Πόσα κρούσματα της μετάλλαξης Δ έχει η Ελλάδα

Οι τρεις παράγοντες που προβληματίζουν τους ειδικούς για το επόμενο διάστημα – Επιβεβλημένη η ανάγκη να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε νησιωτικές και τουριστικές περιοχές της χώρας σε συνδυασμό με τον παγκοσμίως αστάθμητο παράγοντα των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, στις οποίες «πρωταγωνιστεί» πλέον η μετάλλαξη Δ (γνωστή και ως ινδική), μπορεί να δυναμιτίσουν την καλή επιδημιολογική πορεία της Ελλάδας το επόμενο διάστημα.

Οι ειδικοί τονίζουν διαρκώς την ανάγκη επίσπευσης του εμβολιασμού για όσους δεν έχουν προγραμματίσει ραντεβού. Η επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» με εμβολιασμό των νεότερων ατόμων – αποτελούν το νέο «πρόσωπο» της επιδημίας– αλλά και των μεγαλύτερων ηλικίας 50-74 χρόνων -καθώς κατά τους ειδικούς μολύνονται, νοσούν και νοσηλεύονται περισσότερο σε σύγκριση με τα άτομα άνω των 75 χρόνων- και η οικοδόμηση ενός στέρεου και ψηλού τείχους ανοσίας είναι μονόδρομος προκειμένου να αποφευχθεί ένα δυνατό, τέταρτο επιδημικό κύμα.

Οτι η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 32 έτη προβληματίζει τους ειδικούς, παρότι έχει εξήγηση -οφείλεται στην αυξημένη κινητικότητα των νέων, οι οποίοι μόλις τώρα άρχισαν να εμβολιάζονται και παράλληλα ξεκινούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές οι ηλικίες των θετικών στον κορωνοϊό κυμαίνονται από 21 έως 24 χρόνων.

Ιδιαίτερη αναφορά στο μεταλλαγμένο στέλεχος Δ, το οποίο αρχικά συνδέθηκε με την αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδία κι έπειτα με την επιδημική έξαρση στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και το Ισραήλ, έκανε κατά την τοποθέτησή του στην ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης. Προς το παρόν η χώρα μας μετρά μεμονωμένα περιστατικά, 11 στον αριθμό από το μεταλλαγμένο στέλεχος, ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, με την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών στη χώρα θα αυξηθούν και τα περιστατικά της μετάλλαξης Δ.

Όπως ανέφερε, το στέλεχος της λεγόμενης «ινδικής μετάλλαξης» χαρακτηρίζεται από αυξημένη διεισδυτικότητα ως αποτέλεσμα αυξημένης μεταδοτικότητας και διαφυγής από ανοσολογική απόκριση στα παλαιότερα στελέχη. Η βασική διαφορά του με άλλες μεταλλάξεις είναι ότι δεν έχει σημαντική αλληλοεπικάλυψη με τα υπόλοιπα Variants of Concern (στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος), στοιχείο που δείχνει ότι ο ιός βρήκε στο στέλεχος Δ μια εναλλακτική οδό εξέλιξης.