Aνοίγει η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

«Θα γίνει συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αναμένουμε εντός των επόμενων ημερών το πόρισμα από την Επιτροπή», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Θετικές χαρακτήρισε τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τονίζοντας ότι έχει διαπιστωθεί «μία σημαντική μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και μία ταχύτατη αποκλιμάκωση στον αριθμό των νοσηλειών και των διασωληνωμένων».

Άμεσα ξεκινά η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Θα γίνει συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αναμένουμε εντός των επόμενων ημερών το πόρισμα από την Επιτροπή», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Η εγρήγορση πρέπει να είναι δεδομένη» σημείωσε προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία».

«Εν κατακλείδι τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλύτερα και στο θέμα της πανδημίας. Η εγρήγορση προφανώς και πρέπει να είναι δεδομένη, διότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την περιπέτεια αυτή, και η προσήλωσή μας θα πρέπει να στραφεί στο να πείσουμε καχύποπτους συμπολίτες μας ότι πρέπει κι αυτοί να κάνουν το βήμα, να εμβολιαστούν.

Το εμβόλιο είναι ένα δώρο της επιστήμης πάνω απ’ όλα προστατεύει τους ίδιους και τις οικογένειές τους από το κίνδυνο μιας πολύ σοβαρής νοσηλείας. Είναι όμως και μια πράξη κοινωνικής ευαισθησίας. Η αντίληψη ότι δεν βαριέσαι ας το κάνει ο άλλος για να μην το κάνω εγώ είναι μία αντίληψη η οποία δυστυχώς υπονομεύει συνολικά την κοινωνική συνοχή και δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη», είπε ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός.

Τι είπε για τα προνόμια των εμβολιασμένων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για ειδικές διευκολύνσεις ή ελευθερίες (όρος που όπως είπε προτιμά σε σχέση με τη λέξη προνόμια), που θα έχουν όσοι θα έχουν πλήρως εμβολιαστεί.

«Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση θα ανοίξει σύντομα, από τη στιγμή που όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να έχουν πρόσβαση σε ένα εμβόλιο. Το θεωρώ λογικό όπως συμβαίνει και με το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Αρκεί η απόδειξη του εμβολιασμού για να μην χρειάζεται κάποιος να κάνει συνέχεια τεστ για να αποδεικνύει ότι δεν είναι θετικός», είπε.

Έκκληση να εμβολιαστούν όσοι είναι καχύποτποι με το εμβόλιο

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε νέα έκκληση σε όσους είναι καχύποπτοι να εμβολιαστούν. «Το εμβόλιο», είπε, «είναι δώρο της επιστήμης και πράξη κοινωνικής ευαισθησίας». Χαρακτήρισε δε λυπηρό το γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται ή νοσούν βαριά και κάποιοι χάσουν τη ζωή τους, είναι άνθρωποι που είναι ανεμβολίαστοι και είναι άνθρωποι που τους τελευταίους μήνες είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν και δεν το έκαναν.

«Η αντίληψη “δεν βαριέσαι, σας το κάνει ο άλλος για να μην το κάνω εγώ” είναι μια αντίληψη που υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.