Ανοιχτή από σήμερα η πλατφόρμα για τους 15 με 17 ετών

Από σήμερα Πέμπτη 14 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμού που έχουν γεννηθεί έως και τις 31/12/2005.

Ανοιχτή είναι από σήμερα η πλατφόρμα ραντεβού για εμβολιασμό και για τους εφήβους μεταξύ 15 και 17 ετών, έπειτα από τη σχετική σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού και ενώ η μέση ηλικία των κρουσμάτων μειώνεται ραγδαία.

Το ραντεβού κλείνεται μέσω του emvolio.gov.gr και με τους κωδικούς taxisnet του γονέα που είναι στην ίδια «οικογενειακή μερίδα» με το παιδί. Εκεί πρέπει να συμπληρώσςει τόσο τα δικά του στοιχεία όσο και εκείνα του παιδιού. Ο έφηβος που θα πηγαίνει για εμβολιασμό, θα πρέπει να συνοδεύεται από έναν τουλάχιστον γονέα ή κηδεμόνα.

Ραντεβού μπορεί να κλείσει τόσο μέσω της πλατφόρμας όσο και μέσω ΚΕΠ ή φαρμακείου. Οι έφηβοι που θα σπεύσουν να εμβολιαστούν δεν θα έχουν επιλογή εμβολίου. Η σύσταση της Επιτροπής είναι ο εμβολιασμός τους να γίνει με mRNA εμβόλιο και το μόνο που έχει λάβει σχετική αδειοδότηση για ανήλικους είναι το σκεύασμα της Pfizer.

«Εργαστήριο μεταλλάξεων του ιού οι ανεμβολίαστοι»

Στη συνέντευξη Τύπου που ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία της πλατφόρμας των ραντεβού για τους 15 με 17 , η Μαρία Θεοδωρίδου εξήγησε την απόφαση της επιτροπής για τη σύσταση εμβολιασμού των νέων: «Η εμφάνιση της μετάλλαξης έχει μετακυλήσει το ενδιαφέρον σε μικρότερες ηλικίες. Τα επόμενα κύματα, θα πυροδοτούνται από τις μεταλλάξεις που θα μεταδίδουν τα άτομα νεαρής ηλικίας στους ανεμβολίαστους.

Πριν μια εβδομάδα ανακοινώθηκε η σύσταση για εμβιολιασμό 15 ως 17. Ο κίνδυνος από νόσηση αυτών των ηλικιών είναι μικρός αλλά υπαρκτός και υπάρχουν άτομα με υποκείμενα νοσήματα και αυξημένο κίνδυνο. Κύριο χαρακτηριστικό είναι η διασπορά σε αυτές τις ηλικίες στο περιβάλλον που βρίσκονται και άτομα ευάλωτα και ανεμβολίαστα.

Οι μελέτες επισημαίνουν τον σημαντικό ρόλο των ανεμβολίαστων κυρίως για την πορεία των μεταλλάξεων. Μια προδημοσίευση έρευνας είναι ενδιαφέρουσα. Αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί καταφέρνουν να φρενάρουν την εξελικτική διαδικασία του ιού. Αντίθετα οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν σαν εργαστήριο παραγωγής νέων μεταλλάξεων γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα της διασποράς. Ο εμβολιασμός αποτρέπει τις νοσηλείες και τη βαριά νόσηση πάνω από 93%. Σε μικρότερο ποσοστό αποτρέπει και από το να κολλήσει τη λοίμωξη. Φρενάρει τις νέες μεταλλάξεις, μειώνει ιικό φορτίο και διασπορά».