσετε τον λόφο του Προφήτη Ηλία για καφέ και φοβερή θέα. Στην «κάτω» παραλία της πόλης, θα βρείτε τα περισσότερα μπαράκια και μεζεδοπωλεία της Καστοριάς.

Κερκίνη

Το παρόχθιο δάσος της Κερκίνης είναι μαγευτικό. Τα νερά της λίμνης αυτή την εποχή καλύπτονται με νούφαρα. Οι βαρκάδες στη λιακάδα είναι απολαυστικές. Τα χωριουδάκια στις όχθες πάντα ήσυχα και σταθερά καταφύγια καλοφαγάδων (εδώ θα δοκιμάσετε οπωσδήποτε σπεσιαλιτέ με αγριοβούβαλο), ενώ οι φυσιολατρικές δραστηριότητες δεν έχουν τέλος: Στην ευρύτερη περιοχή θα δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στην ιππασία, την ποδηλασία, την πεζοπορία, την τοξοβολία, την ορειβασία στο όρος Μπέλες και το Μαυροβούνι. Τα ωραιότερα ταβερνάκια και τους περισσότερους ξενώνες θα τους βρείτε στα χωριά Λιθότοπο, Κερκίνη και Άνω και Κάτω Πορόια.

Καϊμακτσαλάν

Τι θα λέγατε να εκμεταλλευτείτε την τελευταία ευκαιρία της σεζόν για σκι; Το χιονοδρομικό κέντρο του Βόρα λειτουργεί ακόμα (αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτοί 4 αναβατήρες και 4 πίστες), ενώ παράλληλα μπορείτε να απολαύσετε τις βόλτες σας στο πανέμορφο χωριό του Παλιού Αγίου Αθανασίου στα ψηλά του βουνού χωρίς να… κρυοπαγήσετε. Στη βάση του βουνού, απλώνεται η λουτρόπολη της Αριδαίας, τα περίφημα λουτρά Πόζαρ, που αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο φανατικό κοινό, που αναζητά μια διαφορετική εμπειρία αναζωογόνησης μέσα στη φύση.

Νέστος

Δάση που υποδέχονται δειλά την άνοιξη. Υδροβιότοποι με σπάνια πουλιά. Διαδρομές που ελίσσονται παράλληλα με τους μαιανδρισμούς του θρακιώτικου ποταμού. Ο Νέστος επιφυλάσσει υπέροχα σκηνικά κάθε εποχή για όσους τον επισκεφτούν. Ιδανική βάση είναι η Σταυρούπολη, από όπου ξεκινά η φαντασμαγορική κατάβαση στους Τοξότες και από εκεί στα υγρά λιβάδια του ποταμού με τα φράγματα και τα τοπία, η μαγεία των οποίων κλιμακώνεται μέχρι να φτάσετε στο δέλτα του Νέστου. Βόρεια της Σταυρούπολης, θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε το δάσος της Χαϊντούς, ένα «φινλανδικό» δάσος με σπάνια φυτά της βόρειας Ευρώπης, ανάμεσα σε οξιές, σημύδες και άγριους κρίνους.

in2life.gr