Πώς θα γίνει ο διαχωρισμός εμβολιασμένων και μη – Οι αμιγείς και οι μεικτοί χώροι – Με ψηφιακή εφαρμογή ο έλεγχος όσων έχουν εμβολιαστεί – Αύξηση της συμμετοχής των νέων μετά την ανακοίνωση της «freedom pass»
Μία νέα πραγματικότητα -και κανονικότητα- ξημερώνει από 1ης Ιουλίου καθώς αλλάζουν όλα στην λειτουργία της εστίασης, στην ψυχαγωγία και τις αθλητικές εκδηλώσεις. Οι περιβόητες «διευκολύνσεις» εξειδικεύτηκαν από τους Γιώργο Γεραπετρίτη και Άδωνι Γεωργιάδη και έρχονται για να προσαρμόσουν την κοινωνική ζωή στην μετά-πανδημίας εποχή.
Όπως έγινε γνωστό ο διαχωρισμός εμβολιασμένων και μη είναι πλέον γεγονός αφού, οι επιχειρήσεις εστίασης θα κληθούν να επιλέξουν το πλαίσιο λειτουργίας τους προκειμένου να υποδεχθούν μόνον τους εμβολιασμένους ή μεικτό κοινό. Αντίστοιχα, οι αθλητικές εκδηλώσεις από 15 Ιουλίου θα απευθύνονται μόνον σε εμβολιασμένους οι οποίοι θα μπορούν να τις παρακολουθούν με επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, όπως και στην εστίαση, και μόνο με την χρήση μάσκας.
Την ίδια ώρα πάντως οι ανακοινώσεις αυτές προκάλεσαν έντονη πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση πως διχάζει τους πολίτες. «Διχάζει και πάλι την κοινωνία, αυτή τη φορά σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, λες και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τόσους μήνες μπορούσαν αλλά δεν θέλησαν να εμβολιαστούν. Και πετάει το μπαλάκι στους επιχειρηματίες της εστίασης, που καλούνται πάλι με ‘ατομική ευθύνη’ να βγάλουν μόνοι τους τα κάστανα από τη φωτιά και να καλύψουν την κυβερνητική αποτυχία» τόνισε χαρακτηριστικά η αξιωματική αντιπολίτευση στην ανακοίνωσή της.
Από την άλλη, μόνο αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση, προς το παρόν, για την συμμετοχή των νέων 18-25 στην εμβολιαστική διαδικασία μετά την ανακοίνωση της «freedom pass» αξίας 150 ευρώ η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ταξίδια και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρώτο 24ωρο από την ανακοίνωση της «κάρτας ελευθερίας» οι νέοι 18-25 υπερδιπλασίασαν τα ημερήσια ραντεβού που έκλεισαν αφού από τα 8.000-9.000 ημερησίως έφτασαν τα 18.000. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία πως ολοένα και περισσότεροι νέοι θα εμβολιαστούν ενόψει και των διακοπών τους.
Άλλο ένα αξιοσημείωτο είναι πως μαζί με την αύξηση των ραντεβού αυτής της ηλικιακής ομάδας, αυξήθηκαν και οι προγραμματισμοί ραντεβού και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, κυρίως αυτές από 25 έως 50, με το κυβερνητικό επιτελείο να αποδίδει την αύξηση αυτή στην συζήτηση και τις ανακοινώσεις για τις διευκολύνσεις.
Το επόμενο βήμα της κυβέρνησης είναι η θέσπιση υποχρεωτικού εμβολιασμού για υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό δομών υγείας και φροντίδας ηλικιωμένων και νέους τρόφιμους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
Το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσίασαν όλο τον σχεδιασμό σχετικά με τις λεγόμενες «διευκολύνσεις» προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα, από 1ης Ιουλίου η λειτουργία συγκεκριμένων χώρων με την δυνατότητα κάλυψης πληρότητας έως και στο 85% σε κάποιες περιπτώσεις εάν η εκάστοτε επιχείρηση επιλέξει να εξυπηρετεί μόνον εμβολιασμένους.
Συγκεκριμένα, οι χώροι συναθροίσεων των πολιτών χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες:
Α. Αμιγείς χώροι
Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.
Β. Μικτοί χώροι
Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.
Όλοι οι χώροι συναθροίσεων που μπορούν να υποδέχονται κοινό θα δηλώνονται, κατ’ επιλογή, ως αμιγείς (από τις 15 Ιουλίου και εντεύθεν) ή ως μικτοί, σε ειδική πλατφόρμα, και θα φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους.
Οι τέσσερις κατηγορίες χώρων συναθροίσεων:
- Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).
- Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).
- Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).
- Ανοικτά και κλειστά γήπεδα
Πώς θα λειτουργήσουν τα κέντρα διασκέδασης
Τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ) θα αρχίσουν την λειτουργία τους την 1η Ιουλίου ενώ οι κλειστοί χώροι κέντρων διασκέδασης στις 15 Ιουλίου. Για τους αμιγείς χώρους με εμβολιασμένους και νοσήσαντες η πληρότητα θα ανέρχεται στο 60%. Στους μικτούς χώρους η πληρότητα θα ανέρχεται μόλις στο 25% ενώ θα είναι υποχρεωτικό προηγούμενο αρνητικό rapid τεστ για τους μη εμβολιασμένους.
Επισημαίνεται ότι για τους εμβολιασμένους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τους αμιγείς χώρους κέντρων διασκέδασης θα πρέπει να έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ενώ οι νοσήσαντες θα πρέπει να έχουν περάσει κορωνοϊό το τελευταίο εξάμηνο.
Μόνο εμβολιασμένοι στα γήπεδα από 15 Ιουλίου
Τόσο τα ανοικτά όσο και τα κλειστά γήπεδα, θα λειτουργούν -πλέον- με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους μόνο με εμβολιασμένους και με υποχρεωτική χρήση μάσκας. Πρόσβαση θα έχουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.
Την ίδια στιγμή, οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.
Δείτε αναλυτικά τι ισχύει και για ποιους χώρους