Τι σηματοδοτεί η χειραψία και γιατί είναι κάτι που απασχολεί πολύ κόσμο. – Ποιοι μπορούν να την επαναφέρουν στη ζωή τους και ποιοι πρέπει να περιμένουν. Υπάρχει πάντοτε και η εναλλακτική του χαιρετισμού με κλειστές γροθιές.
Συναντάτε ξαφνικά στον δρόμο έναν γνωστό σας, τον οποίο έχετε να δείτε ένα χρόνο. Τι κάνετε; Ανταλλάσσετε χειραψία μαζί του ή διατηρήστε σε απόσταση ασφαλείας;
Η απάντηση εξαρτάται από ορισμένες παραμέτρους, μία από τις οποίες είναι αν έχετε κάνει το εμβόλιο έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
Όπως εξηγεί ο Dr. Akhi Bindra, πνευμονολόγος στην Cleveland Clinic του Οχάιο, όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έναντι της Covid-19, δύσκολα θα μολυνθούν από τον κορωνοϊό μέσω μιας χειραψίας.
Ολοκλήρωση του εμβολιασμού, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, σημαίνει ότι θα έχουν περάσει:
- Τουλάχιστον 15 ημέρες από τη δεύτερη δόση των εμβολίων που χορηγούνται δύο φορές (Pfizer, Moderna, AstraZeneca)
- Τουλάχιστον 15 ημέρες από την χορήγηση μονοδοσικού εμβολίου (Johnson & Johnson)
Ο Dr. Bindra λέει ότι υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που υποδηλώνουν πως όσοι έχουν εμβολιαστεί έχουν λιγότερες πιθανότητες να τους μολύνει ο νέος κορωνοϊός, απ’ όσες εάν να κολλήσουν γρίπη με το κλασικό αντιγριπικό εμβόλιο.
«Για να είναι ασφαλής η χειραψία, η πρώτη προϋπόθεση είναι να έχει περάσει αρκετός καιρός από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού», λέει. «Δύο εβδομάδες αργότερα, μπορεί κάποιος να αρχίσει να ανακτά την φυσιολογική ζωή του. Αλλά με μικρά, προσεκτικά βήματα, χωρίς να υιοθετεί ριψοκίνδυνες συμπεριφορές».
Σαν τη μάσκα
Τη σύσταση αυτή αντανακλούν και οι κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν εκδώσει τα CDC και άλλοι φορείς για άλλα μέτρα προστασίας. Όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, λ.χ., μπορούν να αφαιρούν και τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους.
Δεν είναι όμως σώφρων να το κάνουν αυτό σε συνθήκες στενής επαφής με άλλα άτομα, κι ας βρίσκονται σ’ ένα γήπεδο.
Επιπλέον, ακόμα κι όταν έχουν τελειώσει με το εμβόλιο έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, πρέπει να εξακολουθήσουν να φορούν μάσκα σε χώρους όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ή αν έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό, π.χ. εξαιτίας νόσου ή λήψης ορισμένων φαρμάκων.
Κατ’ αντίστοιχο τρόπο, η χειραψία μπορεί να μην είναι η καλύτερη ιδέα αν ζείτε σε μια κοινότητα με χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης.
Ούτε σε μια κοινότητα όπου ακόμα «θερίζει» ο κορωνοϊός και υπάρχουν πολλά ενεργά κρούσματα.
Ορόσημο, αλλά…
«Η χειραψία είναι ένα ορόσημο, γιατί είναι μία κίνηση που χρησιμοποιούν από την αρχαιότητα οι άνθρωποι για να επικοινωνούν μεταξύ τους», τονίζει ο Dr. Bindra. «Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα αρχίσετε να χαιρετάτε τον κόσμο, αν δεν αισθάνεστε ασφαλείς».
Επιπλέον, προσθέτει, πρέπει να φέρεστε έξυπνα. Αν λ.χ. ο άνθρωπος που σας πλησιάζει βήχει ή είναι εμφανώς άρρωστος, προτιμότερος είναι ο χαιρετισμός εξ αποστάσεως.
Το γεγονός, εξ άλλου, ότι έχετε τελειώσει με τα εμβόλια δεν σημαίνει πως θα ξεχάσετε τους κανόνες υγιεινής. Φροντίστε λοιπόν να σαπουνίζετε συχνά και καλά τα χέρια σας ή/και να τα καθαρίζετε σχολαστικά με απολυμαντικό.
Καλό είναι να εξακολουθήσετε να έχετε μαζί σας απολυμαντικό, όπου κι αν πηγαίνετε, για να το χρησιμοποιείτε συχνά.
Αν δεν έχετε εμβολιαστεί
Αν δεν έχετε ακόμα κάνει το εμβόλιο ή δεν έχετε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό σας, καλό είναι να ξεχάσετε τη χειραψία. «Τίποτα δεν έχει αλλάξει ακόμα για εσάς», υπογραμμίζει ο Dr. Bindra.
Όντως, σύμφωνα με τις ισχύουσες συστάσεις οι ανεμβολίαστοι άνθρωποι πρέπει να εξακολουθήσουν να φορούν προστατευτική μάσκα. Πρέπει επίσης να τηρούν και αποστάσεις ασφαλείας από άλλα άτομα.
iatropedia