Πλησιάζει το τέλος της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους – Το χρονοδιάγραμμα για διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους

Τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας είναι καλύτερα, οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού συνεχίζονται, και έτσι φτάνουμε στο τέλος της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Ανοίγει ο δρόμος για διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να πετάξουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, όπως επισήμανε το Σάββατο (19/06) ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτης Αρκουμανέας και την ίδια ώρα, ανοίγει ο δρόμος για διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους κατά του κορονοϊού. Με βάση τα σχεδιασμό που έχει η κυβέρνηση και με δεδομένο πως η καλή επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα αυτή την περίοδο να συνεχιστεί.

Όπως σημείωσε, ο κ. Αρκουμανέας, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ 100,3» το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν και προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες. Παράλληλα, σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας, και μέλος της επιτροπής, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου «οι εμβολιασμένοι θα μπαίνουν σε εσωτερικούς χώρους ή σε μαζικές εκδηλώσεις χωρίς μάσκες όταν είναι έτοιμη τεχνικά και η πολιτεία. Η επιτροπή το βλέπει θετικά αυτό, το βλέπει σε ένα μήνα».

Οι διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους θα τεθούν σε εφαρμογή από το φθινόπωρο, εποχή κατά την οποία πολλές δραστηριότητες θα αρχίσουν να μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους.

Πέρα από την πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους εστιατορίων, καφέ και μπαρ οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικά γεγονότα, όπως συναυλίες, θέατρα και σινεμά, καθώς και στα γήπεδα από την νέα σεζόν.

«Πράσινο φως» για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε υγειονομικούς και εργαζομένους σε δομές ηλικιωμένων

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή (18/06) δημοσιότητα δόθηκε η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής με αντικείμενο την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε ορισμένες επαγγελματικές ομάδες στον χώρο υγείας.

Η σύσταση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της επιτροπής και αναφέρει:

«Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής ασχολήθηκε με το ζήτημα της δυνατότητας πρόβλεψης υποχρεωτικού εμβολιασμού των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και όλων όσοι στελεχώνουν δομές υγείας (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) ή δομές περίθαλψης ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένων, ατόμων με χρόνιες παθήσεις ή ατόμων με αναπηρία), μετά από σχετικό ερώτημα του Πρωθυπουργού.

Λαμβάνοντας υπόψη:

  • τα επιστημονικά δεδομένα και τις έως τώρα δημοσιευμένες μελέτες για τα εγκεκριμένα εμβόλια,
  • τα δεδομένα εμβολιασμού για τις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες στην Ελλάδα,
  • τις αρχές της αυτονομίας, της ωφέλειας και της μη βλάβης,
  • την αρχή της αναλογικότητας, και
  • τη νομική διάσταση του ζητήματος,
  • η Επιτροπή προτείνει μια προσέγγιση «κλιμακούμενης πρωτοβουλίας» από την πλευρά της Πολιτείας, με τρία στάδια:

α) Προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα (ιατροί, νοσηλευτές, εργαστηριακοί, προσωπικό μονάδων φροντίδας κ.λπ.) εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς, με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων.

β) Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν από την Πολιτεία σε συνεργασία με τη διοίκηση των μονάδων υγείας, όπως π.χ. διευκόλυνση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας τις ημέρες του εμβολιασμού, προτεραιότητα στην επιλογή αδειών, ή υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

γ) Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η παραπάνω σύσταση αφορά μόνο στις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες του προσωπικού των μονάδων υγείας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στο προσωπικό μονάδων περίθαλψης ευπαθών ομάδων.

Τέλος, η Επιτροπή τονίζει ότι, με το πέρασμα του χρόνου, η διστακτικότητα έναντι των εμβολίων κατά της COVID-19, τόσο για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες όσο και για τον γενικό πληθυσμό, παρουσιάζει δυναμική μείωσης, όπως υποδεικνύουν τα καθημερινά στοιχεία εμβολιασμού στην Ελλάδα, γεγονός που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην εφαρμογή των παραπάνω επιλογών.

Το «στοίχημα» της ανοσίας, οι εμβολιασμοί και ο φόβος για τέταρτο κύμα: Τι λένε Παυλάκης-Καπραβέλος

Για την ανοσία από τα εμβόλια και τις επαναληπτικές δόσεις μίλησε ο Νίκος Καπραβέλος διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου στον «ΣΚΑΪ».

Επεσήμανε, δε, ότι αν κάποιος νοσήσει μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, δεν χρειάζεται να κάνει τη δεύτερη, καθώς ο οργανισμός ήδη βρίσκεται σε ενεργοποίηση του αμυντικού μηχανισμού.

«Δεν είναι σωστό να πετύχεις και δεύτερη ανοσολογική απάντηση».

Για όσους έκαναν την πρώτη δόση του AstraZeneca και δεν εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες, ο κ. Καπραβέλος είπε ότι μπορούν άφοβα να κάνουν τη δεύτερη δόση.
Επίσης, για όσους εμφάνισαν προβλήματα ή ο γιατρός τους συστήνει να μην κάνουν το ίδιο εμβόλιο, η επιτροπή επιτρέπει την ανάμιξη των εμβολίων.

Τέλος, σχολίασε ότι όσοι νοσηλεύτηκαν κατά το τρίτο κύμα ήταν ανεμβολίαστοι. «Ο εμβολιασμός θα αποτρέψει το τέταρτο κύμα», τόνισε. Για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, αλλά και τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει μια ενδεχόμενη μίξη εμβολίων, αναφέρθηκε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης

Σχολιάζοντας τις αμφιβολίες που έχει ακόμα μερίδα πολιτών σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού, ο κ. Παυλάκης είπε ότι «Ο εμβολιασμός δεν έχει γίνει υποχρεωτικός. Νομίζω ότι πρέπει και η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ να κάνουν μία εντατική και σοβαρή καμπάνια ενημέρωσης επί της ουσίας, που να δείχνει κάποιους απλούς λόγους για το γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε. Στα νοσοκομεία γινόταν πόλεμος, και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας ζούσε τη ζωή του σε έναν άλλο πλανήτη, χωρίς να καταλαβαίνουν τι γίνεται γύρω τους».

«Είναι σημαντικό που έχουμε αυτά τα εμβόλια, ήταν ένα μεγάλο δώρο της επιστήμης σε λιγότερο από ένα χρόνο, με όλους τους κανόνες για να διατηρηθεί η ασφάλεια. Συνέχεια βγαίνουν περισσότερα δεδομένα, τώρα έχουμε πάνω από 2 δισεκατομμύρια εμβολιασμούς σε όλο τον κόσμο και μπορούμε να πούμε με καθαρή καρδιά σε όλους να εμβολιαστούν, ώστε να βοηθήσουμε όλοι στο σταμάτημα της πανδημίας. Δε θα είναι εύκολο να απαλλαγούμε από τον κορoναϊό. Επιτέλους το τρίτο κύμα στην Ελλάδα κατεβαίνει, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τελειώσαμε. Έρχεται επόμενο κύμα, έρχεται ένα καινούργιο στέλεχος του ιού. Η Αγγλία έκλεισε για άλλο ένα μήνα και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα που ήδη έχει ξεκινήσει εκεί», συνέχισε ο ίδιος.

Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, επισήμανε, λοιπόν, το Σάββατο (19/06) ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα υπάρξουν προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ μίλησε στον στον «ΣΚΑΪ 100,3» και τόνισε επίσης ότι οι άνω των 60 ετών έχουν εμβολιστεί σε ποσοστό κοντά στο 70%, ενώ με μια δόση έχει εμβολιαστεί το 45% του ενήλικου πληθυσμού. 

Αναφερόμενος στην ινδική μετάλλαξη Δέλτα, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση παγκοσμίως γίνεται για αυτή την μετάλλαξη, η οποία είναι η πιο μεταδοτική, υπογραμμίζοντας πάντως πώς με μια δόση του εμβολίου η κάλυψη είναι έως και 35% ενώ με δυο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού η κάλυψη ανέρχεται στο 90%.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ υπογράμμισε ότι όσοι έρχονται από τη Βρετανία εξετάζονται όλοι, λόγω του ότι η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί αυτήν την στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κύριος Αρκουμανέας πρόσθεσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες  στη χώρα μας παρατηρείται βελτίωση σε όλους τους δείκτες της πανδημίας.

Αναφερόμενος δε στους πρώτους μήνες της πανδημίας σημείωσε ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολοι. «Είχαμε δεχθεί 40 χιλιάδες κλήσεις την ημέρα, στο πικ της πανδημίας, έπαιρναν τηλέφωνο να ρωτήσουν πώς να βάλουν θερμόμετρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.