Το σύστημα πιστοποιητικών εμβολιασμού θα εφαρμόζεται στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στους γείτονές τους Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν. Τι πρέπει να κάνουν όσοι προέρχονται από χώρα που δεν εγκρίνει την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού και ποιους εμβολιασμένους και γιατί μπορούν να μην…δεχτούν οι χώρες της ΕΕ ως ταξιώτες.
Ο απόλυτος οδηγός για το πιστοποιητικό μετακινήσεων που θα επιτρέπει στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ταξιδεύουν με ασφάλεια στα 27 κράτη – μέλη του μπλοκ στην εποχή του κορονοϊού.
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τα ταξίδια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμο να πάρει σάρκα και οστά. Από την 1η Ιουλίου τίθεται σε χρήση ενώ από τις αρχές Ιουνίου θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε ορισμένες χώρες.
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού συχνά αναφέρεται και ως «διαβατήριο εμβολίου» η πράσινο πιστοποιητικό. Τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετική με τη μορφή και τη «λειτουργία» του είναι αρκετά.
Τι θα καταγράφει
Θα επιτρέψει στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι:
- είτε έχουν εμβολιαστεί πλήρως (14 μέρες μετά τη 2η δόση)
- είτε έχουν αναρρώσει από την COVID-19
- είτε διαθέτουν αρνητικά διαγνωστικά τεστ (PCR ή rapid test)
να ταξιδέψουν πιο εύκολα στην ΕΕ, όπου οι περιορισμοί στην κυκλοφορία έχουν επιβαρύνει σημαντικά την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία για περισσότερο από ένα χρόνο. Ακόμα τα κράτη μέλη δεν έχουν συμφωνήσει πότε θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί τα διαγνωστικά τεστ από την ώρα της άφιξης.
Για την απόδειξη φυσικής νόσησης, μπορεί να αξιοποιηθεί ένα μοριακό τεστ από την ημέρα διάγνωσης της μόλυνσης. Ωστόσο, η προστασία από τη φυσική ανοσία θεωρείται ότι κρατάει 180 μέρες. Επομένως, τα κράτη μέλη ίσως χρειαστεί να καθορίσουν τα ίδια αυτήν την περίοδο.
Τέλος, η απόδειξη φυσικής νόσησης μέσω των τεστ αντισωμάτων δεν έχει κριθεί ακόμα σημαντικά αξιόπιστη. Ωστόσο, αυτό θα επανεξεταστεί μέσα στους επόμενους μήνες.
Ποια εμβόλια θα γίνονται δεκτά και ποια… όχι
Τα μέλη της ΕΕ θα κληθούν να επιτρέψουν την είσοδο σε ταξιδιώτες που έχουν λάβει τις απαιτούμενες δόσεις ενός από τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson &johnson.
Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να επιλέξουν, αλλά δεν υποχρεούνται, να εγκρίνουν την είσοδο για όσους έλαβαν εμβόλιο εγκεκριμένο σε ορισμένα κράτη μέλη, όπως το ρωσικό Sputnik V, το οποίο χρησιμοποιείται από την Ουγγαρία, μέλος της ΕΕ. Μπορούν επίσης να επιλέξουν να αναγνωρίσουν άλλα εμβόλια που εγκρίθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπως το Sinopharm της Κίνας.
Πώς θα μοιάζει το πιστοποιητικό
Το δωρεάν πιστοποιητικό θα έχει τη μορφή κωδικού QR σε smartphone ή σε έντυπη μορφή, επιτρέποντας στις αρχές να καθορίσουν την κατάσταση ενός επισκέπτη με βάση τα αρχεία στη χώρα καταγωγής τους.
Ο σχεδιασμός περιέχει μια μοναδική ψηφιακή υπογραφή που συνδέει έναν αναγνώστη με τα δεδομένα Covid του ταξιδιώτη. Τα κράτη μέλη θα αποφασίσουν μεμονωμένα εάν τα δεδομένα αυτά συνδέονται με το δικό τους εθνικό πρόγραμμα παρακολούθησης και ιχνηλάτησης ή εάν θα διατηρήσουν ξεχωριστή εφαρμογή.
Και με τα προσωπικά δεδομένα τι θα γίνει;
Το κείμενο που εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη της ΕΕ προβλέπει ότι το πιστοποιητικό περιέχει μόνο τα δεδομένα που είναι «απολύτως απαραίτητα» για την επίβλεψη των ασφαλών ταξιδιών και ότι η εφαρμογή σέβεται τους νόμους της Ευρώπης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων από τον ΓΚΠΔ.
Τα δεδομένα δεν διαβιβάζονται μεταξύ των χωρών, μόνο το κλειδί που επιτρέπει τη μεταφορά της γνησιότητας του πιστοποιητικού. Τα δεδομένα δεν διατηρούνται από τις χώρες άφιξης ή διέλευσης μόλις επαληθευτούν.
Θα γλιτώσουμε από την καραντίνα;
Καταρχήν, οι ταξιδιώτες με πιστοποιητικό Covid δεν θα χρειάζεται πλέον να παραμένουν σε καραντίνα μόλις φτάσουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, αλλά είναι δυνατές κάποιες εξαιρέσεις.
Εάν η επιδημική κατάσταση στη χώρα ή την περιοχή αναχώρησης επιδεινωθεί ραγδαία ή εάν προκύψει ένα επικίνδυνο νέο στέλεχος του ιού, μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα.
Εάν ένα κράτος μέλος επιθυμεί να επιβάλει τέτοιους ελέγχους έκτακτης ανάγκης, πρέπει να ενημερώσει τους εταίρους του 48 ώρες νωρίτερα και οι ταξιδιώτες μπορούν να συμβουλευτούν τον ιστότοπο «Re-Open-EU» για να παρακολουθήσουν τις αλλαγές των κανόνων.
Είναι χρήσιμο για κάτι παραπάνω από ταξίδια;
Το δίκαιο της ΕΕ αφορά τους ευρωπαϊκούς κανόνες ελεύθερης κυκλοφορίας, αλλά τα μεμονωμένα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το πιστοποιητικό για να ελέγξουν την πρόσβαση σε άλλες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και φεστιβάλ, σύμφωνα με τους όρους της εθνικής νομοθεσίας.
Τι θα ισχύει για τα παιδιά;
Αυτή τη στιγμή δεν εμβολιάζονται παιδιά και έφηβοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς δεν έχει εγκριθεί κανένα εμβόλιο COVID για παιδιά επί του παρόντος. Γι αυτό ίσως να χρειαστεί να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ πριν ταξιδέψουν, ακόμη και αν οι γονείς τους έχουν το πιστοποιητικό.
Ποιες χώρες αφορά;
Το σύστημα πιστοποιητικών θα εφαρμόζεται στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στους γείτονές τους Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν. Μέχρι στιγμής, έχουν διεξαχθεί επιτυχείς δοκιμές της πύλης δεδομένων της ΕΕ σε 18 από αυτές τις χώρες.
Η νομοθεσία της ΕΕ που διέπει το πιστοποιητικό τίθεται σε ισχύ την 1η Ιουλίου και αρχικά διαρκεί 12 μήνες. Ωστόσο, θα υπάρξει μεταβατική περίοδος έξι εβδομάδων για τις χώρες που δεν είναι ακόμη έτοιμες να εφαρμόσουν το πιστοποιητικό σύμφωνα με το μοντέλο της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου άλλα μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αποδέχονται τα εθνικά τους αρχεία εμβολίων εάν περιλαμβάνουν τα ίδια δεδομένα.
ednh.news / news4health