Χτες σήκωσαν ρολά τα καταστήματα σε όλη τη χώρα εκτός από Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη με διάφορα παρατράγουδα όπως το πρόστιμο 8.000 ευρώ που επιβλήθηκε στο κατάστημα Notos καθώς άνοιξε κατά παράβαση της σχετικής υπουργικής απόφασης.
Οι αγορές πάντως εντός του καταστήματος με βάση τα νέα περιοριστικά μέτρα και ιδίως λόγω, πρώτον, του χρονικού ορίου των τριών ωρών που έχουν οι καταναλωτές ημερησίως για να κάνουν τις αγορές τους και δεύτερον, εξαιτίας των χρονικών περιορισμών που τα ίδια τα καταστήματα θέτουν στους καταναλωτές ώστε να εξυπηρετούν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, καθιστούν πλέον την αγοραστική εμπειρία μάλλον ένα αγχωτικό ταξίδι. Περιορίζουν έτσι τις λεγόμενες «αυθόρμητες» αγορές που στην προ κορωνοϊού εποχή ήταν αυτό που επιζητούσαν οι εμπορικές επιχειρήσεις και για τον λόγο αυτό αναζητούσαν τρόπους να παρατείνουν την παραμονή του καταναλωτή στο κατάστημα.
Οι «κόφτες» που οι ίδιες οι επιχειρήσεις έχουν βάλει στη διάρκεια του ραντεβού κάθε πελάτη οφείλονται κατά κύριο λόγο στο ότι μέσα στο κατάστημα επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα έως 20 πελάτες, ανεξαρτήτως των τετραγωνικών μέτρων αυτού. Ενδεικτικά η Leroy Merlin έχει βάλει μέγιστη παραμονή στο κατάστημα 54 λεπτά ενώ το ίδιο ισχύει και στα Jysk. Η αλυσίδα Κωτσόβολος έχει θέσει ώς όριο παραμονής στο καταστήματα τα 30 λεπτά ενώ το ίδιο ισχύει και για τα Jumbo.
Στα 30′ έχει ορίσει το μέγιστο όριο παραμονής στο κατάστημα η αλυσίδα αθλητικών ειδών Intersport, ενώ τη Cosmosport έχει ορίσει ως όριο τα 20 λεπτά. Αν και η αλυσίδα Πλαίσιο δεν αναφέρει ρητώς ότι η διάρκεια του ραντεβού είναι 20 λεπτά, αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι τα χρονικά παράθυρα που διατίθενται για να κλείσεις ραντεβού είναι εικοσάλεπτα.
Κάτι αντίστοιχο αλλά αλλά με 30λεπτα ισχύει και για τα καταστήματα Public και Media Markt, αλλά και για όλα τα καταστήματα του ομίλου Inditex (Zara, Μπερσκα, Massimo Dutti). Σε άλλες αλυσίδες όπως για παράδειγμα η Funky Buddha ο κάθε πελάτης πρέπει να κάνει τα ψώνια του μέσα σε 15 λεπτά.
dikaiologitikanews