Τρόποι που η μπίρα δίνει γεύση στο πιάτο

Εκτός του να την απολαύσετε παγωμένη έπειτα από μια δύσκολη μέρα, μπορείτε να την αξιοποιήσετε και σε διάφορα πιάτα, με πολλούς τρόπους.

Στα ψάρια
Σίγουρα μια πλούσια μπίρα μοιάζει να ταιριάζει περισσότερο με κόκκινο κρέας, αλλά μπορεί να δημιουργήσει και καπνιστό γλάσο για ψητά ψάρια. Σε αυτή την περίπτωση, ταιριάζει μια πικάντικη μαρινάδα με μπίρα και βότανα, ενώ για να δώσετε αέρα Καραϊβικής στο πιάτο, μπορείτε να συνοδέψετε το ψάρι με τζαμαϊκανή lager.

Στο κουρκούτι
Η μπίρα στον χυλό που χρησιμοποιούμε για να πανάρουμε τρόφιμα δεν είναι κάτι νέο για τους περισσότερους. Λειτουργεί όπως το ανθρακούχο νερό στο μείγμα και το βοηθά να γίνει πιο τραγανό και ελαφρύ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε stout ή σκούρα ale με πλούσιο σώμα, αλλά και πιο ελαφριές μπίρες όπως τις σταρένιες, lager και IPA. Tο κουρκούτι με μπίρα, εκτός από το ψάρι, μπορείτε να το αξιοποιήσετε για onion rings και θαλασσινά.

Στη μαρινάδα
Ο σεφ και ιδιοκτήτης pub με αστέρι Michelin, Tom Kerridge, γνωρίζει καλά από μπίρα κι αυτό φαίνεται από το ότι περιλαμβάνεται σε πολλές συνταγές του. Ένα από τα διάσημα πιάτα του με μπίρα είναι τα μοσχαρίσια παϊδάκια μπρεζέ, όπου η αμερικάνικη craft lager συνδυάζεται με σιρόπι μελάσας, κέτσαπ και μουστάρδα σε μια ιδιαίτερη μαρινάδα.

Στις σούπες
Σε μια κρεμμυδόσουπα, το μυστικό είναι να αφήσετε τα κρεμμύδια να μαγειρευτούν για πολλή ώρα –μέχρι και 40 λεπτά- έτσι ώστε να βγάλουν τη γλυκύτητά τους. Σε αυτό μπορεί να δώσει ώθηση λίγη μπίρα, η οποία βράζοντας θα δώσει ένα πλούσιο σκουρόχρωμο νέκταρ.

Στο μπρεζάρισμα
Οι φακές έχουν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να απορροφούν γεύσεις, αλλά δύσκολα κανείς θα τις συνδύαζε με μπίρα. Μέχρι που και πάλι ο Tom Kerridge άνοιξε τον δρόμο και χρησιμοποίησε σταρένια μπίρα σε συνοδευτικό πιάτο με φακές, φρέσκο κρεμμυδάκι, ζωμό αρνιού και θυμάρι, αξιοποιώντας την για μπρεζάρισμα.