Πέφτουν τα κρούσματα στη χώρα – Tα σενάρια για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας επιβεβαιώνουν τη σαφή αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορονοϊού και φανερώνουν τη σημασία του εμβολιασμού στην αντιμετώπιση της υγειονομικής πρόκλησης. Τα σενάρια για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού στη χώρα, αλλά οι Αρχές θέλουν να αυξηθούν για να αποφευχθεί το 4ο κύμα της πανδημίας. Εδώ και καιρό έχει πέσει στο «τραπέζι» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, κάτι που συνεχίζει να απασχολεί.

Εν τω μεταξύ, τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας επιβεβαιώνουν τη σαφή αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορονοϊού και φανερώνουν τη σημασία του εμβολιασμού στην αντιμετώπιση της υγειονομικής πρόκλησης. Την ίδια ώρα, μέχρι την Παρασκευή (11/06) έχουν πραγματοποιηθεί 6.665.626, 4.160.324 εμβολιασμοί με τουλάχιστον 1 δόση έχουν πραγματοποιηθεί εκ των οποίων 2.660.260 είναι ολοκληρωμένοι,

«Τέλος Ιουνίου τα κρούσματα θα είναι κάτω από 200», τα ποσοστά που δείχνουν γιατί πρέπει να εμβολιαστούν όλοι άμεσα

Σημαντικά είναι τα στοιχεία που έδωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής (11/06) από το υπουργείο Υγείας. Η καθηγήτρια επεσήμανε πως η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα μας είναι σαφής, ενώ παρέθεσε τον μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού την περασμένη εβδομάδα που για πρώτη φορά έπειτα από καιρό σταθεροποιήθηκε κάτω από τα 1.000 περιστατικά/ημέρα. Η ίδια προέβλεψε, ωστόσο, ότι στο τέλος του μήνα, οι διασωληνωμένοι στην χώρα ίσως να είναι λιγότεροι από 200.

Μειωμένα κατά 34% τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Συμπληρώνοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, συμπλήρωσε πως καταγράφηκαν 34% λιγότερες διαγνώσεις από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ και ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκε κατά 19%, σε λιγότερους από 30 ανά ημέρα.

Η κυρία Παπαευαγγέλου υποστήριξε πως η επιδημιολογική εικόνα σήμερα προσομοιάζει με εκείνη του περασμένου Γενάρη, πριν ξεσπάσει το τρίτο κύμα του κορωνοϊού στη χώρα. Μάλιστα, σημειώνει πως τα δεδομένα είναι ακόμη πιο ενθαρρυντικά σήμερα, αν αναλογιστεί κανείς πως τα μισά νέα κρούσματα αφορούν σε ασυμπτωματικούς, οι οποίοι εντοπίζονται μέσω των self test.

Κάπως έτσι, με 40.000 τεστ κατά μέσο όρο την ημέρα, ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας παραμένει σταθερά χαμηλός περίπου στο 2,3%. Την ίδια ώρα, παραμένει χαμηλός ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων. «Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερή στα 36 έτη σε όλη την επικράτεια και βλέπουμε παντού μία μείωση σημαντική στα νέα κρούσματα στις ηλικίες άνω των 55 ετών» σημείωσε η λοιμωξιολόγος.

Η σημασία του εμβολιασμού στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Οι ειδικοί έχουν αναφερθεί πολλές φορές στη σημασία του εμβολιασμού, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς σήμερα σε ΜΕΘ Covid είναι πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλια έναντι του κορωνοϊού. «Θα ήθελα να υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων αφορά σε ανεμβολίαστους ανθρώπους» επανέλαβε σήμερα η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η λοιμωξιολόγος παρέθεσε στοιχεία από το μητρώο ασθενών Covid για την περασμένη εβδομάδα 31 Μαΐου με 6 Ιουνίου. «Εξετάζοντας συγκεκριμένα, απομονωμένα τα άτομα, τους συμπολίτες μας που είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, σημειώνουμε ότι το 92% αυτών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν και το 98% όσων χάθηκαν λόγω κορωνοϊού αφορούσαν σε άτομα που δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου που πρόσθεσε: «Νομίζω τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους».

«Καλούμε, λοιπόν, όσους δεν έχουν πάρει ακόμα την απόφαση να εμβολιαστούν, να εκμεταλλευτούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, να κλείσουν ραντεβού ώστε να έχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία για το χειμώνα» είπε με τη σειρά του ο κ. Μαγιορκίνης αναφορικά με την ανάγκη αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποια επαγγέλματα πέφτουν στο «τραπέζι» για να αποφευχθεί το 4ο κύμα της πανδημίας

Παράλληλα, το γεγονός όμως πως ο κίνδυνος για ένα 4ο κύμα της πανδημίας παραμένει ισχυρός αλλά και το γεγονός πως οι μεγαλύτερες ηλικίες και οι ευπαθείς ομάδες δεν έχουν ακόμη μεγάλα ποσοστά εμβιολιασμού ανοίγει την συζήτηση για την υποχρεωτικότητά του.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του φιλοξένησε το δελτίο ειδήσεων του «Star», ανοίγει η «βεντάλια» των επαγγελμάτων που μπαίνουν στο μικροσκόπιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Η συζήτηση εκτός από τους υγειονομικούς επεκτείνεται και στους εκπαιδευτικούς ή κάποιους δημόσιους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με το κοινό. Πρώτοι στη λίστα παραμένουν επίσης οι αστυνομικοί και γενικά τα σώματα ασφαλείας αλλά και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.