Με ποιους είναι στο ίδιο κελί – Πώς πέρασε την πρώτη νύχτα στη φυλακή – Είχαν εκφραστεί φόβοι για την ασφάλειά του
Την πρώτη του -ήσυχη- νύχτα προσαρμογής ως προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό πέρασε ο συζυγοκτόνος, Μπάμπης Αναγνωστόπουλος μετά την χθεσινή απόφαση του εισαγγελέα για την δολοφονία της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά. Μπήκε στο κελί του γύρω στις 21.30 και δεν ζήτησε τίποτε.
Σήμερα, στις 11 το πρωί θα έχει συνάντηση με τη διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού, προκειμένου εκείνη να σχηματίσει μία πρώτη εικόνα για τον νέο κρατούμενο.
Ο 33χρονος πιλότος κρατείται σε ειδική πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού μαζί με άλλους κρατουμένους οι οποίοι έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη καθώς είχαν εκφραστεί φόβοι για την σωματική ακεραιότητά του σε περίπτωση που βρισκόταν σε άλλες πιο «σκληρές» πτέρυγες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για την 6η πτέρυγα η οποία θεωρείται ως «VIP» η οποία εκτός από «ήσυχη» είναι και υψίστης ασφαλείας. Ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος στην εν λόγω πτέρυγα βρίσκεται μαζί με τον Παναγιώτη Βλαστό και τον Νίκο Μαζιώτη με τους οποίους και θα προαυλίζεται, ενώ στο ίδιο κελί έχει έναν σωφρονιστικό υπάλληλο ο οποίος κρατείται για διακίνηση ναρκωτικών στα Ιωάννινα, έναν κρατούμενο για λαθρεμπορία καθώς και έναν νεοεισερχόμενο για ναρκωτικά. Στην ίδια πτέρυγα σύμφωνα με τις πληροφορίες βρίσκονται και ο Μένιος Φουρθιώτης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος της Folli Follie.
Ο Αναγνωστόπουλος έκανε τεστ κορωνoϊού, το οποίο βγήκε αρνητικό και έτσι δεν χρειάστηκε να μπει σε 14μερη καραντίνα, ενώ ως νέος κρατούμενος θα περάσει την καθιερωμένη συνέντευξη, είτε με την διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού, είτε με τον αρχιφύλακα του σωφρονιστικού ιδρύματος, ενδεχομένως σήμερα Τετάρτη.
Ο 33χρονος καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της 20χρονης θα ακολουθεί κανονικά το πρόγραμμα των φυλακών και θα προαυλίζεται κανονικά με όλους τους υπόλοιπους κρατούμενους της συγκεκριμένης πτέρυγας.
«Σφυροκόπημα» ερωτήσεων από ανακριτή και εισαγγελέα
Υπενθυμίζεται πως προσωρινή αυλαία σε ένα έγκλημα που μόνο σε σενάριο ταινίας θρίλερ παραπέμπει έπεσε χθες στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, με την προφυλάκιση του καθ’ ομολογίαν δολοφόνου της 20χρονης Καρολάιν, στις 11 Μαΐου στα Γλυκά Νερά. Ο 32χρονος συζυγοκτόνος έφυγε, μετά την απολογία του στον 12ο ανακριτή Παν. Παναγιώτου με το ένταλμα για την προσωρινή του κράτηση στο…. χέρι, πλην όμως κατά τη διάρκεια της απολογίας του επιχείρησε να αντικρούσει το βαρύ «κατηγορώ» της Δικαιοσύνης, όπως αποτυπώθηκε στην ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του, και δη στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.
Ο 32χρονος πιλότος ζήτησε συγγνώμη για τις πράξεις του – «έχω μετανιώσει πραγματικά για την πράξη μου αυτή, κατέστρεψα τη ζωή μου και την οικογένειά μου» είπε – και ως είχε το δικαίωμα, αιτήθηκε να μην προφυλακιστεί, διότι όπως υποστήριξε απουσιάζουν οι ενδείξεις ενοχής του για τα αδικήματα που κατηγορείται, κάτι «που είναι η πρώτη και η ουσιωδέστερη από τις προϋποθέσεις του νόμου που πρέπει να συντρέχει για να είναι δυνατόν να επιβληθεί η προσωρινή κράτηση μου».
Ο κατηγορούμενος δέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, «βροχή» ερωτήσεων από τον ανακριτή αλλά και τον εισαγγελέα Αντ. Ελευθεριάνο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δολοφόνησε την σύντροφό του και μητέρα του παιδιού του. Απαντώντας φέρεται να ενέμεινε στα όσα είχε πει στην προανακριτική του απολογία για το έγκλημα.
Ότι δηλαδή, η Καρολάιν «ξεκίνησε να τινάζει το σώμα της» για να φύγει από την αγκαλιά του και εκείνος συνέχιζε να την κρατά σφιχτά. «Κάποια στιγμή» είχε καταθέσει «όπως τιναζόταν το πρόσωπό της στο μαξιλάρι, εννοώ δηλαδή το στόμα της και η μύτη της ακουμπούσαν στο μαξιλάρι, εγώ συνέχιζα να την κρατάω στην αγκαλιά μου μέχρι που σταμάτησε να κουνιέται». Κατά τον κατηγορούμενο, όπως φέρεται να είπε και χθες στον ανακριτή: «Όλο αυτό κράτησε γύρω στα πέντε λεπτά από την ώρα που την αγκάλιασα μέχρι την ώρα που σταμάτησε να κουνιέται. Τα έχασα. Προσπάθησα να την ξυπνήσω, την κούναγα αλλά ήταν μάταιο. Τότε συνειδητοποίησα τι είχε συμβεί…».
Το υπόμνημα
Κατά την απολογία του, ο κατηγορούμενος με το υπόμνημα που κατέθεσε στον ανακριτή υποστήριξε ότι απουσιάζουν οι ενδείξεις για την ενοχή του όσον αφορά στα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται. «Έχω μετανιώσει πραγματικά για την πράξη μου αυτή. Κατέστρεψα τη ζωή μου και την οικογένειά μου. Έχω πλήρη γνώση πως η συγνώμη είναι μια πολύ μικρή λέξη και σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για να απαλύνει το πόνο που προκάλεσα» αναφέρει στο υπόμνημά του χαρακτηριστικά και συνεχίζει λέγοντας τα εξής: «Η γνωριμία μου με την Καρολάιν άρχισε το καλοκαίρι του 2017 στην Αλόννησο, όπου η μητέρα μου είχε διοριστεί ως καθηγήτρια. Εγώ στο νησί έζησα από τα δέκα έως τα 14 μου έτη όπου και αγοράσαμε ένα σπίτι με την ιδιότητα της θερινής κατοικίας οπότε και επισκεπτόμουν το νησί συχνά. Η Καρολάιν έμεινε μόνιμα στο νησί, όπου και ήτο μαθήτρια. Εγώ εργαζόμουν ως πιλότος ελικοπτέρου σε ιδιωτική εταιρεία και ως εκ τούτου επισκεπτόμουν αρκετά συχνά με το ελικόπτερο – αλλά και με οιονδήποτε άλλο τρόπο – το νησί για να τη δω. Αποφασίσαμε να παντρευτούμε το Σεπτέμβριο του 2018 και ο γάμος πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου 2019, ανήμερα της επετείου της γνωριμίας μας στη Πορτογαλία. Το σπίτι μας στα Γλυκά Νερά το επιλέξαμε τον Απρίλιο του 2019, πριν το γάμο μας και αρχίσαμε να κατοικούμε εκεί από τον Ιούνιο».
Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε στη γέννησή της μικρής Λυδίας. Έκτοτε, υποστήριξε, άρχισε η συμπεριφορά της γυναίκας του «σταδιακά να μεταβάλλεται». Συγκεκριμένα στο υπόμνημά του στον ανακριτή αναφέρει: «Λίγες εβδομάδες αφού παντρευτήκαμε η Καρολάιν έμεινε έγκυος. Η ιδέα αυτού του παιδιού θα ολοκλήρωνε την οικογένεια και την ευτυχία μας. Δυστυχώς στους τρεις μήνες εγκυμοσύνης η Καρολάιν απέβαλλε και έκτοτε η συμπεριφορά της άρχιζε σταδιακά να μεταβάλλεται. Το Φθινόπωρο του ίδιου έτους μένει για δεύτερη φορά έγκυος στη Λυδία μας ( ….). Όπως κάθε γονιός νιώθει αμέριστη αγάπη για το παιδί του έτσι και μένα η Λυδία ειδικά και μετά τις περιπέτειες της υγείας της είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο στον κόσμο και η αγάπη που νιώθω για αυτή δεν μου είναι δυνατόν να τη περιγράφω με λόγια. Όπως προανέφερα καταλυτικό γεγονός στην αλλαγή της συμπεριφοράς της Καρολάιν υπήρξε η απώλεια της πρώτης μας εγκυμοσύνης. Από εκείνο το χρονικό σημείο άρχισε να παρουσιάζει επιθετικές εξάρσεις και ξεσπάσματα απέναντί μου. Για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την εν λόγω κατάσταση της πρότεινα να επισκεφθούμε μια ψυχολόγο προκειμένου να σώσουμε την οικογένειά μας. Στην αρχή η Καρολάιν δέχθηκε και ήταν τυπική απέναντι στις συνεδρίες, όμως σταδιακά άρχισε να βρίσκει διάφορες δικαιολογίες και εν τέλει τη σταμάτησε. Η ψυχολογία της παρουσίαζε συνεχώς μεταπτώσεις. Ως προς τη μέρα του τραγικού γεγονότος το οποίο αναλυτικά περιέγραψα και στις αστυνομικές αρχές κατά το στάδιο της προανάκρισης, θα ήθελα να αναφέρω ουδέποτε το είχα προσχεδιάσει και δεν υπήρχε κανένα απολύτως κίνητρο. Έτερα γεγονότα πυροδότησαν την κατάσταση, καθώς τίποτα δεν είχε προαποφασιστεί. Και πάλι ζητώ συγνώμη και θα ήθελα να επισημάνω ότι σκέψη μου και γνώμονας για ό,τι μετέπειτα συνέβη ήταν η μονάκριβη κόρη μου».
Ως προς τα νομικά του επιχειρήματα ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως: «Απουσιάζουν οι ενδείξεις ενοχής μου για τα αδικήματα που κατηγορούμαι, που είναι η πρώτη και η ουσιωδέστερη από τις προϋποθέσεις του νόμου που πρέπει να συντρέχει για να είναι δυνατόν να επιβληθεί η προσωρινή κράτηση μου». Ακόμη, ανέφερε: «Ουδεμία προπαρασκευαστική ενέργεια έχω πράξει για να διευκολύνω τη φυγή μου αλλά αντιθέτως οποτεδήποτε εκλήθην από τις αρχές παρουσιάστηκα αυτοβούλως και αμέσως χωρίς να δημιουργήσω το παραμικρό πρόβλημα ή να παρακωλύσω τη ποινική διαδικασία. Επίσης ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξα φυγόποινος ή φυγόδικος, έχω μόνιμο και σταθερό εισόδημα και σε καμία περίπτωση δεν βαρύνομαι με παραβίαση περιορισμών διαμονής ή απόδραση ούτε αμετάκλητες καταδίκες για ομοειδείς ή και άλλες αξιόποινες πράξεις».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο υπόμνημά του ο κατηγορούμενος δεν έκανε καμία αναφορά στο κακούργημα της θανάτωσης του σκύλου, ούτε και στο θέατρο που έπαιζε, προβάλλοντας το σενάριο του ότι αδίστακτοι ληστές μπήκαν στο σπίτι στα Γλυκά Νερά και δολοφόνησαν την Καρολάιν.
Σε δήλωσή του ο Αλέξανδρος Παπαϊωαννίδης δικηγόρος του 32χρονου, μετά το πέρας της απολογίας και την προφυλάκιση του εντολέα του ανέφερε τα εξής: «Πρόκειται για μια πολύωρη ανάκριση οπου δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις. Ο κατηγορούμενος δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις. Δεν άλλαξε τους ισχυρισμούς του σε σχέση με την προανακριτική του κατάθεση, ενώ υπάρχουν και άλλα στοιχεία που τέθηκαν υπόψην μας. Σας μεταφέρω τη συγγνώμη του κατηγορούμενου. Ο ίδιος κατέληξε στην απολογία του: «Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω αλλά δυστυχώς δεν γυρνάει». Ζήτησε την τιμωρία του και υποστήριξε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει συνεργός. Ο κατηγορούμενος έδωσε τη δική του οπτική για τα όσα συνέβησαν. «Για όσα έκανε γνώμονας ήταν το παιδί του. Θέλει να δώσει την αρωγή του για την επιμέλεια του παιδιού και από τις δύο οικογένειες».
Πολιτική αγωγή δήλωσε η οικογένεια της Καρολαιν
Εν τω μεταξύ, η οικογένεια της αδικοχαμένης Καρολάιν δια του δικηγόρου της Θαν. Χαρμάνη δήλωσε, χθες, παράσταση πολιτικής αγωγής στην εν εξελίξει ανακριτική έρευνα για τη δολοφονία της 20χρνης. Όπως ανέφερε ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, «για ευνόητους λόγους η μητέρα δεν μπορούσε να έρθει (στα δικαστήρια) στην κατάσταση που είναι και η δήλωση (παράστασης πολιτικής αγωγής) έγινε με εξουσιοδότηση». Ο κ. Χαρμάνης είπε ακόμη στους δημοσιογράφους: «Αντιλαμβάνεστε την θέση της μητέρας που αγκάλιαζε τα χέρια που έκοψαν την ανάσα της κόρης της. Θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την οικογένειά του δράστη. Η μητέρα της Καρολάιν μου είπε ότι έχουν καλές σχέσεις με την οικογένειά του κατηγορούμενου και είναι σε συνεννόηση . Η οικονομική κατάσταση της είναι καλή. Η Αλόννησος είναι εξαιρετικό περιβάλλον για να μεγαλώσει προσωρινά το παιδί».
Τι θα γίνει με τη μικρή Λυδία
Την ίδια ώρα, δυο εισαγγελείς ανηλίκων, υπό την εποπτεία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, έχουν αναλάβει να αποφανθούν για το θέμα της προσωρινής επιμέλειας της μικρής Λυδίας.
Ήδη οι εισαγγελείς έχουν αναθέσει σε κοινωνικούς λειτουργούς να έρθουν σε επαφή και με τα δύο οικογενειακά περιβάλλοντα, της οικογένειας του κατηγορούμενου πιλότου και της οικογένειας του θύματος. Στην συνέχεια οι δυο κοινωνικοί λειτουργοί θα συντάξουν τις εκθέσεις τους στις οποίες θα βασιστούν οι εισαγγελείς για να λάβουν την απόφασή τους. Πάντως οι δικηγόροι και των δυο οικογενειών λένε ότι υπάρχει συνεννόηση μεταξύ τους, ώστε να διασφαλιστεί ο συμφέρον του παιδιού.