Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους με τα νέα μέτρα – Σήμερα οι ανακοινώσεις

Μένουν έξω από κλειστούς χώρους, με τεστ στη δουλειά – Δείτε αναλυτικά τι θα ανακοινώσει στις 12:00 o Βασίλης Κικίλιας

Αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους ανακοινώνει η κυβέρνηση, καθώς τα κρούσματα της πανδημίας παραμένουν σε ψηλά επίπεδα και η πίεση στο σύστημα υγείας όλο και αυξάνεται. Με το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown να παραμένει εκτός συζήτησης τα νέα μέτρα είναι εστιασμένα σε όσους δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία».

Στόχος η αποφυγή οριζόντιων μέτρων

Αντιθέτως ένα «free pass» σε μια σειρά δραστηριοτήτων θα έχουν οι εμβολιασμένοι, καθώς στόχος είναι να μην επιβληθούν οριζόντιοι περιορισμοί στους πολίτες. Το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη είναι πως δεν μπορεί όσοι έχουν εμβολιαστεί να παραμένουν «όμηροι» αλλά πρέπει να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή στην κανονικότητα.  «Όσοι εμβολιάστηκαν θα πρέπει να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή, είναι θέμα ηθικής και θέμα μέτρου» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του υπουργού Επικράτειας Γιώργου Γεραπετρίτη.

Το υπουργείο Υγείας αξιοποιώντας τις εισηγήσεις που έχει κάνει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων το προηγούμενο διάστημα σχετικά με την προστασία της Δημόσιας Υγείας από τον κορωνοϊό, αναμένεται δια στόματος του κ. Βασίλη Κικίλια να ανακοινώσει δέσμη μέτρων που θα αφορούν από την 1η Σεπτεμβρίου τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Μεταξύ των μέτρων που θεωρείται βέβαιο ότι θα ισχύουν το φετινό φθινόπωρο είναι:

– Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους για όλους (εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους) πολίτες, ενώ στους ανοικτούς η χρήση μάσκας θα καθορίζεται από τον «συνωστισμό»

– Υποχρεωτικό rapid test μια φορά την εβδομάδα για όλους τους ανεμβολίαστους πολίτες που απασχολούνται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ωστόσο, 2 τεστ/εβδομάδα θα κληθούν να κάνουν όσοι απασχολούνται στην εστίαση και την εκπαίδευση καθώς και σε άλλους ευαίσθητους τομείς της κοινωνικής ζωής,

– Σε θέατρα και κινηματογραφικές αίθουσες η είσοδος θα επιτρέπεται στους ανεμβολίαστους μόνον με την προσκόμιση πρόσφατου rapid test με αρνητικό διαγνωστικό αποτέλεσμα,

– Σε μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα, η είσοδος ομοίως θα επιτρέπεται με επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού ή με αρνητικό διαγνωστικό τεστ,

– Στους χώρους άθλησης (ανοικτούς και κλειστούς) καθώς και στα γήπεδα οι εμβολιασμένοι θα έχουν ελεύθερη είσοδο, με κατά περίπτωση χρήση μάσκας, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα έχουν πρόσβαση και πάλι μόνο βάσει του αποτελέσματος του διαγνωστικού τους τεστ.

Εμβολιαστική θωράκιση 80.000 ευπαθών πολιτών με τρίτη δόση

Παράλληλα, έτοιμος είναι όλος ο μηχανισμός για τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης σε περίπου 80.000 συμπολίτες μας που διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο νόσησης από κορωνοϊό λόγω σοβαρών υποκείμενων παθήσεων.

Η Ελλάδα μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού έχει εξασφαλισμένη επάρκεια δόσεων εμβολίων και έτσι έχει άμεσα τη δυνατότητα να ξεκινήσει ο προγραμματισμός των ραντεβού για τις ενισχυτικές δόσεις.

Όπως ανέφερε χθες Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους «την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και τα άτομα τα οποία πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση, με τον ΑΜΚΑ τους θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού».

Ο εμβολιασμός των πολιτών με mRNA εμβόλια (Pfizer/BioNTech ή Moderna) θα μπορεί να γίνει στις κλινικές ή τα νοσοκομεία όπου παρακολουθούνται για τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα από τα οποία πάσχουν.

Πρόσβαση στην πλατφόρμα των ραντεβού για την γ’ δόση έχουν ασθενείς που ανήκουν στις ακόλουθες ομάδες:

– Όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.

– Όσοι είναι σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

– Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτονεακή κάθαρση.

– Άτομα με όλες τις μορφές καρκίνου υπό αγωγή, καρκίνο συμπαγούς οργάνου που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου αγωγή), αιματολογικές νεοπλασίες κατά την τελευταία πενταετία.

– Ατομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.