Βάσεις 2021: Αυτές είναι οι σχολές που “εκτινάσσονται” στα ύψη

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εκτόξευση βάσεων σε 3 από τα 4 πεδία. Παραδοσιακά οι δημοφιλείς σχολές όπως της Ιατρικής αλλά και της Νομικής θα δουν αυξημένα μόρια εισαγωγής.

Λίγες ημέρες μας χωρίζουν πλέον από την ανακοίνωση των βαθμολογιών των πανελλήνιων εξετάσεων 2021, που αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή, 9 Ιουλίου 2021.

Μόλις ολοκληρωθούν και ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων σε όλα τα μαθήματα θα ανακοινωθεί από το υπουργείο η Ελάχιστη Βάση που θα διαμορφωθεί ανά Πανεπιστημιακό τμήμα ώστε να μπορέσουν στην συνέχεια οι υποψήφιοι να καταθέσουν το Μηχανογραφικό τους δελτίο που φέτος θα τους επιτρέπει και την εισαγωγή τους στα Δημόσια ΙΕΚ.

Που θα κινηθούν οι Βάσεις Εισαγωγής 2021

Όπως κάθε χρόνο, οι βάσεις εισαγωγής και η συμπλήρωση του μηχανογραφικού αποτελεί μια αγχωτική και δύσκολη εξίσωση για τους μαθητές. Φέτος αυτή η εξίσωση αναμένεται αν γίνει δυσκολότερη με την θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) καθώς και τις επιπτώσεις της πανδημίας στους μαθητές.

Από τι εξαρτώνται οι βάσεις

Γενικά, οι βάσεις εισαγωγής θα εξαρτηθούν από τους εξής παράγοντες:

  • Τις επιδόσεις των μαθητών,
  • την διαμόρφωση της ΕΒΕ
  • καθώς και τις προτιμήσεις των υποψηφίων που θα αποτυπωθούν μετά και την κατάθεση των Μηχανογραφικών Δελτίων.

1ο Επιστημονικό Πεδίο, (Ανθρωπιστικές, Νομικές & Κοινωνικές Σπουδές)

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, (Ανθρωπιστικές, Νομικές & Κοινωνικές Σπουδές) αναμένεται άνοδος των βάσεων εισαγωγής σε πάνω από 50 χαμηλόβαθμα τμήματα που πέρσι απαιτούσαν μέχρι 12.000 μόρια.

Η ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του Πεδίου που πέρσι ήταν κάτω από τα 5.000 μόρια φέτος αναμένεται να σκαρφαλώσει τουλάχιστον στα 8.500 μόρια ενώ η Νομική Αθήνας θα είναι και φέτος το πιο υψηλόβαθμο Τμήμα με την ψυχπλογία Αθήνας και τη Νομική Θεσσαλονίκης να ακολουθούν. Υψηλά αναμένεται να είναι και οι Παιδαγωγικές Σχολές.

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, των Θετικών Επιστημών οι βαθμολογίες αναμένεται να είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα με την ελάχιστη βάση εισαγωγής να διαμορφώνεται περί των 8.000 μορίων. Το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ αναμένεται να είναι το πιο απαιτητικό στο Πεδίο ενώ στη δεύτερη θέση αναμένεται να βρεθεί το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ

3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας και Ζωής)

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, των Επιστημών Υγείας, συνωστίζονται, όπως κάθε χρόνο, οι «πρώτοι των πρώτων», με παραδοσιακά οι ιατρικές σχολές να ανεβαίνουν και πάλι φέτος πάνω από τα 19.000 μόρια.

Η εκτίμηση είναι ότι στο πεδίο αυτό η άνοδος των βάσεων εισαγωγής θα αφορά και τα περιζήτητα Ιατρικά τμήματα, τα Οδοντιατρικά και Φαρμακευτικά καθώς και τα δυο Κτηνιατρικά ενώ η βάση εισόδου στο Πεδίο (η σχολή με τη χαμηλότερη βάση) αναμένεται να ξεπεράσει τα 8.500 μόρια.

4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής)

Το 4ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται να είναι το τμήμα με τους περισσότερους υποψήφιους σε σχέση με τα υπόλοιπα Πεδία.

Πάνω από 60 θα είναι τα χαμηλόβαθμα τμήματα που θα ανεβάσουν τις βάσεις εισαγωγής τους ενώ, η ελάχιστη βάση εισαγωγής για την είσοδο στο Πεδίο αναμένεται να κινηθεί στα 7.500 μόρια.