Ανατροπές στην αξία των οικοπέδων και των κατοικιών θα φέρει η ένταξη τουλάχιστον 3.500 περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον ΕΝΦΙΑ.
Οι αλλαγές αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα με την υπουργική απόφαση να βρίσκεται καθ’ οδόν προς το εθνικό τυπογραφείο, προκειμένου το 2022 ο υπολογισμός των φόρων στα ακίνητα να γίνει με το νέο σύστημα των αντικειμενικών τιμών.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Κομισιον στην έκθεση της για την Ελληνική Οικονομία, η διαδικασία ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές ολοκληρώθηκε επιτυχώς μέσα στο 2021, ενώ και η ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα οδηγεί σε διεύρυνση της βάσης υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ από το 85% των ακινήτων στο 95%, ενώ οι νέες αντικειμενικές είναι πλέον απολύτως ψηφιοποιημένες.
Στην έκθεση επισημαίνεται, πως «οι νέες αντικειμενικές αξίες θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον ΕΝΦΙΑ, για τον φόρο μεταβίβασης ιδιοκτησίας και τον φόρο κληρονομιάς».
Οι επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών τιμών αφορά τις περιοχές που μέχρι και σήμερα βρίσκονται εκτός της λίστας των 10.165 ζωνών που εφαρμόζονται σε όλη την επικράτεια.
Ως αποτέλεσμα είναι σε πολλές από αυτές τις περιοχές οι ιδιοκτήτες να πληρώνουν φόρους πολύ χαμηλότερους σε σχέση με την πραγματική αξία του οικοπέδου.
Νέες αξίες
Αυτή την στιγμή υπάρχουν κατοικίες σε περιοχές που θεωρούνται «φιλέτα», αλλά εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν εντάσσονται στο σύστημα αντικειμενικών τιμών η εφορία υπολογίζει τους φόρους με τιμές πολύ χαμηλότερες των πραγματικών.
Αυτό σημαίνει ότι μετά την ένταξη αυτών των περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα δουν αν αυξάνεται η φορολογική επιβάρυνση για το ακίνητο τους.
Στην Αττική οι νέες εντάξεις στο αντικειμενικό σύστημα αφορούν περιοχές στη Βάρκιζα, τα Λεγραινά, την Αγία Μαρίνα, το Δασκαλειό, το Πόρτο Ράφτη, τον Ασπρόπυργο. Επίσης στο αντικειμενικό σύστημα εντάσσονται όλες οι περιοχές της Σαλαμίνας και των Κυθήρων που είναι εκτός, ενώ στην Αίγινα εντάσσονται η Πέρδικα, ο Μεσαγρός και η Σουβάλα.
Στον Νομό Θεσσαλονίκης αντικειμενικές αξίες θα αποκτήσουν για πρώτη φορά περιοχές του Λαγκαδά και της Χαλκιδικής, στην Αχαΐα, εντάσσονται όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές, στην Αιτωλοακαρνανία εντάσσονται όλες οι περιοχές κοντά στη Λίμνη Τριχωνίδα ενώ στο νομό Τρικάλων οι αντικειμενικές αξίες θα επεκταθούν στο Περτούλι, στην Ελάτη, στην Πύλη και στο Καστράκι.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών η ένταξη των 3.500 περιοχών θα φέρει ανακατατάξεις στους υπολογισμούς των αντικειμενικών αξιών.
Ως εκ τούτου αναμένεται από το σύνολο των ζωνών, σε περίπου το 70% να υπάρξουν αυξήσεις ενώ για το υπόλοιπο 30% θα υπάρξουν είτε μειώσεις, είτε οι τιμές θα παραμείνουν ως έχουν σήμερα.
Οι αλλαγές που θα έρθουν με το νέο σύστημα των αντικειμενικών αξιών θα επηρεάσουν:
- το φόρο μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ) ο οποίος υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε πωλουμένου ακινήτου και βαρύνει τον αγοραστή
- το ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων (εξαιρείται η 1η κατοικία),
- το φόρο δωρεάς, γονικής παροχής και κληρονομιάς ακινήτων,
- το φόρο χρησικτησίας,
- το φόρο ανταλλαγής –συνένωσης οικοπέδων,
- το φόρο διανομής ακινήτων,
- το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών ρεύματος και υπολογίζεται με συντελεστές 0, 25% έως 0, 35% επί των τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων,
- το δημοτικό φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων,
- το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων,
- το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο,
- τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευής νέων αυθαιρέτων,
- τις εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων,
- τον ειδικό φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις υπεράκτιες εταιρείες ακινήτων,
- το φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτων τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φυσικών προσώπων,
- το φόρο επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης και από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας.