Μετά το face control έρχεται το εμβόλιο control – Πόρτα στους ανεμβολίαστους

Η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων έχει ανοίξει για τα καλά, με τους επιχειρηματίες της εστίασης να μπορούν να επιλέξουν αν θέλουν να επιτρέψουν την είσοδο σε ανεμβολίαστους ή όχι, βλέποντας αν έχουν εμβολιαστεί μέσω ειδικής εφαρμογής

Καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έγινε χθες Δευτέρα δια στόματος του Πρωθυπουργού σχετικά με τα προνόμια των εμβολιασμένων, παρόλο που η προσοχή όλων είναι στραμμένη εκεί. Παρόλα αυτά, όπως όλα δείχνουν αυτή τη βδομάδα θα έχουμε τις πολυπόθητες ανακοινώσεις σχετικά με το ποια προνόμια τελικά θα πέσουν και επίσημα στο τραπέζι προκειμένου να πειστούν οι αναποφάσιστοι και να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Προνόμια εμβολιασμένων, πότε θα ξεκινήσουν

Σε ερώτηση για το πότε αναμένεται τελικά να ξεκινήσουν αυτά τα προνόμια, ο Πρωθυπουργός απέφυγε την περασμένη εβδομάδα από Βρυξέλλες να προϊδεάσει για το σχέδιο που το Μέγαρο Μαξίμου θα θέσει σε εφαρμογή για να γκρεμίσει τον τοίχο της επιφυλακτικότητας έναντι των εμβολίων και να χτίσει ταχύτερα το τείχος ανοσίας και αρκέστηκε στο να πει ότι «…είναι βέβαιο ότι από τη στιγμή που έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο πια που με μεγάλη προθυμία αυτοί που θέλουν να εμβολιαστούν, εμβολιάζονται, είναι βέβαιον ότι πρέπει να σκεφτούμε πιο έξυπνα, πιο δημιουργικά πώς θα προσεγγίσουμε συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να μην έχουν πάρει ακόμα αυτή την απόφαση»

Με αυστηρότερα πρωτόκολλα ο επιχειρηματίας που επιλέγει να ανοίξει τις πόρτες του σε πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί Οι επιχειρηματίες της εστίασης, όπως αποκάλυψε, θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα μόνο με εμβολιασμένους ή με όσους έχουν νοσήσει.

Οι επιχειρηματίες της εστίασης, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος χθες σε συνέντευξη του, θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα μόνο με εμβολιασμένους ή με όσους έχουν νοσήσει.

Αντίθετα όποιος επιχειρηματίας επιλεγεί να ανοίξει τις πόρτες του σε πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να τηρεί πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτοκολλά με χρήση μάσκας, περιορισμούς στη χωρητικότητα και αποστάσεις.

Πως θα ελέγχεται αν κάποιος είναι εμβολιασμένος

Η αλήθεια είναι πως μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει κάποιος να «τρώει πόρτα» λόγω εμφάνισης. Πλέον ως αιτία για να μην επιτραπεί η είσοδος κάποιου σε ένα μαγαζί, θα είναι το κατά πόσο έχει εμβολιαστεί ή όχι.

Όπως αναφέραμε πιο πάνω οι επιχειρηματίες θα μπορούν να επιλέξουν αν θα δέχονται εμβολιασμένους ή μη στα μαγαζιά τους με τους μεν που δέχονται ανεμβολίαστους να πρέπει να εφαρμόσουν αυστηρότερα υγεινομικά πρωτόκολλα.

Ο έλεγχος εμβολιασμού του πελάτη αναμένεται να γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής που θα έχει στη διάθεσή του ο ιδιοκτήτης στην οποία θα σκανάρει το QR Code του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Όσοι έχουν ολοκληρώσει και τις δυο δόσεις του εμβολίου, από την επόμενη κιόλας μέρα έχουν πρόσβαση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο μπορούν να λάβουν είτε μέσω του gov.gr είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Το έγγραφο περιέχει μόνο τα αναγκαία στοιχεία προκειμένου να είναι δυνατή η ταυτοποίηση του πολίτη, ενώ διαθέτει τρεις δικλίδες ασφαλείας ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο: QR code, μοναδικό κωδικό και ψηφιακή σφραγίδα.

Έτσι, το προσεχές διάστημα σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναμένεται να δημιουργήσει μια εφαρμογή που μπορεί να είναι διαθέσιμη ακόμα και στα κινητά των ιδιοκτητών χώρων εστίασης, μέσω της οποίας θα μπορούν να σκανάρουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού και να διαπιστώνουν την αυθεντικότητα του ή μη και κατ’ επέκταση θα επιτρέπουν την είσοδο στον πελάτη ή όχι.

Τα προνόμια

Συνολικά τα προνόμια που σχεδιάζεται από την Κυβέρνηση να δοθούν σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους αφορούν: την ελεύθερη είσοδο σε πολιτιστικά γεγονότα, όπως θέατρα, συναυλίες και κινηματογράφοι, την παρουσία σε ανοιχτά ή κλειστά γήπεδα και την είσοδο σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στην πράξη, 100% πληρότητα θα μπορούν να έχουν κινηματογράφοι, θέατρα, χώροι συναυλιών ή ακόμη και γήπεδα που θα επιλέξουν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους θεατές. Αντίθετα όποιος επιχειρηματίας επιλεγεί να ανοίξει τις πόρτες του σε πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να τηρεί πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτοκολλά με χρήση μάσκας, περιορισμούς στη χωρητικότητα και αποστάσεις.