Οι πανελλήνιες εξετάσεις για τους μαθητές των ΓΕΛ ολοκληρώθηκαν ενώ τη Δευτέρα 28 Ιουνίου ολοκληρώνονται και για τους μαθητές των ΕΠΑΛ, με τα ειδικά μαθήματα να παίρνουν σειρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 9 Ιουλίου, ενώ για τα ειδικά μαθήματα την αμέσως επόμενη εβδομάδα και μάλιστα φέτος θα είναι η πρώτη φορά που θα ανακοινωθούν μέσω SMS στα κινητά των μαθητών.
Το Υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει αμέσως μετά και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θα διαμορφωθεί ανά τμήμα.
Πως θα υπολογιστεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τον κάθε έναν υποψήφιο θα υπολογιστεί από το “σύστημα”. Επομένως οι υποψήφιοι δεν θα χρειαστεί να μπουν στη διαδικασία να υπολογίσουν καμία Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι δεν θα βλέπουν στο Μηχανογραφικό τους Τμήματα για τα οποία δεν “πιάνουν” την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής” αφού αυτά θα αποκλείονται από το σύστημα.
Με SMS θα μάθουν τις βαθμολογίες τους οι υποψήφιοι
Φέτος είναι η πρώτη φορά που οι υποψήφιοι θα λάβουν επίσης τις βαθμολογίες τους και στο κινητό τους με sms που θα τους στείλει η αρμόδια Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας. Από εκεί και πέρα ξεκινά η διαμόρφωση του μηχανογραφικού τους το οποίο θα πρέπει να καταθέσουν έως την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και προς τα τέλη Αυγούστου θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των εξετάσεων εισαγωγής.
Οι υπόλοιπες αλλαγές των πανελληνίων
Συντελεστές Βαρύτητας
Από τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις επιστρέφουν οι συντελεστές βαρύτητας στη βαθμολόγηση των δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όπως ίσχυε έως το 2019. Ο βαθμός των δύο μαθημάτων βαρύτητας θα πολλαπλασιάζεται με 1,3 και με 0,7 αντίστοιχα.
Οι συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα ορίζονται ως εξής: Αρχαία (1,3), Ιστορία (0,7), Μαθηματικά (1,3), Φυσική (0,7), Βιολογία (1,3), Χημεία (0,7), Μαθηματικά (1,3) και Οικονομία (0,7), ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο του υποψηφίου.
Μείωση του αριθμού των εισακτέων
Φέτος, λοιπόν ανακοινώθηκε ότι στα ΑΕΙ θα έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν 77.415 υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων, έναντι των 77.970 θέσεων που υπήρχαν πέρσι. Αυτό ισοδυναμεί με 500 θέσεις λιγότερες από το 2020.
Οι αλλαγές ανά Σχολή στον αριθμό των εισακτέων δεν είναι μεν «κραυγαλέες» είναι όμως ουσιαστικής σημασίας για τους υποψηφίους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μεγαλύτερο μέρος των σχολών παραμένει ο ίδιος και σε κάθε περίπτωση οι Σχολές που ξεπερνούν την διαφορά των 50 φοιτητών και άνω είναι πολύ λίγες.
Παράλληλο Μηχανογραφικό και για τα ΙΕΚ
Όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος η συμπλήρωση του μηχανογραφικού εντάσσεται στην πρώτη φάση για την εισαγωγή σε Δημόσια ΙΕΚ για το έτος κατάρτισης 2021-2022, δεδομένου ότι θα ακολουθήσει, όπως κάθε χρόνο, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και επιλογής καταρτιζόμενων Δημοσίων ΙΕΚ, την περίοδο Σεπτεμβρίου
Η υποβολή του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου θα γίνει κατά την ίδια ακριβώς περίοδο υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (μηχανογραφικού δελτίου πρώτης φάσης) και θα αφορά σε συγκεκριμένο αριθμό θέσεων και σε συγκεκριμένες ειδικότητες ανά Δημόσιο ΙΕΚ.
Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να συμπληρώσει και τα δύο ή ένα από τα δύο. Το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ θα είναι ο βαθμός απολυτηρίου. Ωστόσο εάν κάποιος υποψήφιος, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εισαχθεί και σε Πανεπιστήμιο αλλά και σε ΙΕΚ, τότε θα πρέπει να επιλέξει που θέλει να φοιτήσει.