Θύελλα αντιδράσεων για το σποτ του Συνεδρίου Γονιμότητας – “Είναι η ωμή αλήθεια” λένε οι διοργανωτές

Απέσυρε την αιγίδα της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας – «Κύμα» αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα για το σποτ του συνεδρίου – Αποσύρθηκαν ΕΡΤ και ΑΠΕ από χορηγοί επικοινωνίας

«Κύμα» αντιδράσεων έχει ξεσηκωθεί στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές», τόσο για το σποτ που κυκλοφόρησαν οι διοργανωτές, όσο και για τη λίστα των ομιλητών. Στο συνέδριο, μάλιστα, θα μιλούσε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία μετά τη δημοσίευση του βίντεο, απέσυρε τη συμμετοχή και την αιγίδα της.

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι αποσύρονται η ΕΡΤ και το ΑΠΕ από τη χορηγία επικοινωνίας. «Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι αδιαπραγμάτευτο. Οτιδήποτε θίγει την προσωπικότητα της γυναίκας και περιορίζει τον ρόλο της είναι αναχρονιστικό και απαράδεκτο. Η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας του πρώτου συνεδρίου γονιμότητας και αναπαραγωγικής αυτονομίας», έγραψε ο κ. Λιβάνιος.

Το βίντεο και οι αντιδράσεις 

Το βίντεο-«μήλο της έριδος» δείχνει μία γυναίκα, η οποία απολογείται στον εαυτό της και στην κοινωνία, επειδή επέλεξε να ασχοληθεί με την εκπαίδευσή της και την καριέρα της. «Και ξαφνικά, έρχεται η μέρα που κλείνεις τα πολλά. Κι έτσι απλά, αρχίζει ο απολογισμός. Όχι γι’ αυτά που έκανες, αλλά γι’ αυτά που θα έπρεπε να έχεις κάνει. “Άντε τι κάθεσαι; Πότε θα παντρευτείς; Πότε θα γίνεις μάνα;”. Κι αναρωτιέσαι: Πέρασες στο πανεπιστήμιο. Έπιασες μια καλή δουλειά. Γνώρισες τον άνδρα των ονείρων σου. Και ξαφνικά μαθαίνεις πως αυτό το 4 στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου, δεν σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα. “Τι έχω κάνει λάθος;”. Τίποτα δεν έχεις κάνει λάθος. Απλά δεν γνώριζες. Αν ονειρεύεσαι να κάνεις την δική σου οικογένεια αύριο, φρόντισε να ενημερωθείς σήμερα», λέει η γυναίκα του σποτ.

Κάτω από το που κατέβηκε προσωρινά από την πλατφόρμα αλλά ανέβηκε ξανά ανέβηκαν δεκάδες από χρήστες που εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά αλλά και την οργή τους με το περιεχόμενο, το οποίο χαρακτηρίζουν «ενοχοποιητικό, ρατσιστικό, στερεοτυπικό και οπισθοδρομικό», σημειώνοντας ότι είναι «υποτιμητικό για όλες τις γυναίκες, είτε έχουν παιδιά είτε όχι».

Δείτε το σποτ:

Η απάντηση των διοργανωτών

Για το επίμαχο σποτ του 1ου Συνεδρίου «Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας» μίλησε ο Κώστας Πάντος ένας εκ των κεντρικών ομιλητών. Ο γνωστός γυναικολόγος που βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου τοποθετήθηκε σχετικά με τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το εν λόγω βίντεο.

Ο κ. Πάντος παραδέχτηκε αρχικά πως το σποτ είναι όντως σκληρό για τις γυναίκες είναι όμως η ωμή πραγματικότητα.

«Όταν είδα το σποτ θεώρησα ότι είναι σκληρό έλεγε όμως την ωμή αλήθεια», είπε αρχικά τονίζοντας πως σκοπός του δεν είναι να πει στις γυναίκες πότε θα κάνουν παιδιά. «Το βίντεο δεν λέει κάντε παιδιά αλλά ενημερώσου». Τόνισε δε ότι το βίντεο είναι αυτοβιογραφικό.

Όπως είπε σκοπός δεν είναι να πείσει τις γυναίκες να κάνουν παιδιά, ούτε να τις εκβιάσει. Σκοπός όπως είπε είναι να τις ενημερώσει. Μάλιστα μίλησε για την ορμόνη της γονιμότητας λέγοντας πως όσο μεγαλώνει μια γυναίκα τόσο η ορμόνη πέφτει.

Σάλος στο Twitter

Οι χρήστες του Twitter δεν… χαρίστηκαν στους διοργανωτές του συνεδρίου, επικρίνοντας εκτός του σποτ και την επιλογή στη λίστα ομιλητών, να περιλαμβάνονται κυρίως άνδρες, για ένα ζήτημα που, όπως υποστηρίζουν, αφορά τις γυναίκες και τα σώματά τους.

Πρώτο Θέμα