Λόγοι που πεινάμε περισσότερο όταν χαλάει ο καιρός

Μόλις αλλάξει ο καιρός το μόνο που θέλετε είναι να μείνετε στο κρεβάτι σας τρώγοντας και βλέποντας τηλεόραση;

Αποδεικνύεται ότι δεν είναι όλα στο κεφάλι σας και δεν είστε η μόνη.

Μία μελέτη έδειξε ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος των συμμετεχόντων αυξήθηκε καθώς ξεκίνησε το φθινόπωρο, ενώ οι συμμετέχοντες αύξησαν την κατανάλωση ζωικού λίπους με κρέας και γαλακτοκομικά καθώς ο καιρός έγινε πιο κρύος (πιθανότατα προκαλώντας έτσι την αύξηση ΔΜΣ).

Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι είναι πραγματικά ανακουφιστικό να καταβροχθίζετε μια ολόκληρη πίτσα και να πίνετε αναψυκτικά ένα σκοτεινό και ζοφερό βράδυ, αλλά δε χρειάζεται να μαντέψουμε. Υπάρχει μεγάλη έρευνα γύρω από τους λόγους για τους οποίους το σώμα σας ανταποκρίνεται στη μείωση της θερμοκρασίας με πείνα.

1. Είναι το πρωτογενές σας ένστικτο

Προφανώς, οι πιο δυνατοί επιβίωσαν αυξάνοντας την πρόσληψη θερμίδων τους καθώς οι ημέρες γίνονταν μικρότερες και πιο κρύες.

Ο καρδιολόγος Ira Ockene εξηγεί ότι είμαστε καθοδηγούμενοι από πράγματα που έχουν εμφυτευτεί στον εγκέφαλό μας πολύ καιρό πριν.

Η έρευνά του, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Ιατρικής Σχολής της Μασαχουσέτης, διαπίστωσε ότι 593 συμμετέχοντες ηλικίας 20-70 ετών κατανάλωναν κατά μέσο όρο 86 περισσότερες θερμίδες το φθινόπωρο από ό,τι την άνοιξη, σε καθημερινή βάση.

Επειδή οι ημέρες γίνονται σκοτεινές νωρίτερα, είμαστε βιολογικά προγραμματισμένοι να αναζητούμε περισσότερο φαγητό και να τρώμε γρηγορότερα από το συνηθισμένο.

Ο Ockene αναφέρει επίσης μια προηγούμενη μελέτη, στην οποία οι συμμετέχοντες έτρωγαν περισσότερο καθώς ο καιρός άλλαζε, αλλά ανέφεραν ότι εξακολουθούν να νιώθουν πεινασμένοι παρά τα μεγαλύτερα γεύματα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η επίδραση του καιρού στην πείνα θα μπορούσε να υπερνικήσει τους παράγοντες που προκαλούν κορεσμό.

2. Είστε πιο δραστήρια από όσο νομίζετε

Ενώ είναι δύσκολο να υποστηρίξουμε ότι το τρεμούλιασμα μετράει ως άσκηση, το σώμα σας χρησιμοποιεί επιπλέον ενέργεια προσπαθώντας να κρατηθεί ζεστό. Αν καταναλώνετε περισσότερη ενέργεια από ό,τι συνηθίζετε, πιθανότατα θα χρειαστείτε μεγαλύτερη αναπλήρωση ενέργειας (μέσω φαγητού).

Ακόμη και αν το κρύο δεν είναι τόσο έντονο και το σώμα σας δεν έχει κάποια ορατή φυσική αντίδραση, το ήπιο κρύο καιρό μπορεί να έχει παρόμοιες συνέπειες.

3. Ψάχνετε άνεση

Οι ψυχρές, σκοτεινές Ημέρες μπορούν να σας επιβαρύνουν ψυχολογικά. Είστε ανήσυχη και φορτισμένη, οι ημέρες είναι σκοτεινές και το δέρμα σας είναι ξηρό.

Όταν τα πράγματα στη ζωή είναι δυσάρεστα, οι άνθρωποι αναζητούν νοσταλγικά τρόφιμα, όπως τα γεύματα που οι μητέρες τους τούς μαγείρευαν όταν ήταν μικροί. Η κατανάλωση αυτών των τροφών «ξυπνά» τα συναισθήματα αυτής της σχέσης και καταστέλλει τυχόν αισθήματα απομόνωσης.

Παράλληλα, υπάρχουν κοινωνικοί παράγοντες που σας βοηθούν να αποφασίσετε ποια τρόφιμα θα λύσουν τα προβλήματά σας.

Ορισμένα τρόφιμα έχουν γίνει ευρέως αποδεκτά ως καταπραϋντικά με τις τηλεοπτικές εκπομπές και τις ταινίες να ενισχύουν αυτήν την πεποίθηση. Θυμηθείτε απλά πόσες φορές έχετε δει στην τηλεόραση μια πρωταγωνίστρια να τρώει παγωτό στον καναπέ της ή να έχει ένα μπουκάλι κρασί ανά χείρας.

Έτσι, ακόμη και αν δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι τα γλυκά θεραπεύουν μια πληγωμένη καρδιά, το πρότυπο που μας έχει εμφυσήσει η δημοφιλής κουλτούρα είναι αρκετή για να μας παρασύρει σε κάποιο βαθμό.

vita.gr