Tο πείραμα της Ρόδου – Στο νησί Ολλανδοί τουρίστες για… δοκιμαστικές διακοπές

Χθες το απόγευμα έφτασαν στη Ρόδο 189 Ολλανδοί τουρίστες, ηλικίας 18-70 ετών, που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα για διακοπές υπό δοκιμή.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε συνεχή επικοινωνία και συνεννόηση για να οριστικοποιήσουν το πρόγραμμα ταξιδιού και φιλοξενίας τους.

Οι διακοπές θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 19 Απριλίου και οι επισκέπτες αυτοί θα πληρώσουν 399 ευρώ για οχταήμερες διακοπές all-inclusive σε ξενοδοχείο της πόλης της Ρόδου, από το οποίο δεν θα επιτρέπεται να βγουν ούτε στην παραλία.

Οι τουρίστες θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα μέσα στους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου Mitsis Grand Beach Hotel που θα τους φιλοξενήσει για μία εβδομάδα, ενώ άλλοι πελάτες στο ξενοδοχείο δεν θα υπάρχουν.

Για το εν λόγω «πείραμα», που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία από ταξιδιωτικό γραφείο της Ολλανδίας απευθυνόμενο σε υποψήφιους ενδιαφερομένους, δόθηκε πρώτα η έγκριση της ολλανδικής κυβέρνησης. Εν συνεχεία, ζητήθηκε το «πράσινο φώς» από τις ελληνικές αρχές (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, υπουργείο Τουρισμού) το οποίο δόθηκε υπό την προϋπόθεση όμως της αυστηρής τήρησης των μέτρων εντός του ξενοδοχείου, του μέτρου της 7ήμερης καραντίνας αλλά και του αρνητικού PCR τεστ για την είσοδο στη χώρα.

25.000 έκαναν αίτηση

Όταν θα επιστρέψουν στην Ολλανδία θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για δέκα ημέρες. Αν κάποιος μολυνθεί από κοροναϊό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θα μπει σε ξενοδοχείο καραντίνας και τα έξοδα θα καλυφθούν από την εταιρεία που υλοποιεί το πείραμα.

Τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι είχαν κάνει αίτηση, σύμφωνα με το BBC, για το πείραμα που έχει ως στόχο να διαπιστωθεί αν είναι εφικτός ο τουρισμός κατά τη διάρκεια της πανδημίας.