Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για τους επίδοξους εκδρομείς του Πάσχα

Ο κύβος ερρίφθη για κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους και Πάσχα στο χωριό, καλώς εχόντων των πραγμάτων θα κάνουμε την επόμενη χρονιά, αφού ο υψηλός αριθμός διασωληνωμένων και κρουσμάτων δεν θα επιτρέψουν φέτος εξορμήσεις στην επαρχία για το πατροπαράδοτο σούβλισμα του οβελία.

Φέτος όμως υπάρχει η πρόβλεψη ότι πολλοί είναι αυτοί που ίσως επιχειρήσουν να μεταβούν σε χωριά και εξοχικά, μην αποδεχόμενοι το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά πρέπει να γιορτάσουν το Πάσχα στην πόλη.

Στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η μη άρση μετακινήσεων από νομό σε νομό το Πάσχα, άρχισε να καταρτίζεται ένα σχέδιο «μπλοκαρίσματος» των εκδρομέων που ενδεχομένως κάνουν αντάρτικο στις απαγορεύσεις ώστε να γιορτάσουν Πάσχα εκτός πόλης.

Τη γενική ιδέα την είχε δώσει άλλωστε ο πρωθυπουργός προχθές όταν και ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτραπεί καμία μετακίνηση εκτός νομού διαμονής το προσεχές Πάσχα:  «Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στην έξοδο από τις πόλεις, ειδικά στην έξοδο από την Αθήνα για το Πάσχα. Και τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά. Ας αναλάβουν όλοι το ρίσκο, για να θυμηθώ και μια φράση που ήταν της μόδας στον δημόσιο διάλογο. Θα συνιστούσα πραγματικά να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις της πολιτείας»

Μπλόκα σε διόδια-παραδρόμους και… drones

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά το απόγευμα ουσιαστικά εντείνονται από σήμερα, ενόψει του Πάσχα.

Οι έλεγχοι της Αστυνομίας επικεντρώνονται κυρίως στα διόδια των εθνικών οδών. Η ΕΛΑΣ ωστόσο θα έχει ισχυρή παρουσία, εκτός των άλλων, όχι μόνο στα διόδια, αλλά και στους παραδρόμους εθνικών οδών, προκειμένου να αποτρέψει την μετακίνηση όσων θα προσπαθήσουν να κάνουν «Πάσχα στο χωριό».

Όποιοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα για διαπεριφερειακή μετακίνηση θα κάνουν αναστροφή στα διόδια και θα γυρίζουν πίσω.

«Οι έλεγχοι είναι αυστηροί όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη την επικράτεια. Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στα μέτρα για το Πάσχα. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι πολίτες να παρουσιάζουν έγγραφα για αγροτικές εργασίες ή για ιατρικές επισκέψεις, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια και στο αυτοκίνητο να είναι όλη η οικογένεια με τις αποσκευές της», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ.

«Ελέγχονται με μεγάλη προσοχή τα σχετικά έγγραφα που επιδεικνύουν πολίτες στους αστυνομικούς προκειμένου να μεταβούν σε άλλη περιφέρεια», σημειώνουν ακόμη οι ίδιες πηγές και εξηγούν: «Σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθήσουν να ξεγελάσουν την Αστυνομία, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια, εκτός από τα τσουχτερά πρόστιμα, υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξουν και ποινικές κυρώσεις».

Σημειώνεται ακόμη ότι, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ για το Πάσχα, θα υπάρχουν παράλληλα ελικόπτερα και drones.

Εξετάζεται ακόμα και μπλόκο στο «Εργάνη» – Αυστηρά πρόστιμα για ψευδείς ή εικονικές μετακινήσεις

Η απόφαση για κλειστά διόδια είναι ειλημμένη, με τα πρόστιμα για εικονικές ή ψευδείς δηλώσεις μετακίνησης εκτός νομού να επιφέρουν και ποινικές ευθύνες. Δεν θα είναι μόνο το πρόστιμο των 300 ευρώ που θα πρέπει να πληρώσει όποιος πιαστεί για παράνομη μετακίνηση αλλά θα έχει να αντιμετωπίσει και τη Δικαιοσύνη.

Όποιος μετακινηθεί για εργασία τις ημέρες του Πάσχα, θα πρέπει η μετακίνησή του να έχει δηλωθεί επίσημα από τον εργοδότη του καθώς από την Δευτέρα του Πάσχα θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται στοιχεία και να διεξάγονται διασταυρώσεις.

Ωράριο Κυκλοφορίας τις μέρες του Πάσχα

Από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και τη Μεγάλη Παρασκευή ισχύουν οι απαγορεύσεις για τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Εκτός του δήμου κατοικίας οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν μόνο το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.

Αλλαγές και στο ωράριο κυκλοφορίας, καθώς τη Μεγάλη Εβδομάδα η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από τις 05:00 έως τις 22:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα – που ανοίγει και η εστίαση – το ωράριο διαμορφώνεται από τις 05:00 έως τις 23:00.