Αντίστροφη μέτρηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων – Ποια θα είναι αυτά

Δια στόματος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και επίσημα πια, ανοίγει η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων. Συνέστησε «λίγη υπομονή έως την επόμενη εβδομάδα».

Τα προνόμια των εμβολιασμένων, μια συζήτηση που μονοπωλεί το ενδιαφέρον πολιτών, κυρίως όσων έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή με την πρώτη δόση, πλέον παίρνει σάρκα και οστά δια στόματος του Πρωθυπουργού ο οποίος όχι μόνο αναφέρθηκε σε αυτά αλλά έδωσε μάλιστα και χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τους.

Αναλυτικότερα, με την φράση «Λίγη υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα» ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για το ορόσημο στο οποίο η κυβέρνηση θα ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με τους επιπλέον βαθμούς ελευθερίας που θα απολαύσουν όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Πότε αναμένεται να έρθουν

Σε ερώτηση για το πότε αναμένεται τελικά να ξεκινήσουν αυτά τα προνόμια, ο Πρωθυπουργός απέφυγε να προϊδεάσει για το σχέδιο που το Μέγαρο Μαξίμου θα θέσει σε εφαρμογή για να γκρεμίσει τον τοίχο της επιφυλακτικότητας έναντι των εμβολίων και να χτίσει ταχύτερα το τείχος ανοσίας και αρκέστηκε στο να πει οτι «…είναι βέβαιο ότι από τη στιγμή που έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο πια που με μεγάλη προθυμία αυτοί που θέλουν να εμβολιαστούν, εμβολιάζονται, είναι βέβαιον ότι πρέπει να σκεφτούμε πιο έξυπνα, πιο δημιουργικά πώς θα προσεγγίσουμε συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να μην έχουν πάρει ακόμα αυτή την απόφαση».

Ποια αναμένεται να είναι αυτά τα προνόμια

Την ερχόμενη Δευτέρα, 28 Ιουνίου, αναμένεται η πρώτη απόφαση της κυβέρνησης, που θα απαλλάσσει τους πλήρως εμβολιασμένους από την υποχρέωση της διενέργειας εβδομαδιαίου self test.

Αναμένεται, δηλαδή, να εξαιρεθούν οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι από την υποχρέωση διενέργειας self test σε χώρους εργασίας όπως και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης, εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).

Η πρόσβαση των εσωτερικών χώρων πλασάρεται ως ένα βασικό προνόμιο καθότι κατά τον προσεχή χειμώνα και λόγω καιρού, η επιλογή των εξωτερικών χώρων θα είναι δύσκολη αν όχι αδύνατη. Αυτό αναμένεται να δημιουργήσει ένα ισχυρό κίνητρο προς τη μερίδα των πολιτών που διστάζουν να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη και δεδομένου ότι τα εμβόλια είναι πλέον διαθέσιμα σε όλους τους ενήλικους της χώρας, από την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα ξεδιπλώσει τον σχεδιασμό της για τα λεγόμενα «προνόμια».

Στη φαρέτρα της κυβέρνησης αναφορικά με τα προνόμια που θα δοθούν στους πλήρως εμβολιασμένους και που αναμένεται να ανακοινωθούν είναι η ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικά γεγονότα και αθλητικούς χώρους, όπως επίσης και η πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων χωρίς μάσκα.

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, έδωσε προ ημερών μια πρόγευση των μέτρων που εξετάζονται. «Οι εμβολιασμένοι θα μπαίνουν σε εσωτερικούς χώρους ή σε μαζικές εκδηλώσεις χωρίς μάσκες όταν είναι έτοιμη τεχνικά και η πολιτεία. Η επιτροπή το βλέπει θετικά αυτό…» σημείωσε.

Η επιλογή του «γαλλικού μοντέλου»

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, αφού ψηφιστεί και ο κανονισμός του Ψηφιακού Πιστοποιητικού, η κυβέρνηση θα μπορεί να το εντάξει σε μια σειρά από δραστηριότητες, πέραν της διευκόλυνσης στα ταξίδια και τις μετακινήσεις.

Έτσι, με βάση και το γαλλικό ψηφιακό διαβατήριο, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να επιδεικνύεται για την είσοδο πλήρως εμβολιασμένων, χωρίς περιορισμούς, σε συναυλίες και δρώμενα χωρητικότητας άνω των 1.000 ατόμων.

Οι «ανάσες» ελευθερίας

Το σίγουρο είναι πάντως οτι στην κυβέρνηση έχουν προετοιμαστεί μεθοδικά για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου πλάνου συγκεκριμένων κινήτρων.

Βασική αρχή του σχεδίου είναι η… «άνεση» στην κινητικότητα που θα αποκτήσουν οι πλήρως εμβολιασμένοι σε δημόσια θεάματα, σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

Υπενθυμίζεται πως πριν μερικές εβδομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανοίξει και πάλι τη συζήτηση για τα προνόμια κλείνοντας το μάτι στους επιχειρηματίες της εστίασης, δίνοντας σε εκείνους τη δυνατότητα να δώσουν προνόμια στους εμβολιασμένους επιτρέποντας μόνο σε εκείνους να εισέρχονται στους -κλειστούς σήμερα- εσωτερικούς χώρους. «Κανείς δεν θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν μαγαζάτορα της εστίασης να λέει ότι στο μαγαζί του δέχεται μόνο εμβολιασμένους».

«Κανείς» άρα ούτε η κυβέρνηση, ούτε η Δικαιοσύνη, κάτι που σημαίνει πως ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να σταθεί δίπλα στους μαγαζάτορες που θα επιλέξουν μια τέτοια τακτική. Το πόσο απλό θα είναι για τους καταστηματάρχες να πάρουν τέτοια μέτρα μετά από μια καταστροφική χρονιά, είναι μια άλλη συζήτηση.