Ποιοι είναι οι ιδανικοί συνδυασμοί τροφίμων;

Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές ερωτήσεις και απορίες που απασχολούν πολύ κόσμο σε σχέση με το ποιοι είναι οι σωστοί συνδυασμοί τροφών και οι οποίες φαίνεται να προέρχονται κατά βάση από παλιές αντιλήψεις που διαιωνίζονται ακόμα μέχρι σήμερα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο συνδυασμός πρωτεΐνης με υδατάνθρακα όπου πολλοί πιστεύουν ότι δε μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους καθώς με τον τρόπο αυτό επιβαρύνεται η διαδικασία της πέψης και υπάρχει δυσκολία στην μείωση του βάρους. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έχει επιστημονική βάση καθώς υπάρχουν διαφορετικά ένζυμα που είναι υπεύθυνα για την πέψη κάθε συστατικού.

Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει πραγματικά και ποιοι είναι οι ιδανικοί συνδυασμοί τροφίμων που μπορούμε να κάνουμε έτσι ώστε να πάρουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη από τη διατροφή μας.

  • Συνδυασμός σιδήρου και βιταμίνης C

Ο σίδηρος μπορεί να είναι ζωικής προέλευσης (αιμικός σίδηρος) ή φυτικής προέλευσης (μη αιμικός) με τον τελευταίο να παρουσιάζει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα στον οργανισμό μας .Η απορρόφηση του σιδήρου εξαρτάται από διάφορα άλλα συστατικά των τροφών αλλά συστήνεται η κατανάλωσή του με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α και βιταμίνη C καθώς επίσης και κάποια οξέα όπως είναι το οξικό οξύ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατανάλωση φακής με χρωματιστές πιπεριές που περιέχουν βιταμίνη C ή με ξύδι(οξικό οξύ) καθώς και τα φασόλια με καρότο το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α.

  • Συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά

Τα όσπρια που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός σε αντίθεση με την πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης που είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Έτσι λοιπόν ο συνδυασμός των οσπρίων με δημητριακά (πχ ψωμί, ρύζι, παξιμάδι) κατά προτίμηση ολικής αλέσεως μπορεί να μας προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας καθώς τα αμινοξέα των οσπρίων και τα αμινοξέα των δημητριακών αλληλοσυμπληρώνονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα ρεβύθια με το ρύζι , οι φακές με παξιμάδι κλπ.

  • Συνδυασμός κουρκουμά με μαύρο πιπέρι

Ο κουρκουμάς έχει ως βασικό συστατικό του την κουρκουμίνη η οποία φαίνεται να έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες με αποτέλεσμα να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας καθώς φαίνεται να συμβάλλει στην ομαλή πέψη , στη διατήρηση καλού λιπιδαιμικού προφίλ ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας και στη μείωση συμπτωμάτων σε περιπτώσεις υψηλού πυρετού. Προκειμένου λοιπόν να αποκομίσουμε όλα αυτά τα οφέλη που έχει να μας προσφέρει ο κουρκουμάς χρειάζεται να τον συνδυάσουμε με μαύρο πιπέρι που ενισχύει την απορρόφηση της κουρκουμίνης.

  • Συνδυασμός λιποδιαλυτών βιταμινών με πηγές λίπους

Οι βιταμίνες που ονομάζονται λιποδιαλυτές είναι οι Α,D,E, K και ονομάζονται έτσι καθώς η απορρόφησή τους γίνεται μόνο με παρουσία λίπους. Καλές πηγές λίπους αποτελούν το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο. Καλοί συνδυασμοί λοιπόν είναι γλυκοπατάτες(βιταμίνη Α) με ελαιόλαδο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά(βιταμίνη Κ) με αβοκάντο κλπ.

  • Συνδυασμός ψευδαργύρου με πηγές θείου

Ο ψευδάργυρος φαίνεται να απορροφάται πολύ καλύτερα όταν συνδυάζεται με πηγές θείου. Τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο είναι τα οστρακοειδή ,το βοδινό και η γαλοπούλα ενώ τρόφιμα πλούσια σε θείο αποτελούν τα αυγά , μερικά τυριά όπως η παρμεζάνα και κάποια λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών ,το κρεμμύδι κλπ.

Συμπερασματικά λοιπόν βλέπουμε ότι μία ισορροπήμενη διατροφή με ποικιλία και πολλές επιλογές μπορεί να μας προσφέρει όλα τα δυνατά οφέλη της Μεσογειακής διατροφής. Βάλτε χρώμα στο πιάτο σας , διευρύνετε τις επιλογές σας και αποφύγετε τις μονοφαγικές δίαιτες και τον αποκλεισμό ολόκληρων ομάδων τροφίμων.

dietzone