Στο… ρυθμό του επερχόμενου ανασχηματισμού κινούνται υπουργοί και βουλευτές, καθώς πλησιάζει η ώρα των ανακοινώσεων. Η κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει, καθώς αν συνεχιστεί για ημέρες η σεναριολογία ελλοχεύει ο κίνδυνος οι υπουργοί να κατεβάσουν μολύβια εν αναμονή των εξελίξεων.
Ο παράγοντας που επισπεύδει τις αποφάσεις
Άλλωστε υπάρχει και ένας ακόμα παράγοντας που επισπεύδει τη λήψη των αποφάσεων για το «λίφτινγκ» στο κυβερνητικό σχήμα. Την τελευταία εβδομάδα πριν την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ( που θα γίνει στις 11 Σεπτεμβρίου) η κυβέρνηση θέλει να εστιάσει σε μια θετική ατζέντα φοροελαφρύνσεων. Επομένως δεν μπορεί να παραταθεί η σεναριολογία, καθώς υπάρχει κίνδυνος να θολώσει το «γαλάζιο» αφήγημα για την επόμενη ημέρα.
Χθες το βράδυ πύκνωσαν τα σενάρια για αλλαγές ακόμα και σήμερα, ώστε να μπει τέλος στη σεναριολογία (σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει πάντως να αναβληθεί το προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο). Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει οι τελικές αποφάσεις θα πάνε για το Σαββατοκύριακο, καθώς τις επόμενες ημέρες θα είναι πυκνό το πρόγραμμα του πρωθυπουργού.
Αύριο ο Κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στην 16η Διεθνή Σύνοδο του Bled Strategic Forum στην Σλοβενία, ενώ το απόγευμα θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για να έχει έναν κύκλο επαφών με παραγωγικούς φορείς ενόψει και της ΔΕΘ. Ένα κενό υπάρχει την Πέμπτη το πρωί, ενώ ακολουθεί ταξίδι στη Μασσαλία όπου την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η Διεθνής Διάσκεψη για την Βιοποικιλότητα της Μεσογείου.
Η ονοματολογία καλά κρατεί
Στο ενδιάμεσο η ονοματολογία καλά κρατεί εδώ και ημέρες, με την αγωνία αρκετών υπουργών και βουλευτών να έχει χτυπήσει κόκκινο. Έντονη συζήτηση πυροδότησαν και τα όσα κυκλοφόρησαν για παρότρυνση στους υπουργούς και τους ενδιαφερόμενους να εισέλθουν στο κυβερνητικό σχήμα να μην βιάζονται, ούτε και να αξιοποιούν γνωριμίες ή διασυνδέσεις. Μάλιστα το γεγονός αυτό προκάλεσε και τα πυρά της αξιωματική αντιπολίτευσης, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτικές εξαρτήσεις.
Όλα δείχνουν πάντως πως αυτή τη φορά ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός, με κορυφαίους υπουργούς να αλλάζουν καρέκλα και κάποιους άλλους να βλέπουν την πόρτα εξόδου από την κυβέρνηση. Σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών, καθώς πρόκειται να αξιοποιηθούν «φρέσκα» πρόσωπα από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Να σημειωθεί εδώ πως στόχος είναι να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ θα ληφθεί υπόψη και η … γεωγραφία (και δεν αποκλείεται να μπουν στην κυβέρνηση βουλευτές από περιφέρειες που δοκιμάστηκαν το τελευταίο διάστημα). Τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν πως δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάποια «μεταγραφή» , ωστόσο σε αυτή τη φάση βαρύτητα δίνεται στην αξιοποίηση των βουλευτών του κόμματος.
Στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς οι αλλαγές εκεί θα δρομολογήσουν ευρύτερες καραμπόλες (συζητείται η «αυτονόμηση» της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας). Επίσης αλλαγές αναμένονται και στο υπουργείο Υγείας και δεν αποκλείεται μετακίνηση του Βασίλη Κικίλια σε κάποιο άλλο υπουργείο. Τέλος ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν «μετακομίσεις» σε μια σειρά υπουργείων, όπως το Τουρισμού, το Δικαιοσύνης, το Ναυτιλίας κ.α.
Στους σταθερούς σύμφωνα με πληροφορίες είναι οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, Εσωτερικών Μάκης Βορίδης (που ακούστηκε και για παραγωγικό υπουργείο αλλά δεν είναι εύκολη η αλλαγή καθώς έχει μεγάλο αριθμό νομοσχεδίων προς ψήφιση), Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης (με το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση να συζητείται αύριο και μεθαύριο στη Βουλή), Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής και Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός. Στο βασικό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου δεν αναμένονται αλλαγές, με δεδομένο άλλωστε πως πριν από 15 ημέρες υπήρξε αναδιάταξη δυνάμενων.