Διατροφικά tips για ένα υγιές καλοκαίρι

Η ηλιοφάνεια, η ζέστη, η θάλασσα, η δροσερή διάθεση σίγουρα είναι στοιχεία που αναζητάμε όλη τη χρονιά και το καλοκαίρι μας τα προσφέρει απλόχερα. Μαζί με αυτά, όμως, μας επιφυλάσσει και κάποια αρνητικά, όπως ξερό δέρμα και μαλλιά, κολπίτιδες, κράμπες, προβλήματα στα μάτια… Επειδή, όμως, μας αρέσει να κρατάμε μόνο τα θετικά του καλοκαιριού, αντιμετωπίζουμε τα αρνητικά μέσω της διατροφής, μέσα από τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που μας παρέχουν διάφορες τροφές. Δείτε τα πιο βασικά προβλήματα του καλοκαιριού και αντιμετωπίστε τα με τον πιο φυσικό και νόστιμο τρόπο.

Ξηρό, προβληματικό δέρμα: φάτε μούρα
Το καλοκαίρι ιδρώνουμε περισσότερο κι έτσι το δέρμα μας μαλακώνει. Συν τοις άλλοις, το θαλασσινό νερό και το χλώριο της πισίνας μπορεί να κάνει την επιδερμίδα μας πιο ξηρή από το συνηθισμένο. Για να μην αναφερθούμε στα εγκαύματα, τα τσιμπήματα από έντομα κ.ο.κ. που επίσης σαμποτάρουν την υγεία της επιδερμίδας μας. Τι να φάτε: Βοηθήστε στην επιδιόρθωση της επιδερμίδας σας με τροφές όπως τα σμέουρα, τα μύρτιλα, οι φράουλες και άλλα μούρα, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C. Άλλος σύμμαχός σας είναι και η πρωτεΐνη, από πηγές όπως άπαχο κρέας, φασόλια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, ενώ η ενυδάτωση είναι άκρως σημαντική για την ξηρότητα του δέρματος. Μην πέφτετε κάτω από τα 8-10 ποτήρια νερόκαθημερινά το καλοκαίρι και επειδή μπορεί να χάνετε επίσης ασβέστιο λόγω του ιδρώτα, φροντίστε α καταναλώνετε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, όπως γάλα, γιαούρτι, κότατζ, για να το αναπληρώνετε.

Κολπίτιδες: φάτε προβιοτικά
Καταρχάς αποφύγετε να μένετε πολλή ώρα με το βρεγμένο μαγιό, έτσι ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης της ενοχλητικής κολπίτιδας. Τι να φάτε: Από θέμα διατροφής, τα προβιοτικά από τροφές όπως κεφίρ, «ζωντανά γιαούρτια», ξινολάχανο, ξινόγαλα κ.ο.κ. θα βοηθήσουν την ισορροπία της χλωρίδας στην περιοχή του κόλπου, ενώ υπάρχουν και κολπικά υπόθετα για την αποκατάστασή της, αν η κολπίτιδα σας χτυπήσει την πόρτα – ο γιατρός σας θα σας συμβουλέψει καταλλήλως. Εσείς φροντίστε να μειώσετε τη ζάχαρη και τις τροφές που περιέχουν, καθώς ως γνωστόν, οι μύκητες… αγαπούν τη ζάχαρη.

Ξεραμένα μαλλιά: φάτε πρωτεΐνη
Η υπερέκθεση στον ήλιο, το αλάτι και το χλώριο είναι σίγουρα εχθροί των μαλλιών μας. Για να τα τονώσουμε και να τα δυναμώσουμε, χρειαζόμαστε πρωτεΐνη, καθώς τα μαλλιά μας απότελούνται από ίνες πρωτεΐνης, την κερατίνη. Τι να φάτε: Προτιμήστε γεύματα με πρωτεΐνη, όπως φασόλια, κοτόπουλο, ξηρούς καρπούς και καταναλώστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β5 (ηλιόσποροι, ξηροί καρποί, μανιτάρια, κουνουπίδι, γαλακτοκομικά), βιταμίνη Β8 (αυγά, συκώτι, σόγια, καρύδια, ψάρια) και φυλλικό οξύ (ενισχυμένες τροφές, φασόλια, σπαράγγια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά). Σημαντικό είναι επίσης το ασβέστιο που μπορείτε να λάβετε από γαλακτοκομικά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αμύγδαλα, αλλά και ο ψευδάργυρος από το κρέας και τα ψάρια που μπορεί να μειώσει την τριχόπτωση και να βοηθήσει τα μαλλιά σας να λάμψουν. Τα θρεπτικά αυτά στοιχεία παίζουν ρόλο και στην υγεία του δέρματος, οπότε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

Μυϊκές κράμπες: φάτε ηλετρολύτες
Το πολύ… beach volley και άλλες ασκήσεις και παιχνίδια που κάνουμε έξω, μπορεί να προκαλέσουν μυϊκές κράμπες, οι οποίες οφείλονται σε αφυδάτωση και υπερπροσπάθεια. Όταν δεν υπάρχουν επαρκή υγρά στον οργανισμό μας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες, η οποία οδηγεί με τη σειρά της σε κράμπες. Το νάτριο, το ασβέστιο, το κάλιο είναι οι βασικοί ηλεκτρολύτες που χάνονται από τον ιδρώτα κατά την άσκηση. Τι να φάτε: Για να τους αναπληρώσετε, επιλέξτε ένα αθλητικό ποτό που τους περιέχει και πίνετε νερό. Το κάλιο μπορείτε να το βρείτε σε τροφές όπως η μπανάνα, οι σταφίδες, οι πατάτες και το σπανάκι.

Έρπης: φάτε τροφές με βιταμίνες Β
Ο έρπης μπορεί να προκληθεί από την έκθεση στον ήλιο σε άτομα που έχουν την τάση να τον εμφανίζουν, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή. Τι να φάτε: Το αμινοξύ L-lysine έχει φανεί σε κάποιες μικρές έρευνες ότι μπορεί να βοηθήσει, αν και χρειάζονται περισσότερες και μεγαλύτερες έρευνες. Επίσης, η έλλειψη βιταμινών Β και ριβοφλαβίνης μπορεί να μας κάνει επιρρεπείς στον έρπητα, γι’ αυτό αυξήστε τις βιταμίνες αυτές στη διατροφή σας με ενισχυμένα δημητριακά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σπαράγγια, σπόρους, αυγά, κοτόπουλο, φακές, φασόλια.