Μπορεί να είναι συνηθισμένες γεύσεις, αλλά οι τιμές τους απέχουν πολύ από το προσιτό.
Το φαγητό έχει ένα δεδομένο κόστος, το οποίο προσαρμόζουμε ανάλογα στις ανάγκες και το πορτοφόλι μας. Τα σούπερ μάρκετ έχουν τεράστια ποικιλία και ποιότητα προϊόντων από όλο τον κόσμο, ώστε «απαγορευτικές» γεύσεις στο παρελθόν, όπως το χαβιάρι, να είναι πλέον προσιτά. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ακόμα ορισμένες γεύσεις που παραμένουν απλησίαστες λόγω του τεράστιου κόστους.
Ο πραγματικός βασιλιάς του καλοκαιριού
Μαζί με το καρπούζι, το πεπόνι είναι ένα από τα πιο δροσιστικά και νόστιμα φρούτα του καλοκαιριού και δύσκολα μπορεί να αποφασίσει κανείς ποιο είναι το καλύτερο. Για τους Ιάπωνες πάντως, δεν υπάρχει δίλημμα, αφού το πεπόνι, το θεωρείται ως το πιο σπουδαίο δώρο στις γιορτές του καλοκαίρι. Το πιο ακριβό πεπόνι – η ποικιλία Yubari King – καλλιεργείται στο Yubari, ένα μικρό χωριό στα βόρεια της χώρας, το οποίο άφησε πίσω την εξόρυξη κάρβουνου και τελειοποίησε την καλλιέργεια του φρούτου. Τα πιο σφαιρικά πεπόνια είναι και τα πιο περιζήτητα, με τις τιμές να φτάνουν δυσθεώρητα ύψη. Για παράδειγμα, ενα απλό πεπόνι μπορεί να κοστίζει περίπου 500 γιεν στο σουπερμάρκετ, αλλά ένα Yubari θα πουληθεί για 15.000 γιεν (114 ευρώ). Στις δημοπρασίες που γίνονται στην αρχή της σεζόν, όταν και βγαίνουν τα πρώτα Yubari King, οι τιμές είναι ακόμα αστρονομικές και έχουν φτάσει τα 2,5 εκατομμύρια γιεν (το 2008), δηλαδή πάνω από 19 χιλιάδες ευρώ.
Το «βρωμερό» μυστικό του πιο ακριβού καφέ
Οι πιο παλιές ιστορικές αναφορές στην κατανάλωση καφέ εντοπίζονται στην Υεμένη του 15ου αιώνα και η καλλιέργεια του θαυματουργού αυτού φυτού έχει εξαπλωθεί στις ισημερινές περιοχές της Αμερικής, την Νοτιοανατολική Ασία και την Ινδία. Πλέον η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο, αλλά η πιο ακριβή ποικιλία παράγεται στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας. Οι ιδιαιτερότητες της ποικιλίας kopi luwak δεν έχει να κάνει τόσο με το κλίμα της περιοχής, όσο με το πεπτικό σύστημα της μοσχογαλής: ένα μικρό, νυκτόβιο θηλαστικό στην Ασία το οποίο τρώει τα φρούτα του καφέ. Η σάρκα του φρούτου διαλύεται στο στομάχι του ζώου, αλλά όχι και οι σπόροι του καφέ. Καθώς οι σπόροι περνούν από το έντερο, εκτίθενται σε διάφορα ένζυμα τα οποία αλλάζουν την σύσταση τους και βελτιώνουν την γεύση και το κόστος: ένα κιλό kopi luwak μπορεί να κοστίσει πάνω από 650 δολάρια.
Ο πιο νόστιμος μαύρος χρυσός
Το κοτόπουλο μπορεί να έχει την φήμη του «φθηνού» κρέατος, αλλά υπάρχουν «φωτεινές εξαιρέσεις». Οι κότες Ayam Cemani με καταγωγή την Ινδονησία έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που τις καθιστά μοναδικές. Χάρη σε μια γενετική μετάλλαξη, έχουν περισσότερη μελανίνη από τις «κοινές» κότες και είναι εξολοκλήρου μαύρες – από τα φτερά και το δέρμα, μέχρι τα όργανα και τα κόκαλα. Εάν βρεθείτε στην Ινδονησία δεν θα ξοδευτείτε ιδιαίτερα να βρείτε μια Ayam Cemani, αλλά λόγω της γρίπη των πτηνών θα δυσκολευτείτε να τις βρείτε σε άλλες χώρες. Στις ΗΠΑ υπάρχουν εκτροφείς σπάνιων πτηνών, με τις τιμές να ξεκινούν από τα 200 δολάρια για νεογέννητο και φτάνουν μέχρι τα 2.500 δολάρια για ένα ενήλικη κότα.
Το πιο σπάνιο χαβιάρι είναι και το πιο ακριβό
Μαζί με την σαμπάνια, το χαβιάρι θεωρείται ως μια από τις κατεξοχήν ακριβές γεύσεις, ένα βρώσιμο σύμβολο κύρους και δύναμης. Μπορεί πλέον η τιμή του να είναι πλέον προσιτή σε πολύ κόσμο, αλλά το «πραγματικό» χαβιάρι φτιάχνεται αποκλειστικά από τα αυγά οξυρρύγχου της Μαύρης και της Κασπίας Θάλασσας. Η πιο σπάνια ποικιλία του αυθεντικού χαβιαριού είναι η Almas από το Ιράν. Τα αυγά αυτής της συγκεκριμένης ποικιλίας χαβιάρι είναι σχετικά μεγάλα και ωχρά, καθώς παράγονται από αλμπίνους οξύρρυγχους που είναι άνω των 100 ετών. Όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, δεν υπάρχουν πολλά τέτοια υπέργηρα ψάρια και δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι το κόστος ενός κιλού κυμαίνεται στις 25.000 δολάρια. Το πανάκριβο έδεσμα έρχεται σε ένα ολόχρυσο κουτί 24 καρατίων, οπότε κάτι θα σας μείνει στο τέλος για να θυμάστε.