Τι ήταν οι φωτεινές κουκκίδες που είδαμε στον ουρανό της Καστοριάς

Ιπτάμενα, κατάφωτα αντικείμενα, σαν κουκκίδες, διήλθαν χθες από τον νυχτερινό ουρανό της Καστοριάς αφήνοντας άφωνους όσους πρόλαβαν να αντιληφθούν το σύντομο πέρασμά τους.

Δεν πρόκειται ούτε για… εξωγήινη μορφή ζωής ούτε για συνωμοσία. Αυτοί οι παράξενοι φωτεινοί σχηματισμοί στον ουρανό αποτελούσαν το τμήμα των δορυφόρων του πρότζεκτ Starlink από την εταιρεία του Έλον Μασκ, SpaceX που βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά για την παροχή γρήγορου, δορυφορικού Ίντερνετ, μέσω του συστήματος Starlink.

Σύμφωνα με το techgear.gr, οι δορυφόροι αυτοί παραμένουν σε τροχιά σε ύψος μόλις 1600km και ο καθένας τροφοδοτείται από μόλις ένα ηλιακό panel. Όλοι μαζί σχηματίζουν αυτό το δίκτυο που θα μπορεί να παρέχει πρόσβαση στο Internet με ταχύτητα έως 1Gbps και με μέγιστη καθυστέρηση μόλις 25ms, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Το σχέδιο του επιχειρηματία για να καλύψει όλη τη Γη με πρόσβαση στο Internet έρχεται όμως σε πλήρη αντίθεση με τους παρατηρητές του νυχτερινού ουρανού, αφού αστρονόμοι και αστροφωτογράφοι υποστηρίζουν ότι οι δορυφόροι αυτοί, υπό συγκεκριμένη γωνία, μπορούν να γίνουν πιο φωτεινοί από την Αφροδίτη ή τον Δία, αντανακλάντως με τους ηλιακούς συλλέκτες τους το φως του ήλιου, κάτι που τους κάνει ορατούς με γυμνό μάτι, σε πολύ σκοτεινούς ουρανούς.

“Λαμβάνουμε ορισμένα βασικά βήματα για τη μείωση της φωτεινότητας των δορυφόρων. Θα πρέπει να είναι πολύ λιγότερο αισθητή η παρουσία τους κατά τη διάρκεια της αύξησης της τροχιάς αλλάζοντας τη γωνία του ηλιακού πλαισίου, ενώ σε όλους τους δορυφόρους θα μπουν σκίαστρα, ξεκινώντας από την παρτίδα εκτόξευσης 9”, είχε απαντήσει ο επιχειρηματίας μέσω Twitter.

Δείτε στο παρακάτω video πως είδαν τους δορυφόρους σε άλλες περιοχές του πλανήτη: