Φωτιά στην Αχαΐα – Κάηκαν τουλάχιστον 20 σπίτια

φωτογραφία notospress.gr
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος εκτίμησε ότι τουλάχιστον είκοσι σπίτια έχουν καεί στη Ζήρια Αχαΐας.

Τουλάχιστον 20 σπίτια εκτίμησε ότι έχουν καεί στη Ζήρια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.

Ο πρόεδρος της Αιγιαλείας έκανε λόγο για αναζωπύρωση της φωτιάς που είχε ξεσπάσει την προηγούμενη Δευτέρα με μια μικρή εστία που ξέφυγε πολύ γρήγορα.

«Άργησαν να έρθουν τα πυροσβεστικά μέσα, εξαπλώθηκε παρά πολύ γρήγορα η φωτιά, πρόκειται για κατάφυτη και καταπράσινη περιοχή, έχει διανύσει η πυρκαγιά πάνω από 30 χιλιόμετρα, το δυτικό μέτωπο είναι σε εξέλιξη προς Πάτρα και το ανατολικό προς Λόγγο Ανατολικά του Αιγίου», ανέφερε συγκεκριμένα.

Είναι, δήλωσε ο κ. Ντίνος, τεράστιες οι ζημιές, βλέπω ένα τεράστιο σπίτι να καίγεται απόλυτη καταστροφή πάνω από 20 σπίτια καήκαν. «Πολλά σπίτια (κάηκαν)… Πέρασε μέσα από τον οικισμό, εκκενώθηκε γρήγορα. Το Λαμπίρι δεν φαίνεται από τον καπνό, καίγεται», σημείωσε.

Στην περιοχή είπε ότι πνέουν ισχυροί άνεμοι, τη στιγμή που όταν νυχτώσει τα εναέρια θα πάψουν να επιχειρούν.

Εκκενώθηκαν Ζήρια, Καμάρες, Λαμπίρι – Σε εξέλιξη η εκκένωση του Λόγγου και ξενοδοχείου στην ίδια περιοχή – Μήνυμα και από το 112

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Αχαΐα από τη νέα πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στη Ζήρια Αχαΐας. Η φωτιά λόγω των θυελλωδών ανέμων, επεκτάθηκε πολύ γρήγορα, δημιουργώντας ένα πολύ μεγάλο μέτωπο.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 3 μποφόρ, με ριπές 6 μποφόρ. Υπενθυμίζεται πως πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στην περιοχή και την προηγούμενη Δευτέρα.

Την ίδια στιγμή στην Πολιτική Προστασία σήμανε συναγερμός και στο σημείο μετέβη εσπευσμένα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

«Tις Καμάρες και τον Λόγγο ουσιαστικά τις χωρίζει ένα ποτάμι με αποτέλεσμα η φωτιά να έχει περάσει πλέον και να καίει τα πάντα. Έρχεται στον Λόγγο η φωτιά πέρασε το ποτάμι είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Έχουν αρχίσει να εκκενώνονται σπίτια και ξενοδοχεία και εδώ στο Λόγγο. Ο κόσμος έχει πανικοβληθεί δεν ξέρει τι να κάνει. Άλλοι φεύγουν και άλλοι αρνούνται να αφήσουν πίσω τις περιουσίες τους. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.  Τόσα χρόνια εδώ την καταστροφή αυτή πρώτη φορά την ζούμε», τόνισε κάτοικος του Λόγγου μιλώντας στο protothema.gr

«Ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από τον Λόγγο. Ήρθε η αστυνομία, το λιμενικό και το φέρι μπόουτ και τους απομακρύναμε όλους με προσοχή από την θάλασσα. Κάνουμε προσπάθειες και πιστεύω ότι κάπως την έχουμε περιορίσει. Η φωτιά πέρασε από τις Καμάρες μέσα στο ποτάμι και την έχουμε περιορίσει εκεί. Πιστεύω πως δεν θα έρθει στον Λόγγο θα δούμε. Έχουμε φτιάξει μια αντιπυρική ζώνη και περιμένουμε», τόνισε από την πλευρά του στο protothema.gr ο πρόεδρος του Λόγγου Δημήτρης Μητρόπουλος.

Ισχυρή πυροσβεστική δύναμη στην περιοχή

Σύμφωνα με την πυροσβεστική έχουν κινητοποιηθεί 95 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 33 οχήματα, πέντε αεροσκάφη, ανάμεσά τους και το θηριώδες ρωσικό Beriev και δύο ελικόπτερα.

Σε ετοιμότητα δύο νοσοκομεία

Στο μεταξύ με εντολή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια έχουν τεθεί σε επιφυλακή τα Νοσοκομεία Αιγίου και Πανεπιστημιακό Ρίου, καθώς και το ΕΚΑΒ.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ βρίσκεται και στην παραλία Λαμπίρι, για να συνδράμει εάν χρειαστεί, καθώς εκεί βρίσκονται πλωτά του Λιμενικού Σώματος για απομάκρυνση πολιτών μέσω θαλάσσης.

voria