Ο δηλητηριώδης αχινός «Diadema Setosum» εθεάθη να κολυμπάει τα τελευταία χρόνια στο Αιγαίο Πέλαγος, απολαμβάνοντας τις ελληνικές θάλασσες.
Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει η παρουσία ενός αχινού από τον Ινδικό Ωκεανό στις ελληνικές θάλασσες ο οποίος χαρακτηρίζεται δηλητηριώδης. Αρκετοί απο εμάς, απολαμβάνοντας τις παραλίες κάθε καλοκαίρι έχει τύχει να πατήσουμε αχινό, ο οποίος προκαλεί ενόχληση και πόνο και που συνήθως αφαιρούμε μόνοι μας μετά με ένα τσιμπηδάκι.
Το ίδιο όμως δεν συμβαίνει με αυτόν τον αχινό που θεωρείται επικίνδυνος για την υγεία μας κα΄θως είναι δηλητηριώδης
Ο «Diadema Setosum», ο οποίος ανήκει στην οικογένεια Diadematidae, σύμφωνα με το GRtimes, εθεάθη να κολυμπάει τα τελευταία χρόνια στο Αιγαίο Πέλαγος, απολαμβάνοντας τις ελληνικές θάλασσες.
Φέρει δηλητήριο στα μακριά αγκάθια του, ενώ φαίνεται να «εκτοπίζει» τον ενδημικό μέρα με την μέρα.
Ο Δημήτρης Καμπανός, υπεύθυνος της οικολογικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «DIVE IN ACTION» ανέφερε στο GRTimes μεταξύ άλλων ότι «το είδος αυτό, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και στο χρόνο και στον χώρο και είναι ένα από τα παλαιότερα αναγνωρισμένα είδη Diadema.
Οι κοινότητες του αυξάνονται δραματικά και οι παρατηρήσεις που γίνονται, τον φέρνουν σε ένα από τα πρώτα είδη ταχείας αύξησης, ενώ όταν αισθάνεται κίνδυνο κινείται με ένα εντυπωσιακό στυλ κυλιόμενα πολύ γρήγορα».
Ο Diadema Setosum έχει «εμφανιστεί» σε 12 νησιά της Ελλάδας και συγκεκριμένα σε:
– Κάλυμνο
– Φολέγανδρο
– Κίμωλο
– Σέριφο
– Σίκινο
– Σαντορίνη
– Ηρακλειά
– Σχοινούσσα
– Δονουσα
– Κουφονήσι
– Νάξο
– Αμοργό
Επίσης, μηνύματα για την εμφάνιση του έχει λάβει η οργάνωση «DIVE IN ACTION» και από Πελοπόννησο, Ρόδο, Μυτιλήνη, Χίο και την νότιο Κρήτη.