Παρέμβαση ΠΑΣΠ Καστοριάς για την επιβάρυνση των Rapid Test στα οποία θα υποβάλλονται οι φοιτητές

Παρέμβαση ΠΑΣΠ για την κρατική επιβάρυνση των Rapid Test στα οποία θα υποβάλλονται οι φοιτητές με την επιστροφή στην δια ζώσης εκπαίδευση

Από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας έχει δεχθεί ένα μεγάλο πλήγμα ενώ οι φοιτητές έχουν στερηθεί ουσιώδους εκπαίδευσης. Η τηλεκπαίδευση εμφανίστηκε ως ένα προσωρινό μέσο για την ομαλή διεκπεραίωση του ακαδημαϊκού εξαμήνου και με την μορφή αυτή έγινε αποδεκτό και στηρίχθηκε με κάθε τρόπο από την παράταξή μας, καθώς και την συντριπτική πλειοψηφία των συμφοιτητών μας. Ωστόσο, η χρήση της τηλεκπαίδευσης είναι φανερό πως έκανε τον κύκλο της και πλέον δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί, ενώ επουδενί δεν μπορεί να αντικαταστήσει την δια ζώσης εκπαίδευση.

Μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις για τον τρόπο εισόδου στα πανεπιστήμια από τον Οκτώβριο, δόθηκε μία ξεκάθαρη θέση -για πρώτη φορά από το κλείσιμο των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι σήμερα- όσον αφορά το σχέδιο για την επαναλειτουργία τους. Ακόμα και η ξεκάθαρη όμως θέση για άνοιγμα των σχολών της χώρας με την αρχή του νέου ακαδημαϊκού έτους δημιουργεί νέους προβληματισμούς και αντιδράσεις. Πιο συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι η είσοδος στους χώρους των ιδρυμάτων θα γίνεται αποκλειστικά με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο από τα δύο ο φοιτητής πρέπει να υποβάλλεται σε 2 Rapid Test εβδομαδιαία με δική του δαπάνη.

Η απόφαση αυτή αποτελεί έναν ξεκάθαρο διαχωρισμό μεταξύ φοιτητών και δημιουργεί οικονομικά θέματα σε πολλές ελληνικές οικογένειες. Η παράταξή μας αντιλαμβάνεται την σημασία και τη βοήθεια που έχουν προσφέρει οι εμβολιασμοί στην μάχη κατά της πανδημίας και στηρίζει τις προτροπές της ιατρικής κοινότητας, μα δεν συμμερίζεται τακτικές εξαναγκασμού ή πίεσης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, ειδικότερα όταν αυτές είναι οικονομικές. Βασική επιδίωξη πρέπει να είναι η σωστή ενημέρωση και ορθότερη διαχείριση του εμβολιαστικού προγράμματος με σκοπό να πείσει τον κόσμο να το επιλέξει και όχι ο εξαναγκασμός του με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο.

Εν κατακλείδι, η επιστροφή των φοιτητών στα έδρανα άμεσα και με ασφάλεια πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Ωστόσο, σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι δυνατόν να πληρώνει οποιοσδήποτε φοιτητής αντίτιμο για την είσοδό του σε ένα δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, είτε έχει την οικονομική ευχέρεια να το κάνει, είτε όχι. Για τους παραπάνω λόγους, ως ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ αιτούμαστε:

  • Την παροχή 2 δωρεάν εβδομαδιαίων Rapid Test σε κάθε φοιτητή της χώρας με κρατική επιβάρυνση, όπως ακριβώς γινόταν για μήνες στις περιπτώσεις των εργαζομένων με την δωρεάν παροχή Self Test, ή την διενέργεια τους εντός των σχολών από κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Η ρύθμιση αυτή θα βοηθήσει στο ασφαλές άνοιγμα των σχολών χωρίς να διαχωρίζει κανέναν φοιτητή για την επιλογή του.

ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ

ΠΑΣΠ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΠΑΣΠ ΑΕΙ ΠΑΤΡΑΣ

ΠΑΣΠ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

ΠΑΣΠ ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.

ΠΑΣΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΠΑΣΠ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΑΣΠ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

ΠΑΣΠ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΝΟΜΙΚΗΣ

ΠΑΣΠ ΠΑ.Δ.Α.

ΠΑΣΠ ΠΑΝΤΕΙΟΥ

ΠΑΣΠ ΠΑ.ΠΕΙ.

ΠΑΣΠ ΠΕΔΔ

ΠΑΣΠ ΡΕΘΥΜΝΟΥ