Κ. Σπύρου: O τουριστικός σχεδιασμός της Καστοριάς είναι μηδενικός και καταστροφικός

Κυρίες και κύριοι, με αφορμή τις τελευταίες εξαγγελίες από τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Ρήμο Αθανάσιο, αλλά και τις ενέργειες που γίνανε από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής να προβάλουν τουριστικά την πόλη μας πανελλαδικά, είμαστε υποχρεωμένοι να ανακοινώσουμε την αγανάκτηση μας για ακόμη μία φορά δηλώνοντας πως όχι μόνο ο τουριστικός σχεδιασμός είναι μηδενικός αλλά είναι και καταστροφικός για τον τόπο μας.

Συγκεκριμένα, η Αντιδημαρχία τουρισμού τις τελευταίες ημέρες κάλεσε δημοσιογράφους από όλη την Ελλάδα, τους οποίους αφού φιλοξένησε, τους ενημέρωσε και τους ξενάγησε στην πόλη μας δίνοντας τους το πράσινο φως να μας «διαφημίσουν». Έτσι έγραψαν άρθρα τα οποία αναφέρονται σε ηλεκτρικά τρενάκια τα οποία μεταφέρουν τους πολίτες, σε καραβάκια που τους ταξιδεύουν στην λίμνη μας και άλλα πολλά, τα οποία είναι στην πρόθεση τους να λειτουργήσουν ίσως, αν και όταν, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τον Αντιδήμαρχο για δεύτερη φορά αφού μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα ο ίδιος μέσα από το κανάλι της ΕΡΤ προσκάλεσε τους τουρίστες να έρθουν στην πόλη μας και να απολαύσουν διαδρομές με το ανύπαρκτο καραβάκι στην λίμνη. Φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι διοικούν τον Δήμο με ψέματα και όχι μόνο. Το σημαντικότερο όμως ατόπημα στο οποίο υπέπεσαν είναι ότι διάλεξαν να «διαφημίσουν» την πόλη εξευτελίζοντας την γούνα, η οποία αποτελεί ένα μοναδικό προϊόν του τόπου μας, το οποίο όλα αυτά τα χρόνια καθιστά αδιαμφισβήτητα την Καστοριά γνωστή σε όλον τον κόσμο. Φαίνεται επίσης, σύμφωνα με τα λεγόμενα των άρθρων, ότι η Δημοτική Αρχή του Γιάννη Κορεντζίδη επέλεξε έναν τουριστικό σχεδιασμό δίχως γούνα, αφού γίνεται αναφορά μόνο στην βυζαντινή κληρονομιά, τον οινικό τουρισμό και την γαστρονομία. Τέλος, γίνονται αναφορές για κατάρρευση της βιομηχανίας της γούνας αλλά και για επιχειρηματίες οι οποίοι αφήνουν τις γουνοποιητικές επιχειρήσεις τους και επενδύουν σε άλλες οι οποίες αφορούν άμεσα ή έμμεσα τον τουρισμό, ενώ άλλο άρθρο έχει ως τίτλο «Καστοριά – Καλοκαίρι χωρίς γούνα».

Είναι ξεκάθαρο πως ο Δήμαρχος Γιάννης Κορεντζίδης – πρώην Γουνοποιός και Πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών «Προφήτης Ηλίας», στην κρίση που περνάει ο κλάδος της Γούνας δίνει την χαριστική βολή, υποτιμώντας τόσο το προϊόν όσο και τους επιχειρηματίες Γουνοποιούς, βυρσοδέψες, και εκτροφείς γουνοφόρων ζώων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην πόλη μας και επενδύουν εκατομμύρια ευρώ.

Μιλούν εδώ και δύο χρόνια για ισχυρό BrandName, το οποίο προφανώς δεν γνωρίζουν τί σημαίνει αφού δεν έχουν γίνει ούτε τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Πχ, ακόμη δεν υπάρχει επίσημη τουριστική ιστοσελίδα του Δήμου μας στην οποία μπορούν να ανατρέξουν οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες και τουριστικοί πράκτορες. Επίσης, στην επίσημη ιστοσελίδα της Εταιρείας Τουρισμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (στην οποία ο Δήμαρχος μας είναι και Αντιπρόεδρος) http://www.visitwestmacedonia.gr/category/θρησκεία , δεν αναφέρονται οι βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί της Καστοριάς οι οποίοι αποτελούν μια τεράστια Πολιτιστική και Θρησκευτική κληρονομιά (ούτε καν η Κουμπελίδικη η οποία είναι και το σήμα κατατεθέν της πόλης μας), τα μουσεία μας, το σπήλαιο κα. Αξίζει να αναφέρουμε πως, ως αντιπρόεδρος ο Δήμαρχος μας δεν έκανε καμία κίνηση σύμφωνα με το www.tornosnews.gr/foreis/periferies/48418-perifereia-dytikhs-makedonias-ischyro-to-plhgma-ston-toyrismo-apo-thn-pandhmia.html, το οποίο αναφέρεται σε αδυναμία ενεργοποίησης του ΕΣΠΑ και της ολοκλήρωσης πρόσληψης αναδόχου υλοποίησης της δράσης «Υπηρεσίες Συμβούλου Τεχνικής Υποστήριξης Τμήματος Τουρισμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την προετοιμασία και υλοποίηση δράσεων τουριστικής ανάπτυξης» από την Τεχνική βοήθεια του ΠΕΠ ΔΥΜ, το οποίο οδήγησε σε αναστολή υλοποίησης των βασικών αξόνων του συνολικού τουριστικού σχεδιασμού.

Τέλος, ποτέ δεν δώσανε λόγο για την αποτυχημένη τους παρουσία στην έκθεση philoxenia στην Θεσσαλονίκη το 2019, αφού έλαβαν μέρος με ένα άδειο περίπτερο, χωρίς φυλλάδια και διαφημιστικά, χωρίς προβολή και φυσικά χωρίς ελπίδα, όπως και ποτέ δεν μας εξήγησαν τί πήγε στραβά με το πρόγραμμα «Βυζαντινή Οικουμένη». Άραγε αυτό αξίζει στην Καστοριά μας; Μια πόλη στην οποία ζει το Βυζάντιο, έχει μοναδικά προϊόντα, έχει απαράμιλλη ομορφιά! Πού είναι η εξωστρέφεια που κάνανε σημαία προεκλογικά και οι συναντήσεις με κινέζους επενδυτές και «σοβαρούς παίχτες τους Τουρισμού»; Όλα γίνανε άνεμος αφού έπειτα από 2 χρόνια προσπαθούν ακόμη να δικτυωθούν στο εσωτερικό χωρίς καμία ελπίδα. Άλλωστε σύμφωνα με δήλωση του Δημάρχου «η Καστοριά πουλάει από μόνη της».

Δυστυχώς η ανικανότητα διοίκησης του Δήμου και στο κομμάτι του Τουρισμού είναι ολοφάνερη, ενώ χρησιμοποιώντας τα ΜΜΕ την πόλης «ευλογούν τα γένια τους» διαρκώς για δήθεν πετυχημένες κινήσεις οι οποίες έχουν αποτέλεσμα. Ζητούμε για ακόμη μια φορά να αναλογιστούν την βαρύτητα της θέσης τους, να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να σταματήσουν να σπαταλούν τα χρήματα του Δήμου σε καταστροφικές τακτικές. Η Καστοριά αξίζει πολλά περισσότερα!!!!!!!!!

Με τιμή, η επικεφαλής της Μείζονος αντιπολίτευσης με την παράταξη Ενέργεια για τον Δήμο Καστοριάς, Σπύρου Κατερίνα.