Ακόμα και 80 βαθμούς στο αυτοκίνητο με τον καύσωνα – Τι πρέπει να κάνουμε για δροσιά;

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει ο υδράργυρος, με τις εσωτερικές θερμοκρασίες σε ένα αυτοκίνητο να φτάνουν και τους 80 βαθμούς Κελσίου… . Τι πρέπει να προσέξουμε όσο βρισκόμαστε μέσα στο αυτοκίνητό μας;

Καύσωνας… διαρκείας χτύπησε τη χώρα, με τον υδράργυρο σε πολλές περιοχές να ξεπερνά τους 40 βαθμούς ΚελσίουΔεδομένου ότι η πλειονότητα περνάει πολλές ώρες μέσα στο αυτοκίνητό τους, κρίνεται απαραίτητο να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να προστατευτούμε. Τι πρέπει να προσέξουμε, λοιπόν;

Απαραίτητοι έλεγχοι: Ψυκτικό υγρό, λάδι, φίλτρο καμπίνας

Ψυκτικό υγρό: Στην περίπτωση που το αυτοκίνητο χρησιμοποιείται σε υψηλές θερμοκρασίες με ελάχιστη ποσότητα ψυκτικού υγρού στο δοχείο, οι πιθανότητες υπερθέρμανσης είναι πολλές. Επομένως, ελέγχουμε το ύψος της στάθμης του ψυκτικού υγρού και, αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε μέχρι να φτάσει στο μέγιστο ύψος που προτείνει ο κατασκευαστής.

Λιπαντικό κινητήρα: Συμπληρώστε εάν απαιτείται ή κάντε αλλαγή λαδιών με βάση τα προβλεπόμενα διαστήματα συντήρησης. Το λάδι, εκτός της λίπανσης των κινητών μερών του κινητήρα, βοηθά στο να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία του μοτέρ κάτω από όλες τις συνθήκες.

Φίλτρο καμπίνας: Πρέπει να καθαρίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και όποτε κρίνεται απαραίτητο να αντικαθίσταται. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο φίλτρο για την υγεία μας, καθώς φιλτράρει τον αέρα που εισέρχεται στην καμπίνα, κρατώντας έξω από αυτή τα βλαβερά μικροσωματίδια.

Πώς χρησιμοποιούμε το σύστημα κλιματισμού

Μόλις επιβιβαστούμε στο αυτοκίνητο δεν ενεργοποιούμε αμέσως τον κλιματισμό, αλλά ανοίγουμε για λίγο τα παράθυρα ώστε να απομακρυνθεί ο θερμός αέρας. Επίσης, θυμόμαστε πως το ιδανικό είναι να επιτευχθεί ομοιόμορφη θερμοκρασία εντός της καμπίνας, και επομένως κατευθύνουμε τη ροή του αέρα προς την οροφή, και όχι προς τα πρόσωπά μας.

Σε θερμοκρασίες γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί, και δεν ρυθμίζουμε τον κλιματισμό σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (το ιδανικό φάσμα είναι 23-25). Παράλληλα, 20 λεπτά πριν βγούμε από το αυτοκίνητο φροντίζουμε να έχουμε απενεργοποιήσει τη λειτουργία του, ώστε να προσαρμοστεί ο οργανισμός στη μεταβολή της θερμοκρασίας.