Τα φρούτα είναι τα επιδόρπια που μας προσφέρει απλόχερα η φύση. Μπορούν, όμως, όταν τα καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες να μας κάνουν κακό;
Τα φρούτα είναι γεμάτα θρεπτικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά, διατηρώντας τις σωστές λειτουργίες του οργανισμού, γι’ αυτό και πρέπει να βρίσκονται στην καθημερινή διατροφή όλων. Η υπερβολή, όμως, φαίνεται πως μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.
Δείτε πώς:
- Η φρουκτόζη, το πιο κοινό σάκχαρο στα φρούτα, μπορεί να μη μας κάνει και τόσο καλό. Ο λόγος είναι ότι σχεδόν κάθε κύτταρο στο σώμα μας μπορεί να χρησιμοποιήσει γλυκόζη για ενέργεια, η φρουκτόζη, όμως, διασπάται μόνο από τα κύτταρα του ήπατος και όταν βρίσκεται μέσα τους συμβαίνουν πολύπλοκες αντιδράσεις. Ένα από τα τελικά προϊόντα της διάσπασης της φρουκτόζης είναι τα τριγλυκερίδια, ενώ παράγεται επίσης ουρικό οξύ και ελεύθερες ρίζες.
- Κάποια φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει απότομες αυξήσεις στην ινσουλίνη. Όταν τα επίπεδα της ινσουλίνης είναι υψηλά, ο οργανισμός δυσκολεύεται να κάψει λίπος, ενώ τα σάκχαρα των φρούτων αποθηκεύονται στο σώμα σαν λίπος, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν για ενέργεια αργότερα. Τα φρούτα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα είναι τα μήλα, οι μπανάνες, τα σύκα, τα σταφύλια και τα μάνγκο, ενώ με χαμηλά σάκχαρα είναι οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα λεμόνια και τα πεπόνια.
- Ο χυμός τους σημαίνει ότι πίνετε τη ζάχαρή τους, χωρίς να καταναλώνετε τις φυτικές τους ίνες, γι’ αυτό πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στη συχνότητα και την ποσότητα.
- Παρ’ όλο που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, δεν προσφέρουν όλα αυτά που μας είναι απαραίτητα για καλή υγεία. Δεν περιέχουν, για παράδειγμα, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και αμινοξέα που βρίσκουμε σε άλλες τροφές όπως λαχανικά, κρέατα, ξηρούς καρπούς και όσπρια, ενώ τους λείπουν και μέταλλα, όπως ασβέστιο, σελήνιο κ.ά.
Ακολουθήστε, λοιπόν, τις οδηγίες των ειδικών καταναλώνοντας 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, φροντίζοντας να παίρνετε θρεπτικά συστατικά από διάφορα είδη φρούτων, αλλά και από άλλες ομάδες τροφίμων.
Αιμιλία Βασιλοπούλου, Κλινική Διαιτολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Λευκωσίας