Ο καύσωνας δοκιμάζει άγρια το σύστημα ρεύματος. Τυπικά υπάρχει επάρκεια ισχύος, αλλά όλα θα ανατραπούν αν υπάρξει μια μεγάλη βλάβη που δεν μπορεί να αποκλειστεί υπό αυτές τις συνθήκες.
Η επιστράτευση μονάδων που έχουν να λειτουργήσουν μήνες, όπως η λιγνιτική Μεγαλόπολη 3, η μεγάλη αύξηση εισαγωγών από τις γειτονικές χώρες και φυσικά ο απρόβλεπτος παράγοντας τυχόν αστοχιών και βλαβών σε υποδομές και μονάδες, θα κρίνουν τις επιδόσεις του συστήματος ηλεκτρισμού της χώρας μέσα στα επόμενα 24ωρα εν μέσω καύσωνα.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι για μια ακόμη φορά, αυτό κρέμεται αποκλειστικά από τις πεπαλαιωμένες και υπό απόσυρση μονάδες της ΔΕΗ. Και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο ΑΔΜΗΕ να ζητήσει από την επιχείρηση να ρίξει στην μάχη τη Μεγαλόπολη 3, που έχει να λειτουργήσει εδώ και.. εννέα μήνες λόγω του γνωστού κορεσμού του δικτύου της Πελοποννήσου. Ακριβώς επειδή δεν «χωρούν» στο τοπικό δίκτυο όλες οι μονάδες του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, η 3 παραμένει εκτός αγοράς από τον περασμένο… Νοέμβριο. Τώρα, ζητήθηκε επειγόντως από την ΔΕΗ να την ενεργοποιήσει, ώστε να καλύψει τις πολύ αυξημένες ανάγκες τις επόμενες ώρες της Πελοποννήσου, ένα ακόμη δείγμα ότι στα δύσκολα παραμένουμε απολύτως εξαρτημένοι από το λιγνίτη, που τις τελευταίες ημέρες συνεισφέρουν καθημερινά το 16% της συνολικής ζήτησης.
Τα 250 MW της υπό απόσυρση Μεγαλόπολης 3 θα είναι επομένως το ένα όπλο απέναντι στον καύσωνα. Το δεύτερο αφορά στις εισαγωγές από Β. Μακεδονία, Βουλγαρία, Τουρκία, μέσω των οποίων, θα θέλαμε ιδανικά να προστεθούν στην «φαρέτρα» του συστήματος μερικά επιπλέον εκατοντάδες MW, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες. Η συνολική δυναμικότητα των διασυνδέσεων των βορείων συνόρων, μαζί με της Τουρκίας, είναι 1.400-1.500 MW, εκ των οποίων το Σάββατο φθάσαμε να καλύπτουμε ένα σημαντικό ποσοστό. H νέα γραμμή Νέα Σάντα-Μαρίτσα, που θα διπλασιάσει τη διασυνδετική ικανότητα μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας, δεν θα είναι έτοιμη πριν τα μέσα του 2022.
Το τρίτο όπλο απέναντι στον καύσωνα, εφόσον τα πράγματα δυσκολέψουν, αφορά στην ενεργοποίηση της διακοψιμότητας, δηλαδή της διακοπής λειτουργίας για συγκεκριμένες ώρες όλων των ενεργοβόρων βιομηχανιών και της εξοικονόμησης κοντά στα 1.000 MW.
Συνδυαστικά τα παραπάνω μπορούν να δώσουν ισχυρες ανάσες στο φορτίο, του οποίου η μέγιστη τιμή σήμερα το βράδυ κατά τις 21.00 αναμένεται να «πιάσει» τις 9.370 MWh (πρόβλεψη ΑΔΜΗΕ). Η τιμή θα υποχωρήσει ελαφρώς στις 22.00 στις 9.340 MWh, αλλά θα παραμείνει ψηλά ακόμη και στις 23.00 στις 8.880 MWh, δείγμα των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, που συνεπάγονται αδιάλειπτη λειτουργία των κλιματιστικών ακόμη και τις πολύ βραδινές ώρες.
Και φυσικά, αν δεν αρκέσει το συγκεκριμένο μείγμα μέτρων, τότε, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, απομένει το ύστατο όπλο των εκ περιτροπής περικοπών, εκεί όπου το σύστημα δεν θα αντέχει για να καλύψει το φορτίο, είτε στην ηπειρωτική χώρα, είτε στα νησιά. Σε Κυκλάδες, Κρήτη και στα πιο τουριστικά εξ αυτών, καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, οι καταναλώσεις χτυπούν καθημερινά πλέον «κόκκινο».
news 24/7