Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου και τα σενάρια ανασχηματισμού φουντώνουν ενώ κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις και τι αλλαγές θα δούμε.
Εβδομάδα ανασχηματισμού είναι αυτή που ξεκινά σήμερα όπως όλα δείχνουν με τα σενάρια τόσο για τα πρόσωπα όσο και για το πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις να παίρνουν φωτιά.
Ο Πρωθυπουργός επιστρέφει σήμερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου βρέθηκε για να συνοδεύσει την κόρη του που ξεκίνησε πανεπιστημιακές σπουδές και ξεκινά ένα μάλλον φορτωμένο πρόγραμμα με συνεχή ραντεβού και ταξίδια.
Οι πιθανές ημερομηνίες των ανακοινώσεων
Αν και κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα γίνουν οι ανακοινώσεις, το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, μακριά από όλους και από όλα μάλλον του έδωσε τον απαιτούμενο χρόνο να σκεφτεί τις μετακινήσεις, τα νέα πρόσωπα και όλα εκείνα που θα συνθέσουν ένα επιτυχημένο σκηνικό για ένα αποτελεσματικό restart που θα δώσει αέρα πνοής στο κυβερνητικό σχήμα αλλά και έργο μετά από ένα ομολογουμένως δύσκολο καλοκαίρι λόγω της πανδημίας αλλά και των πυρκαγιών.
Όλα δείχνουν πως έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τον ανασχηματισμό και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα έρθει με νέο κυβερνητικό σχήμα.
Το πρωί της Τρίτης, ο κ. Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στην τακτική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και το ίδιο απόγευμα θα ταξιδέψει στη Σλοβενία για να συμμετάσχει στο Bled Strategic Forum.
Την επόμενη μέρα θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για συναντήσεις με τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας εν όψει της ΔΕΘ, ενώ την Πέμπτη το βράδυ θα ταξιδέψει στη Μασσαλία για να λάβει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα της Μεσογείου, η οποία θα διεξαχθεί την Παρασκευή.
Είναι δύσκολο λοιπόν να βρεθεί ο χρόνος για να γίνουν οι ανακοινώσεις με τις ημερομηνίες που πέφτουν τελικά στο τραπέζι να είναι δυο.
Το σενάριο να γίνουν οι ανακοινώσεις σήμερα, σε λίγες ώρες, συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες, ώστε αύριο η καθορισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να γίνει με τη νέα σύνθεση.
Μια άλλη εκτίμηση είναι για το προσεχές Σαββατοκύριακο, αν και έμπειρα πολιτικά στελέχη, επισημαίνουν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί πολύτιμος χρόνος προετοιμασίας για την ΔΕΘ, δεδομένου ότι οι περισσότεροι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια και περιμένουν να δουν που θα βρίσκονται την επομένη του ανασχηματισμού.
Ωστόσο, αν τελικά το νέο κυβερνητικό σχήμα ανακοινωθεί εντός του επόμενου Σαββατοκύριακου, οι νέοι υπουργοί θα ορκιστούν και θα αναλάβουν καθήκοντα από την αρχή της επόμενης εβδομάδας.
Η πεποίθηση που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι ο ανασχηματισμός θα λειτουργήσει «αναγεννητικά» ενώ οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα και πως παρα το καυτό καλοκαίρι η ζημιά που υπέστη η κυβέρνηση δεν είναι μεγάλη.
Ποιοι φεύγουν – Ποιοι μένουν
Αυτό που κάνει τον συγκεκριμένο ανασχηματισμό να διαφέρει από προηγούμενους είναι ότι η ονοματολογία δεν δίνει και παίρνει όπως άλλες φορές.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν 4- 5 ηχηρές μετακινήσεις πρωτοκλασάτων υπουργών, ενώ σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών.
Παράλληλα στόχος είναι να μην χαθεί το momentum για ένα άνοιγμα στο κέντρο και τα σενάρια για μετεγγραφές έχουν φουντώσει.
Το μεγάλο ερώτημα όλων είναι αν θα παραμείνει στη θέση του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αν θα πάει σε άλλο πόστο ή θα βρεθεί εκτός κυβερνητικού σχήματος. Το δεύτερο ερώτημα είναι αν ο Νίκος Χαρδαλιάς, για λόγους υγείας, θα πάει σε άλλο υπουργείο (π.χ. στο Εσωτερικών) ή αν θα παραμείνει στην ίδια θέση.
Από τους 20 υπουργούς, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση του κ. Σκέρτσου, αμετακίνητοι θεωρούνται, σύμφωνα με πηγές, ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Κώστας Καραμανλής στο υπουργείο Υποδομών, ο Κώστας Σκρέκας στο υπουργείο Ενέργειας, ο Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργείο Εργασίας και ο Σπήλιος Λιβανός στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο ίδιο γκρουπ τοποθετείται και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Στα ονόματα που ακούγονται μεταξύ άλλων για είσοδο στο κυβερνητικό σχήμα είναι του Θόδωρου Ρουσόπουλου (για παράδειγμα στο Τουρισμού) και του Θάνου Πλεύρη, ενώ μένει να φανεί αν θα υπάρξει επιστροφή του Τάκη Θεοδωρικάκου. Επίσης στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι μεγαλύτερη η συμμετοχή των γυναικών.
Στόχος του πρωθυπουργού, όπως έχει κάνει και σε προηγούμενους ανασχηματισμούς, είναι η αναβάθμιση υφυπουργών σε αναπληρωτές υπουργούς, όπως και γενικών γραμματέων σε θέσεις υφυπουργών θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τους επιβραβεύσει για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και την προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων.
Ο ανασχηματισμός πάντως, αποτελεί παραδοσιακά «αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού» και όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα επιλέξει ο ίδιος να κάνει, δηλαδή στροφή προς τα γαλάζια στελέχη, έναν σαρωτικό ανασχηματισμό με μεγάλες αλλαγές ή έναν μίνι ανασχηματισμό, αν θα έχει πρόσωπα εκπλήξεις, περισσότερους τεχνοκράτες ή στελέχη γνωστά στο κοινό.
Η αντίστροφη μέτρηση πάντως έχει αρχίσει για τις αλλαγές σε έναν ανασχηματισμό που έχει προαναγγελθεί όσο κανένας.