Επιστρέφει από σήμερα η μουσική στην εστίαση – Έως τη 01:30 η κυκλοφορία

Πρώτο βήμα χαλάρωσης μέχρι την κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας την 1 Ιουλίου – Τι αλλάζει από σήμερα σε εστίαση, σινεμά και συναυλίες – Γάμοι με μουσική, 300 άτομα αλλά… όχι χορό από 1η Ιουλίου

Το πρώτο μεγάλο βήμα για την επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα γίνεται από σήμερα, ενώ την ίδια ώρα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την 1η Ιουλίου όποτε και θα καταργηθούν οι βασικότεροι από τους περιορισμούς.

Αρχής γενομένης από σήμερα, Σάββατο, η εστίαση επιστρέφει σε έναν βαθμό στα… συνηθισμένα, αφού έφτασε ο καιρός οι DJ να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο και, εστιατόρια, καφέ και μπαρ να επαναφέρουν την μουσική. Ωστόσο η ώρα για χορό δεν έχει φτάσει ακόμη αφού οι περιορισμοί παραμένουν ακόμη αυστηροί. Την ίδια ώρα, η εστίαση θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τον κόσμο μόνο στους εξωτερικούς χώρους και μόνο καθήμενους.

Αντίστοιχα, άλλο ένα μέτρο το οποίο βαίνει προς χαλάρωση μέχρι τελικά την κατάργησή του από τον επόμενο μήνα είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα από σήμερα η κυκλοφορία των πολιτών επιτρέπεται έως τη 01:30 αντί για τις 12:30 που ίσχυε μέχρι χθες. Από 1ης Ιουλίου όμως, το μέτρο καταργείται και δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός όσον αφορά στις μετακινήσεις.

Η επέκταση του ωραρίου μέχρι την 1:30 μετά τα μεσάνυχτα, δίνει πλέον τη δυνατότητα στους θερινούς κινηματογράφους να πραγματοποιήσουν δύο προβολές καθώς μέχρι τώρα αυτό ήταν ανέφικτο.

Το ίδιο ισχύει με τις θεατρικές παραστάσεις και τις συναυλίες, οι οποίες έπρεπε να ολοκληρώνονται νωρίτερα από τις 12 το βράδυ προκειμένου να έχουν αποχωρήσει όλοι ακόμα και οι εργαζόμενοι πριν από την έναρξη της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Από σήμερα επίσης, αυξήθηκε το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος – θεάματος από 50 σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων, σε 70% έως 5000 θέσεων, και σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα, σε κάθε περίπτωση με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.

Επίσης, για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον η ταυτόχρονη παρουσία τεσσάρων πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ..

Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, τώρα, επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων, καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.

Σχεδόν… κανονικότητα για γάμους και βαπτίσεις από την 1η Ιουλίου

Οι 18 μέρες που μεσολαβούν έως την 1η Ιουλίου αποτελούν το μεταίχμιο για την πλήρη άρση ορισμένων από των περιορισμών, αφού οι επιστήμονες έκριναν πως οι 18 μέρες που μεσολαβούν είναι ικανοποιητικό διάστημα τόσο για να υπάρξει περαιτέρω ύφεση στην πανδημία, όσο και για να αποτυπωθούν τυχόν τοπικές εξάρσεις λόγω των κορωνοπάρτι που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τις προηγούμενες ημέρες. Την ίδια ώρα ο εμβολιασμός αποτελεί σύμμαχο για την πορεία αφού οι σχεδόν 100.000 εμβολιασμοί καθημερινά διασφαλίζουν την πορεία προς το τείχος ανοσίας.

Έτσι, από 1η Ιουλίου, εκτός από την κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, αλλάζει και το πλαίσιο που θα ισχύει για τους γάμους και τις βαπτίσεις. Έτσι από τα 100 άτομα που επιτρέπονται σήμερα, οι δεξιώσεις θα διεξάγονται με ανώτατο όριο τα 300 άτομα και φυσικά με μουσική και χωρίς περιορισμό στο ωράριο.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, «άσχημα» ήταν τα… νέα που μετέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος μιλώντας χθες στην ΕΡΤ1 διευκρίνισε πως μπορεί στις δεξιώσεις να επιτρέπεται η μουσική, ωστόσο οι περιορισμοί που θα υπάρχουν θα είναι αυστηροί. Έτσι, όπως είπε, οι δεξιώσεις θα γίνονται μόνο με καθήμενους σε ροτόντες έως οχτώ άτομα, ενώ θα… απαγορεύεται ο χορός.

Όπως σημείωσε, δεν υπάρχει περιορισμός στο εάν η μουσική θα είναι με ορχήστρα ή όχι, λέγοντας ωστόσο πως «δεν μπορούμε να χορέψουμε». «Μακάρι να τελειώσουμε με την πανδημία και να επανέλθουμε, όμως, αυτοί είναι οι κανόνες τώρα», είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως μέχρι πρότινος δεν είχαμε ούτε την μουσική και θα πρέπει όλοι να κάνουμε προσεκτικά βήματα.