Τεράστιο το πύρινο μέτωπο στα Βίλια – Μάχη με τις φλόγες δίνει η Πυροσβεστική

Τεράστιο παραμένει το μέτωπο φωτιάς στα Βίλια, μετά από μια νύχτα αγωνίας στην ευρύτερη περιοχή. Νέες εντολές εκκένωσης για οικισμούς. Το ίδιο συνέβη με το μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης και του γηροκομείου της, που είναι μέσα στο δάσος. Ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα με το πρώτο φως της ημέρας.

Ύστερα από μια νύχτα αγωνίας και μάχης για να μην περάσουν οι φλόγες στο Πόρτο Γερμενό, η φωτιά στα Βίλια συνεχίζει το καταστροφικό της έργο και το μέτωπο είναι τεράστιο, καθώς εκτείνεται κοντά στα 15 χιλιόμετρα. Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί δόθηκε εντολή για νέες εκκενώσεις οικισμών, ενώ το ίδιο συνέβη με το μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης και του γηροκοεμίου της, που είναι μέσα στο δάσος. Ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα με το πρώτο φως της ημέρας, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200.

Η φωτιά ξεκίνησε να καίει στα Βίλια το μεσημέρι της Δευτέρας (16/08) και από εκείνη η στιγμή καίει ανεξέλεγκτη.

Στις 06:30 το πρωί ξεκίνησαν να πετούν και τα εναέρια μέσα, χωρίς τα οποία το έργο της κατάσβεσης είναι δύσκολο, αφού όπως είπε στον «ΣΚΑΪ» ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Βασίλης Κόκκαλης, χωρίς αυτά δεν θα αντιμετωπιστεί το πύρινο μέτωπο που καίει σε χαράδρα.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έδωσαν μάχη με τις αναζωπυρώσεις το βράδυ ανάμεσα στους οικισμούς Άγιος Γεώργιος και Κρύο Πηγάδι. Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί της Τρίτης (17/08), μέσω του «112», δόθηκε νέα εντολή εκκένωσης στους οικισμούς Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας, Παλαικούνδουρα και Θέα, προληπτικά λόγω των καπνών, όπως είπε στην «ΕΡΤ» Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης. Ήδη έχει εκκενωθεί και η ιερά μονή Παναγίας Φανερωμένης, μαζί με το γηροκομείο που υπάρχει στο ίδιο μέρος.

Επιχειρούν 330 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων οκτώ (8) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 115 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 6Ε/Π και 5Α/Φ συμπεριλαμβανομένου και του Beriev-200. Ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.
Η φωτιά συνεχίζει να καίει σε δύσβατα σημεία, δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης. Το 1989 είχε σημειωθεί μεγάλη πυρκαγιά στην ίδια περιοχή, η οποία είχε αναδασωθεί.

Όπως στη φωτιά στην Κερατέα, έτσι και στην περίπτωση αυτή υπάρχουν αναφορές τοπικών αρχόντων για εμπρησμό.