Νέα όπλα επιστρατεύει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να πειστούν περισσότεροι συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και να συμβάλλουν έτσι στο χτίσιμο του τείχους ανοσίας απέναντι στην Covid-19 – Επανεμφάνιση μετά από εβδομάδες του Σωτήρη Τσιόδρα
Η ανησυχία στις τάξεις τόσο των επιστημόνων όσο και των κυβερνητικών είναι η πολυσυζητημένη τις τελευταίες εβδομάδες μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού SARS-CoV-2, η αύξηση των κρουσμάτων εν μέσω θέρους και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
Στην κατεύθυνση αυτή μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η προειδοποίηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη με περιφερειάρχες και δημάρχους. Σ’ αυτή τη σύσκεψη ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «είναι ζήτημα χρόνου» να επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα και σύμπλήρωσε λέγοντας ότι «όσοι σήμερα είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά».
Σημαντική θεωρείται και η επανεμφάνιση στο προσκήνιο του Σωτήρη Τσιόδρα ο οποίος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και αμέσως μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού, παρουσίασε την πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δίνοντας έμφαση στις περιοχές που υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Η αυξητική τάση παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες.
Στο ίδιο μήκος κύματος για τη μετάλλαξη Δέλτα κινήθηκε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Ειδικότερα, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι ως προς την βαρύτητα της νόσου, είναι ακόμα νωρίς να δοθεί ο χαρακτηρισμός «ήπια» και χρειάζεται παρακολούθηση. Τόνισε ότι απειλούνται κυρίως ανεμβολίαστα άτομα, άτομα με χρόνια νοσήματα, ή που λόγω θεραπείας δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό, και άτομα κάτω των 18 ετών στα οποία δεν ήταν διαθέσιμο το εμβόλιο.
Σχετικά με την προστασία από την μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε ότι και τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε υψηλό ποσοστό. Η προστασία από το Pfizer και το Moderna αγγίζει το 96%, το AstraZeneca, το 92% και το εμβόλιο της Johnson & Johnson αγγίζει το 85% προστασία έναντι της σοβαρής νόσου και της ανάγκης εισαγωγής σε νοσοκομείο.
Η επιστράτευση τοπικών αρχόντων
Πλέον, κυβερνητικά στελέχη με άμεση εμπλοκή στα θέματα διαχείρισης της πανδημίας είναι πεπεισμένα ότι αν δεν ληφθούν άμεσα αποφάσεις, κάποιες ίσως και δύσκολες, το προσεχές φθινόπωρο και ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολα.
Έτσι από την κυβέρνηση αποφασίστηκε σε πρώτη φάση η επιστράτευση δημάρχων, αντιδημάρχων, προέδρων κοινοτήτων και λοιπών αιρετών, οι οποίοι ως γνώστες των τοπικών κοινωνιών, μπορούν ευκολότερα να εντοπίσουν σε ποιες κατηγορίες πολιτών παρατηρούνται ενδοιασμοί έναντι των εμβολίων και σε ποιες περιοχές υπάρχει δυσκολία πρόσβασης των κατοίκων στα εμβολιαστικά κέντρα.
Τον συντονισμό ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις εμβολιαστικές υπηρεσίες ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας ανέλαβε από τον πρωθυπουργό ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στο εξής θα υπάρχει στενότερη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών και των ΟΤΑ, προκειμένου να εντοπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή, ώστε να γίνει πιο στοχευμένη η προσπάθεια πειθούς των πολιτών που είναι καχύποπτοι έναντι των εμβολίων.
Η εκστρατεία αποφασίστηκε να γίνεται σε κάθε συνοικία και γειτονιά ακόμα και πόρτα – πόρτα και θα αφορά όσους πολίτες για διάφορους λόγους δεν έχουν λάβει ακόμη την απόφαση να εμβολιαστούν. Στη συνέχεια, ανάλογα με την κοινωνική ή ηλικιακή ομάδα των ανεμβολίαστων, θα αναλαμβάνουν πρόσωπα εγνωσμένου κύρους στις τοπικές κοινωνίες, μέσα από τον διάλογο και την πειθώ να άρουν τους δισταγμούς έναντι των εμβολίων.
Στις περιπτώσεις που οι λόγοι απροθυμίας είναι θρησκευτικοί, θα προσπαθεί ο τοπικός ιερέας να μεταπείσει το ποίμνιό του. Εάν καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε άτομα νεαρής ηλικίας, το σχετικό έργο θα καλούνται να αναλάβουν άτομα ιδιαίτερα αγαπητά στη νεολαία.
Ο δεύτερος άξονας της προσπάθειας αφορά τους πολίτες που είναι θετικοί στον εμβολιασμό, αλλά δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε εμβολιαστικό κέντρο, είτε γιατί μένουν σε δυσπρόσιτες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές είτε γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν. Και εδώ η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης κρίνεται αναγκαία για την στοχευμένη παρουσία των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ.
Για να αρθούν οι δισταγμοί, ο σχεδιασμός είναι οι εμβολιασμοί να γίνονται με τα εμβόλια Pfizer και Johnsons & Johnsons και όχι με το AstraZeneca για το οποίο υπάρχουν διάφορες επιφυλάξεις.
Συνεργάτες του κ. Πέτσα ανέφεραν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι ήδη ανασχεδιάζουν όλο το πρόγραμμα των ραντεβού και των περιοδειών του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και πλέον οι επαφές του θα επικεντρώνονται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, όπως είναι η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, η Στερεά Ελλάδα και ορισμένες περιοχές της Κρήτης.
Το πλάνο δράσης θα επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα με βάση τα στοιχεία με τα ποσοστά εμβολιασμένων ανά δήμο που θα δίνει καθημερινά στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Στόχος είναι τα ποσοστά των εμβολιασμένων σε όλη τη χώρα να είναι σε υψηλά επίπεδα ώστε έως τα τέλη Αυγούστου να έχει επιτευχθεί το λεγόμενο «τοίχος ανοσίας» έναντι της Covid-19 και των μεταλλάξεων.
Οι εμβολιασμοί
Επιπλέον, κυβερνητικοί και ειδικοί επιστρατεύουν κάθε εφεδρικό μέσο προκειμένου να πείσουν όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και παράλληλα ήδη παραχωρούνται διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι συγκεκριμένα «εμπόδια» έχουν τεθεί στους ανεμβολίαστους. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τον διαχωρισμό των χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας σε αμιγείς και μικτούς και την προϋπόθεση της ύπαρξης του αρνητικού rapid ή PCR τεστ για τις μετακινήσεις στα νησιά.
Την ίδια στιγμή ωστόσο δίνονται δυνατότητες για να πραγματοποιηθούν ακόμα περισσότεροι εμβολιασμοί. Ήδη από την Κρήτη ξεκίνησε ο εμβολιασμός πολιτών σε απομακρυσμένες περιοχές, κάτι που θα συμβεί και σε άλλες περιοχές της χώρας. Πρόκειται για επί μέρους επιχειρησιακό πρόγραμμα, για να καλυφθούν απομακρυσμένες περιοχές. Το υπουργείο Υγείας έχει έρθει σε επαφή με δημοτικούς παράγοντες οι οποίοι ενημερώνουν τους κατοίκους των περιοχών και ακολούθως κινητά συνεργεία της Επιχείρησης «Ελευθερία», θα καλύψουν συγκεκριμένες μέρες στις περιοχές αυτές.
Ταυτόχρονα, ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για τους εμβολιασμούς κατ’οίκον με τη συμβολή των ιδιωτών ιατρών.
Τέλος, από την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19, η ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών, δηλαδή των παιδιών που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2006.