Οι σκληροί δείκτες, δηλαδή οι αριθμοί των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία, των διασωληνωμένων και των νεκρών, βρίσκονται σε συνεχή υποχώρηση – Προβληματισμός για την κινητικότητα των νέων, που δεν έχουν ακόμα θωρακιστεί επαρκώς, καθώς και για τις νέες διαγνώσεις
«Παράθυρο» -συγκρατημένης- αισιοδοξίας για τον έλεγχο της επιδημίας ανοίγει η εκτίμηση των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για πιθανή, αλλά εύθραυστη ύφεση το επόμενο διάστημα. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλό επίπεδο και απαιτείται προσοχή και τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.
Οι σκληροί δείκτες, δηλαδή οι αριθμοί των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία, των διασωληνωμένων και των νεκρών, βρίσκονται σε συνεχή υποχώρηση, γεγονός πολύ σημαντικό, ωστόσο, όπως επισημαίνουν, δεν αρκεί αυτό, αν δεν οικοδομηθεί παράλληλα στέρεο και υψηλό τείχος ανοσίας στον πληθυσμό. Χθες καταγράφηκαν 1.112 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 167 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία, 445 διασωληνωμένοι και 34 θάνατοι.
«Οι εμβολιασμοί αποδεικνύονται το μόνο “όπλο” μας έναντι του κορωνοϊού» ανέφερε για μια ακόμη φορά, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την επιδημία από το υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου. Τα στοιχεία που παρέθεσε η καθηγήτρια είναι χαρακτηριστικά για την προστασία που παρέχει ο εμβολιασμός.
Από τους 2.200 νοσηλευόμενους με λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας, οι περίπου 1.500 είναι ηλικίας άνω των 55 χρόνων. Η ηλικία αποτελεί ούτως ή άλλως επιβαρυντικό παράγοντα για την έκβαση της νόσου. Ωστόσο, η νοσηλεία τους έχει δρομολογηθεί και με ένα επιπλέον «βαρίδιο», ότι δεν είναι εμβολιασμένοι για τον κορωνοϊό, παρά το ικανό διάστημα που έχει διανυθεί με το επιστημονικό «δώρο» του εμβολίου να είναι διαθέσιμο στα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας.
«Στην πλειονότητά τους όσοι νοσηλεύονται πλέον και είναι ηλικίας άνω των 55 χρόνων, είναι ανεμβολίαστοι. Παρότι το εμβόλιο αποτελεί το πιο ισχυρό «όπλο» για αυτούς ώστε να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό, δεν το έχουν ενεργοποιήσει» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Παράλληλα, η καθηγήτρια έκανε έκκληση για εμβολιασμό και στα άτομα ηλικίας κάτω των 40 χρόνων. «Το περασμένο καλοκαίρι 2 στα 3 κρούσματα που καταγράφηκαν, ιδίως τον Αύγουστο, αφορούσαν άτομα ηλικίας κάτω των 40 χρόνων. Μπορείτε να απολαύσετε το φετινό, διαφορετικό καλοκαίρι, αλλά με ασφάλεια, προγραμματίζοντας τον εμβολιασμό σας πριν από τις διακοπές» είπε η ειδικός απευθυνόμενη προς τους πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας, που αποτελούν τον πυρήνα των πιο ενεργών και «ζωντανών» για την οικονομία, την εργασία, την ψυχαγωγία κλπ πολιτών. Και τους κάλεσε να μην ξεχνούν ότι «δεν έχουμε γυρίσει σε προ κορωνοϊού εποχή».
Τον κομβικό ρόλο των νεότερων ατόμων στην οικοδόμηση του τείχους ανοσίας και συνεπώς στον έλεγχο της επιδημίας ανέδειξε και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέροντας το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου όπου ενώ το επίπεδο ανοσίας έχει φτάσει σε ικανοποιητικό βαθμό, καταγράφεται μικρή αύξηση στις νέες διαγνώσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Μια πιθανή αιτία, όπως ανέφερε χθες κατά την ενημέρωση ο κ. Μαγιορκίνης, είναι ότι τα ποσοστά συμμετοχής στον εμβολιασμό των ατόμων από 18 έως 39 ετών δεν βρίσκονται ακόμη σε ικανοποιητικά επίπεδα. Και με δεδομένο ότι η κινητικότητα των νέων δεν σταματά, αυτοί γίνονται «οδηγοί» της επιδημίας και των νέων μολύνσεων. Το ότι δεν έχουν ακόμη θωρακιστεί επαρκώς επιτείνει το πρόβλημα. Και στην Ελλάδα οι νεότεροι πολίτες «οδηγούν» την επιδημία, καθώς όπως ανέφεραν οι ειδικοί η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει υποχωρήσει στα 36 έτη. «Μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και σε νέα, ενεργά άτομα, η επιδημία δεν θα ελεγχθεί» κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης. Θετικό ωστόσο είναι το γεγονός ότι η νέα παραλλαγή Δ του κορωνοϊού, η λεγόμενη ινδική, η οποία εμφανίζεται πολύ στη Βρετανία, καλύπτεται από τα εγκεκριμένα εμβόλια.
Την αγωνία των ειδικών σε ό,τι αφορά τον ρυθμό οικοδόμησης του τείχους ανοσίας στη χώρα μας ήρθαν να ενισχύσουν οι ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκου Χαρδαλιά για την πορεία των εμβολιασμών στην επικράτεια.
Ο κ. Χαρδαλιάς παρέθεσε πέντε Περιφερειακές Ενότητες με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού -Φλώρινα, Ξάνθη, Φωκίδα, Σέρρες, και Δράμα είναι οι πέντε περιοχές της χώρας όπου η θωράκιση των πολιτών έναντι του κορωνοϊού κινείται σε χαμηλά επίπεδα, προκαλώντας προβληματισμό, με δεδομένο ότι κάποιες εξ αυτών δοκιμάστηκαν σκληρά τους προηγούμενες μήνες από την επιδημία και μέτρησαν πολλά θύματα.
Άλλες 14 Περιφερειακές ενότητες βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο της υπόλοιπης χώρας. Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας, Ημαθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Κιλκίς, Εύβοιας, Λάρισας, Λακωνίας, Πιερίας, Πέλλας, Φθιώτιδας, Έβρου, Λέσβου, Καβάλας και Σάμου.
Πρώτο Θέμα