Εγκρίθηκε από την FDA το σούπερ φάρμακο κατά της παχυσαρκίας

Το σκεύασμα Wegovy της Novo Nordisk έχει ισχυρή και αποτελεσματική δράση για την αναστολή της όρεξης

Φάρμακο για την απώλεια βάρους, που περιγράφεται ως «game changer» για την παχυσαρκία, πήρε έγκριση από την αμερικανική Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων FDA, μόλις πριν από λίγες ημέρες και είναι το πρώτο σκεύασμα κατά της παχυσαρκίας που εγκρίνεται από το 2014.

Το Wegovy θα παράγεται από την Novo Nordisk, αλλά δεν αποτελεί εντελώς νέο φάρμακο. Το ίδιο σκεύασμα, με την ονομασία semaglutide, χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες ως φάρμακο για τον διαβήτη εδώ και χρόνια.

Όμως, πιο πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το semaglutide, σε διαφορετική δοσολογία, έχει ισχυρή και αποτελεσματική δράση για την καταστολή της όρεξης.

Συγκεκριμένα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε φέτος με τη συμμετοχή σχεδόν 2.000 υπέρβαρων ενηλίκων από 16 διαφορετικές χώρες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μακροπρόθεσμη χορήγηση του φαρμάκου αυτού οδήγησε σε μέση απώλεια βάρους σχεδόν 15%.

Κάποιοι έχασαν ακόμα περισσότερο βάρος, αφού το 30% των συμμετεχόντων εμφάνισε μείωση άνω του 20% στο βάρος του.

«Κανένα άλλο φάρμακο δεν έχει πλησιάσει σε αυτά τα επίπεδα της απώλειας βάρους. Είναι πραγματικά ένα game changer», είπε η Ρέιτσελ Μπάτερχαμ του University College London. «Για πρώτη φορά, οι άνθρωποι μπορούν να επιτύχουν μέσω φαρμάκων αυτό που ήταν δυνατό μόνο μέσω εγχείρησης απώλειας βάρους».

Η θεραπεία, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ αυτό τον μήνα, έχει τη μορφή μίας εβδομαδιαίας ένεσης. Ουσιαστικά, ο ασθενής λαμβάνει την ορμόνη GLP-1, η οποία ενισχύει το αίσθημα κορεσμού και τον βοηθά να τρώει λιγότερο.

Η Novo Nordisk δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα την τιμή του φαρμάκου, όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή θα διαμορφωθεί περίπου στα 1.300 δολάρια τον μήνα.