Συνέντευξη με τον Νίκο Παπαγγελή – Μικρός ήρωας, μεγάλος αθλητής

1)  Τι διδάχτηκες από την περιπέτεια της υγείας σου και σε έκανε να αντιμετωπίσεις την ζωή με άλλα «μάτια»;

Η περιπέτεια αυτή στην ζωή μου μου δίδαξε ότι πρέπει να να ζούμε την κάθε μας στιγμή ξεχωριστά, να χαιρόμαστε με τα μικρά και απλά πράγματα καθώς δεν ξέρουμε τι μπορεί να μας συμβεί την επόμενη στιγμή. Και σαφώς να είμαστε ευγνώμων με αυτά που έχουμε και μας έδωσε ο θεός.

2) Πες μου λίγα λόγια για σένα και πως ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση που σε άλλαξε;

Η περιπέτεια μου άρχισε στην ηλικία των 12 ετών όταν τότε έπαιζα ποδόσφαιρο και με έπιασε ξαφνικά ένας πόνος στο δεξί μου πόδι! Πήγαμε με τους γονείς μου να κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις και διαγνώστηκα με οστεοσάρκωμα που σημαίνει καρκίνος στα οστά! Ήταν κάτι που μας τρομοκράτησε όλους! Ακολούθησαν πολλά χειρουργεία και κύκλοι χημειοθεραπειών. Μετά από περίπου ένα χρόνο είχα ξεπεράσει την πρώτη μου μάχη! Μετά από 2 χρόνια και αφού είχα πάει για τις τυπικές εξετάσεις, η μαγνητική έδειξε το ίδιο ακριβώς πρόβλημα! Αυτήν την φορά σε πιο επιθετική μορφή καρκίνου! Έτσι το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να προχωρήσουμε σε ακρωτηριασμό , έτσι ώστε να συνεχίζω να ζω την ζωή μου!
Έκανα κάποιες χημειοθερεπείες ακόμα και από τότε όλα πάνε τέλεια!
Πλέον είμαι 19 ετών, σπουδάζω Διαιτολόγια και Διατροφή στο Χαροκοπειο πανεπιστήμιο στην Αθήνα και Ασχολούμαι με την ποδηλασία αγωνιστικά εκπροσωπόντας την Ελλάδα σε αγώνες του εξωτερικού!

3)  Τι σε τράβηξε στο να ασχοληθείς με την ποδηλασία;

Η ποδηλασία μπήκε στη ζωή μου για καθαρά θεραπευτικούς λόγους, να χάσω κάποια κιλά και να αρχίζω να ασχολούμαι με κάτι. Την αγάπησα από την πρώτη στιγμή γιατί βρήκα αυτό που έλειπε…κάτι που όταν το κάνω να νιώθω τόσο δυνατός και γρήγορος όπου τίποτα δεν θα μπορεί να με σταματήσει . Από τότε κόλλησε το μικρόβιο μέσα μου.

4)  Περιέγραψε ένα 24ωρο σου

Η μέρα μου ξεκινάει από πολύ νωρίς! Θα σηκωθώ στις 8, θα φάω το πρωινό μου και θα ετοιμαστώ για την σχολή! Μόλις τελειώσω από την σχολή θα φάω κάτι που έχω ετοιμάσει από την προηγουμένη μέρα και θα έχω μέσα μου! Έπειτα θα ακολουθήσει η προπόνηση περίπου 3 ώρες στο ποδήλατο και 2 ώρες στο γυμναστήριο! Θα επιστρέψω σπίτι όπου θα κάνω ένα μπάνιο και θα έχω λίγο χρόνο να χαζέψω στην τηλεόραση και στο ιντερνέτ. Και νωρίς για ύπνο για να ξεκουραστώ αρκετά.

5)  Θεωρείς ότι στην εποχή του 20018 η σύγχρονη Ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει απέναντι στα άτομα με αναπηρία;

Σίγουρα η κοινωνία μας έχει κάνει κάποια βήματα στο ότι έχει να κάνει στην αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία! Σίγουρα δεν είναι έτσι όπως θα έπρεπε να είναι αλλά υπάρχει βελτίωση! Πιστεύω θα πρέπει να μαθαίνουν όλοι από μικρά παιδιά ότι στον κόσμο υπάρχουν και άτομα με κάποια αναπηρία που είναι ισάξια και ισότιμα με τους αρτιμελείς, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία διαφορά στον τρόπο που βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε τα ΑμεΑ

6)  Ψάχνοντας σε λίγο διαπίστωσα ότι παρά το πρόβλημα που πέρασες είσαι ένα άτομο γεμάτο όρεξη και δραστήριο .Θέλω να μου πεις αυτό από που πηγάζει;

Είμαι πάντα με χαμόγελο γιατί μετά από άλλα αυτά που πέρασα και είμαι εδώ ζωντανός και δυνατός. Έχω ανθρώπους δίπλα μου που με βοηθάνε στο να είμαι πάντα έτσι. Αντλώ δύναμη και από τον θεό που πιστεύω πολύ!

7)  Τι ονειρεύεσαι για το μέλλον σου ;

Τα όνειρα μου να κερδίσω ένα ΠαραΟλυμπιακό μετάλλιο, να ανοίξω το δικό μου Διαιτολογικό Γραφείο και να κάνω μια μεγάλη οικογένεια!

8)  Πες μας λίγα πράγματα για τον προπονητή σου και τους χορηγούς σου

Χωρίς τους χορηγούς μου δεν θα μπορούσα να κάνω αυτό που κάνω τώρα και να κυνηγάω τους στόχους μου. Η βοήθεια τους είναι πολύτιμη. Και μέσω εσένα θέλω να τους ευχαριστήσω όλους! Charity4u, Kassimatis Cycling, Physioathens, Garmin , Compex. Ο προπονητής μου, Γιώργος Βαρβεράκης, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, πέρα από το πρόγραμμα που μου βγάζει με στηρίζει και πολύ ψυχολογικά που είναι πολύ σημαντικό στον πρωταθλητισμό.

9)  Ποιες συνθήκες επικρατούν σήμερα από την πλευρά της πολιτείας για τα ΑΜΕΑ και ποια εφαρμόσιμα μέτρα θα άλλαζαν την καθημερινότητά τους;;

Το κράτος το μόνο που δίνει στα άτομα με αναπηρία είναι ένα επίδομα αναπηρίας και μέχρι εκεί. Θα πρέπει να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη βοήθεια, όχι τόσο οικονομική αλλά κοινωνική! Δημιουργώντας για παράδειγμα τα πάντα προσβάσιμα και για τα ΑμεΑ.

10) Ποια τα επόμενα βήματα για την επίτευξη του στόχου σου για την Παραολυμπιάδα του 2020;

10) Ο στόχος της Παραολυμπιάδας είναι πολύ δύσκολος, επίπονος και θέλει πολλές θυσίες. Για τα επόμενα 2 χρόνια έχω να ακολουθήσω ένα πολύ σκληρό πρόγραμμα προπόνησης,, μια μεγάλη σειρά αγώνων σε παγκόσμιο επίπεδο στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα με σκοπό να είμαι κατάλληλα προετοιμασμένος για την Παραολυμπιάδα και να κυνηγήσω τον μεγάλο μου στόχο…ένα μετάλλιο!

rhto-arrhto.gr