Στις φλόγες για 7η μέρα η Εύβοια – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Κάτοικοι έσωσαν χωριά

Για έβδομη ημέρα συνεχίζει να καίει η φωτιά στην Εύβοια. Αναζωπύρωση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Αρτεμίσιο. Ετοιμάζεται επιχείρηση απεγκλωβισμού από το Πευκί. Περιμένουν τα εναέρια μέσα σαν «μάννα» εξ ουρανού.

Σαν «μάννα» εξ ουρανού περίμεναν όλο το βράδυ στην Εύβοια, το πρώτο φως της ημέρας ώστε να μπορέσουν τα εναέρια μέσα να επιχειρήσουν πάνω από τα πύρινα μέτωπα που κατακαίνε το νησί για 7η ημέρα.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ιστιαίας, Γιάννη Κοντζιά, που μίλησε στην κρατική τηλεόραση, ετοιμάζεται επιχείρηση απεγκλωβισμού κόσμου που παραμένει στο Πευκί προς τα Λουτρά Αιδηψού.

«Αν δεν έχουμε ρίψεις θα έχουμε πολλή δουλειά για πολλές μέρες»

Ο Γιάννης Κοντζιάς, ανέφερε συγκεκριμένα: «Άμεσος κίνδυνος δεν υπάρχει για τις ζωές των ανθρώπων. Το Αρτεμίσιο έχει καταστραφεί, δεν υπάρχει πια καύσιμη ύλη. Έχουν πάει δυνάμεις, ετοιμάζουμε επιχείρηση από το Πευκί να φύγει κόσμος να πάει να καταλύσει σε ξενοδοχεία.

Στο Αρτεμίσιο έχουμε εστίες που προσπαθούμε να κατασβέσουμε. Γιατί υπάρχει κίνδυνος σήμερα, υπάρχει εστία κοντά στην Ιστιαία. Νομίζω ότι έχουμε πολλή δουλειά ακόμα, γιατί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος. Αν δεν έχουμε ρίψεις κοντά στο Πευκί και στην Ιστιαία, θα έχουμε πολλή δουλειά για πολλές μέρες ακόμα.

Προσπαθούμε συνέχεια να εξασφαλίσουμε καταλύματα κυρίως στα Λουτρά της Αιδηψού που έχουν υποδομές και να παραμείνουν όσο χρειαστεί. Κανονίζουμε μεταφορά 200 δημοτών προς τα Λουτρά της Αιδηψού τις επόμενες ώρες.

Είναι εικόνες ξεριζωμού. Κανείς δεν περίμενε ότι θα βρισκόταν σε τέτοια θέση. Το μόνο που ζητάω είναι συμπαράσταση από την Πολιτεία. Ζητώ κουράγιο από τους Δημότες που έχουν να δώσουν αγώνα ακόμα και στην κατάσβεση και στην αποκατάσταση που μπορεί να πάρει δεκαετίες».

5355822

Οι μάχες που δόθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας

Περιφερειακά από το Πευκί, λίγα μέτρα από τα σπίτια στο Αρτεμίσιο και το Καστρί, δόθηκαν μάχες όταν οι φλόγες πλησίασαν τα χωριά όχι μία αλλά πολλές φορές μέσα στη νύχτα. Το Πευκί σώθηκε από τις ηρωικές προσπάθειες των κατοίκων οι οποίοι με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν, με κουβάδες και κλαδιά, κατάφεραν να σώσουν τα δύο χωριά. Παρόντες στη μάχη ήταν ο δήμαρχος Γιάννης Κοτζιάς και ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, οι οποίοι ζητούσαν νέες δυνάμεις για να υπερασπιστούν τον οικισμό.

5355863

Στις Γούβες ολονυκτία η μάχη όταν οι φλόγες απειλούσαν να κάψουν το χωριό.  Αγριοβότανο και Ελληνικά δεν γλίτωσαν το νυχτερινό χτυποκάρδι. Οι αναζωπυρώσεις, χωρίς ισχυρούς ανέμους, δημιούργησαν νέα μέτωπα, νέες απειλές, νέες νυχτερινές επεμβάσεις.

Σε Γερακίου και Γαλατσώνα, ολονύχτιο κυνήγι με τις φλόγες καθώς τύλιξαν τα χωριά και υπήρξε κίνδυνος εγκλωβισμού εθελοντών και πυροσβεστών. Μπόρεσαν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια. Μέχρι τις πρωινές ώρες στην Μονοκαρυά η προσπάθεια συνεχίζεται για να μην φτάσει η φωτιά στη Ιστιαία. Από την ώρα που σταμάτησαν τα εναέρια μέσα, χθες το βράδυ, απειλήθηκε πολλές φορές αλλά άντεξε με τη βοήθεια του ανάγλυφου του εδάφους και των ζωνών που είχαν δημιουργηθεί κατά μήκος του ρέματος.

ist-2

Καματριάδες και Γαλατσάδες είναι τα δύο χωριά που δείχνουν να μπαίνουν στις προτεραιότητες των δυνάμεων καταστολής και από σήμερα το πρωί να επιχειρήσουν εκεί κατά προτεραιότητα τα εναέρια μέσα. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που είναι στην Β. Εύβοια, «αν περάσει από κει η φωτιά θα βρεθεί μέσα σε ένα συμπαγές δάσος το οποίο είναι δύσκολο να σβήσει και εν τέλει θα φτάσει πάνω από τα Ήλια και την Αιδηψό». Μάλιστα σημειώνουν πως «η δημιουργία περιμετρικά των χωριών ακόμη και πρόχειρων αντιπυρικών ζωνών τις τελευταίες ώρες απέτρεψε σε μεγάλο βαθμό την επέκταση των ζημιών μέσα σε κατοικημένες περιοχές».

5356035

Έχουν καεί περίπου 460.000 στρέμματα στην Εύβοια

Μεγάλη είναι η οικολογική καταστροφή που έχει προκύψει από τις φωτιές σε όλη τη χώρα. Όπως προκύπτει από την ανάλυση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έως το μεσημέρι της Κυριακής (08/08) κάηκαν περίπου 460.000 στρέμματα στην Εύβοια, 80.000 στρέμματα στην Αττική και 110.000 στρέμματα στη Λακωνία, ανεβάζοντας το σύνολο των καμένων εκτάσεων σε τουλάχιστον 650.000 στρέμματα.

Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές στην Εύβοια συνεχίζουν να καίνε, η παραπάνω εκτίμηση είναι πολύ πιθανό να μεταβληθεί τις επόμενες ημέρες.

Ενδεικτικό της καταστροφής είναι πως ο ευρωπαϊκός περιβαλλοντικός δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε εικόνες υψηλής ανάλυσης από τις καμένες περιοχές σε Εύβοια, Αττική και Λακωνία, βοηθούμενος από τις ανέφελες συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα.