Άγχος: τι πρέπει να αλλάξετε στη διατροφή και τη ζωή σας για να το καταπολεμήσετε

Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από άγχος ή συναφείς αγχώδεις διαταραχές και φυσικά χωρίς να το θέλουν. Το άγχος είναι η αντίδραση του οργανισμού μας κάθε φορά που οι καταστάσεις γίνονται πιο πιεστικές και προσπαθούμε με οποιονδήποτε τρόπο να ανταπεξέλθουμε στις περισσότερες ανάγκες που προκύπτουν. Τότε είναι που χρειαζόμαστε βασικές και πρακτικές συμβουλές για να  υποστηρίξουμε τον εαυτό μας και κατ’ επέκταση να τον προστατεύσουμε από την κατάσταση αυτή.

Δείτε λοιπόν παρακάτω ποιες διατροφικές συνήθειες να ενστερνιστείτε εν όψει στρεσογόνων καταστάσεων:

Τρώτε Ω-3 λιπαρά
Όταν βρισκόμαστε διαμέσου πιεστικών και στρεσογόνων καταστάσεων, καλό είναι να αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες τροφές και να καταναλώνουμε περισσότερα Ω-3 λιπαρά οξέα, καθότι αποδεδειγμένα κάνουν καλό στο δέρμα μας και παράλληλα ελαττώνουν την απελευθέρωση των ορμονών του στρες, μειώνοντας κατ’ επέκταση τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Άρα σε πιεστικές περιόδους, αποφεύγουμε μη θρεπτικές (επεξεργασμένες) τροφές  και ροφήματα όπως τα γλυκά και τα αναψυκτικά και λέμε ναι στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά όπως ο τόνος, ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα.

Πίνετε αρκετό νερό
Καλό είμαι καθημερινά να πίνουμε άφθονο νερό, καθώς μια πιθανή έλλειψή του μειώνει τον όγκο του αίματός μας με αποτέλεσμα η καρδιά μας να πρέπει να δουλεύει πιο εντατικά για να παραμείνουμε λειτουργικοί. Άρα, αν νιώθετε ήδη μια κόπωση, αν αφήσετε τον οργανισμό σας χωρίς νερό, τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα. Να πίνετε νερό ακόμη κι αν δε διψάτε, καθώς η αίσθηση της δίψας σημαίνει ότι έχετε ήδη αφυδατωθεί σε ποσοστό 2%. Έχετε παντού μαζί σας το μπουκαλάκι σας!

Αποφύγετε τη ζάχαρη
Η κατανάλωση ζάχαρης έχει πολλές αρνητικές επιδράσεις στην υγεία μας. Αυξάνει το σωματικό μας βάρος, μας προκαλεί φλεγμονές και φυσικά επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας, προκαλώντας απότομες μεταβολές στη διάθεση μας, ακόμη και κατάθλιψη. Γι’ αυτό καλό είναι να μένουμε μακριά από γλυκά, ζαχαρούχα ροφήματα και σοκολάτες και να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και καλά λιπαρά, όπως είναι για παράδειγμα τα λιπαρά ψάρια που προαναφέραμε (σολομός, τόνος σκουμπρί, σαρδέλα), τα καρύδια και το αβοκάντο. Η πρακτική αυτή θα βελτιώσει τις απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο στο αίμα σας και κατ’ επέκταση στη διάθεσή σας αλλά και την όρεξή σας για φαγητό.

Γυμναστείτε
Η γυμναστική έχει πολύ ευεργετική επίδραση στην ψυχική μας υγεία, κάτι που με τη σειρά του βοηθά τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τις στρεσογόνες καταστάσεις. Δεν χρειάζεται, όμως, να υπερβάλλουμε και να οδηγούμαστε σε υπερ-προπονήσεις καθώς αυτός θα είναι ανασταλτικός παράγοντας της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Κοιμηθείτε επαρκώς
Η μελατονίνη ή αλλιώς η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τον ύπνο μας, όταν είμαστε σε διέγερση μειώνεται, ενώ το βράδυ αυξάνεται. Άρα τις βραδινές ώρες, καλό είναι να αποφεύγουμε τις πηγές καφεΐνης. Ακόμη, αποφεύγουμε την έκθεσή μας σε οθόνες, καθώς επηρεάζουν αρνητικά τον κιρκαδιανό μας ρυθμό και φροντίζουμε όσο μπορούμε να διατηρούμε μια σωστή θερμοκρασία σώματος, κι αυτό γιατί όταν έχουμε υψηλότερη θερμοκρασία προκαλούμε επιβράδυνση της απελευθέρωσης της μελατονίνης. Επομένως, καλό είναι να αποφεύγουμε τα καυτά ντους πριν τον ύπνο αλλά και την κατανάλωση πικάντικων φαγητών. Οι ιδανικότερες λοιπόν λύσεις είναι να καταναλώνουμε σύνθετους υδατάνθρακες για βραδινό γεύμα, καθώς βοηθούν εξισορροπούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας και απελευθερώνουν επαρκή ποσότητα σεροτονίνης και τέλος να κάνουμε ένα δροσερό ντους, το οποίο θα διατηρήσει τη σωστή θερμοκρασία του οργανισμού μας.

dietzone