Οι ανακοινώσεις Σταϊκούρα για τις νέες αντικειμενικές αξίες

Βόμβα στα οικονομικά των νοικοκυριών ο νέος ΕΝΦΙΑ – Οι περιοχές που θα απογειωθούν οι αντικειμενικές τιμές

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, των φόρων στις μεταβιβάσεις ακινήτων  και όλους τους φόρους που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα.

Όπως ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεσαία τάξη και τη μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων, ακόμη και αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως ο νέος ΕΝΦΙΑ θα ανακοινωθεί στις αρχές του 2022 και θα εξοφληθεί σε περισσότερες δόσεις.

Βόμβα στα οικονομικά των νοικοκυριών ο νέος ΕΝΦΙΑ – Οι περιοχές που θα απογειωθούν οι αντικειμενικές τιμές

Τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ δεν θα έχουν καμία αλλαγή εάν δεν υπάρχει αλλαγή στην περιουσιακή κατάσταση των ιδιοκτητών, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου ο υπολογισμός και των υπόλοιπων φόρων θα γίνεται με τις παλιές αντικειμενικές.

Από τη νέα χρονιά, η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές, αλλά και η επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών σε 3.478 νέες περιοχές, θα φέρει τα πάνω κάτω τόσο στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, όσο και σε ακόμα 20 φόρους που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές τιμές.

Ξεκινώντας από τα καλά νέα, σε τουλάχιστον 3.500 περιοχές αναμένεται να οι ιδιοκτήτες να δουν μειώσεις, καθώς εκεί σήμερα οι αντικειμενικές είναι υψηλότερες από τις εμπορικές τιμές. Για παράδειγμα στην Αττική μειώσεις αναμένονται σε περιοχές των βορείων προαστίων όπως είναι το Μαρούσι, το Ψυχικό, η Φιλοθέη, σε τμήματα της Πεντέλης, αλλά και σε ορισμένες περιοχές νοτίων προαστίων

.Αντίθετα αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες θα δουν περιοχές που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, όπως για παράδειγμα, Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνάκι, Πατήσια, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, σε περιοχές του Πειραιά όπως η Δραπετσώνα και το Πέραμα, καθώς αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά, όπως και στα νότια προάστια περιοχές όπως η Γλυφάδα, η Βούλα, η Βουλιαγμένη, το Ελληνικό και το Π. Φάληρο.

Ο υπολογισμός του φόρου

Η εξίσωση για τον υπολογισμό του φόρου δεν είναι τόσο εύκολη. Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ η μείωση της αντικειμενικής αξίας σε μια περιοχή δεν σημαίνει αυτόματα και μείωση ή αύξηση του φόρους.

Ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ γίνεται με μια σειρά συντελεστές οι οποίοι υπολογίζονται σε τιμές ζώνης και όχι σε απόλυτη τιμή.

Αυτό σημαίνει ότι η μείωση της αντικειμενικής τιμής μπορεί να μειώσει την αξία, αλλά να μην αλλάξει τη ζώνη υπολογισμού του φόρου.Αποτέλεσμα θα είναι το 2022, με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αρκετοί ιδιοκτήτες να δουν μειώσει στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, αλλά και αρκετοί να μην δουν καμία μεταβολή.

Το ίδιο ισχύει και για τις περιοχές όπου αναμένονται αυξήσεις, καθώς η αύξηση της αντικειμενικής τιμής μπορεί να μην οδηγήσει υποχρεωτικά και σε αλλαγή ζώνης και ως εκ τούτου να μην υπάρξει καμία αλλαγή στο εκκαθαριστικό του φόρου την επόμενη χρονιά.

Ένταξη στο σύστημα

Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα αναφορικά με τις περιοχές που θα ενταχθούν στο σύστημα των αντικειμενικών.

Σε αυτές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν επιβαρύνσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ από το 2022. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα, οι αυξήσεις αναμένεται να είναι σημαντικές. Παρόλα αυτά, θα υπάρξουν και περιπτώσεις όπου θα σημειωθούν μειώσεις και μάλιστα μεγάλες.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι τo αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού θα καλύπτει πλέον το 98% του πληθυσμού καλύπτοντας 13.808 ζώνες από 10.165 που ήταν μέχρι τώρα.

Οι μεγαλύτερες διαφορές αναμένονται στις λεγόμενες περιοχές «φιλέτα» όπου μέχρι σήμερα έχει παρατηρηθεί οικόπεδα πάνω στο κύμα σε κοσμοπολίτικα νησιά να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ λίγων μόνο ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για πολυτελείς βίλες σε ακριβές περιοχές, όπου η φορολογικής τους επιβάρυνση είναι μικρότερη από ένα δυάρι στα Πατήσια.

Οι περιοχές που εντάσσονται στο σύστημα

Ενδεικτικά, η ένταξη στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών, πέρα από τα γνωστά νησιά του Αιγαίου όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος κ.α, αυξήσεις αναμένεται να φέρει και σε περιοχές της Αττικής από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, στην Αγία Μαρίνα, τον Αγιο Νικόλαο, τον Χάρακα, το Δασκαλειό, καθώς και περιοχές από το Πόρτο Ράφτη έως την περιοχή του Θορικού.

Για το υπόλοιπο Αιγαίο αναμένεται, μεταξύ άλλων, να ενταχθούν στο νέο σύστημα η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, οι Φούρνοι, η Κάλυμνος η Ρόδος και η Κως.Σχεδόν το σύνολο των περιοχών στα νησιά του Ιονίου αναμένεται να ενταχθούν στις νέες αντικειμενικές, καθώς στην Κεφαλονιά πλην του Αργοστολίου, σχεδόν όλο το νησί είναι εκτός αντικειμενικών.

Αντίστοιχα στην Κέρκυρα, εντός αντικειμενικού συστήματος θα βρεθούν η Λευκίμμη, το Περιβόλι, τα Μωραΐτικα, ο Πέλεκας, η Γλυφάδα, η Παλαιοκαστρίτσα, η Κασσιόπη, η Στρογγύλη κ.ά.

Στη Λευκάδα θα ενταχθούν, μεταξύ άλλων, το Πόρτο Κατσίκι, το Καλαμίτσι, ο Αγ. Νικήτας, η Καρυά, το Πινακοχώρι, οι ΤσουκαλάδεςΣτο σύστημα αναμένεται να ενταχθούν και περιοχές στο Νομό Φλώρινας, όπως είναι το Αμύνταιο, ο Άγιος Παντελεήμονας, οι Πρέσπες, ο Φιλώτας, η Δροσοπηγή, το Πισοδέρι, η Κρυσταλλοπηγή, η Μελίτη, στον Νομό Ημαθίας περιοχές όπως είναι το Σέλι, το Πλατύ, η Βεργίνα, η Νέα Νικομήδεια, ο Αγ. Γεώργιος, στο Νομό Σερρών περιοχές όπως η Πρώτη Σερρών, η Αμφίπολη, η Χρυσοπηγή, ο Προμαχώνας, η Κερκίνη, η Ηράκλεια, τα Λουτρά, το Στρυμονικό και η Αλιστράτη.

Στο σύστημα θα ενταχθούν και από την Αιτωλοακαρνανία όλες οι περιοχές που γειτνιάζουν με τη Λίμνη Τριχωνίδα από τον Νομό Αρτας, θα ενταχθούν περιοχές, όπως τα Τζουμέρκα, ο Γ. Καραϊσκάκης, το Κομμένο, το Κομπότι, στον Νομό Πρεβέζης η Λούτσα, ο Βράχος, το Κανάλι, ο Λούρος, το Καναλάκι, το Μαργαρίτι, το Γαρδίκι.Στον Νομό Αχαΐας, οι παραθαλάσσιες περιοχές όπως το Διακοπτό, την Αιγείρα, τον Πλάτανο, την Τράπεζα, τα Σελιανίτικα, τον Ψαθόπυργο, τα Βραχναίικα θα ενταχθούν στο σύστημα, ενώ και από το Νομό Κορινθίας θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές από το Περιγιάλι έως το Λέχαιο και νοτιοανατολικά των Ισθμίων.