12 ταινίες για να δεις απόψε στην τηλεόραση

Τελευταία μέρα της εβδομάδας και τι καλύτερο από το να την αποχαιρετήσεις με μία καλή ταινία.

«Η Θεία απ’ το Σικάγο» (1957) σκηνοθεσία Αλέκος Σακελλάριος

Κωμωδία – Ο Χαρίλαος, συνταξιούχος στρατηγός και αυστηρός οικογενειάρχης παλαιών αρχών, έχει τέσσερις κόρες. Οι τρεις έχουν φθάσει πια σε ηλικία γάμου, αλλά είναι πολύ δύσκολο να παντρέψεις τρεις κόρες όταν τις έχεις αναθρέψει με στρατιωτική κυριολεκτικά πειθαρχία και δεν τις αφήνεις να πάνε πουθενά χωρίς τη συνοδεία σου. Ο Χαρίλαος, όμως, έχει και μια αδελφή χήρα, την Καλλιόπη, που ζει μόνιμα στο Σικάγο και έχει εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις από εκείνον. Η θεία από το Σικάγο φθάνει στην Αθήνα, εγκαθίσταται στο σπίτι του Χαρίλαου και κατορθώνει μέσα σε λίγο καιρό να ανατρέψει τις κατεστημένες αρχές του σπιτιού. Αλλάζουν  τα έπιπλα, τα ρούχα, υπάρχουν πια πικ-απ και ποτά και όλα όσα πρέπει να έχει ένα μοντέρνο σπίτι με τέσσερα νέα κορίτσια, γίνονται πραγματικότητα. Κόντρα στα ήθη και έθιμα της εποχής αλλά και του αδελφού της, η θεία βάζει σε εφαρμογή ένα σχέδιο, που θα παντρέψει τις τρεις κοπέλες αλλά και την ίδια.

Παίζουν: Γεωργία Βασιλειάδου, Ορέστης Μακρής, Τζένη Καρέζη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Στέφανος Στρατηγός.

*Star, Κυριακή 5/9 στις 21:00

«Match Point» (2005) σκηνοθεσία Γούντι Άλεν

Δραματική, μυστηρίου, ρομαντική – Ο Ιρλανδός Κρίς Γουίλτον (Τζόναθαν Ρις Μάγιερς),προερχόμενος από χαμηλό κοινωνικό στάτους με παραδοσιακό υπόβαθρο, εξακολουθεί να αγωνίζεται για τα οικονομικά του παρά το γεγονός ότι πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε ως υψηλής βαθμίδας επαγγελματίας τενίστας.

Εξασφαλίζει τα προς το ζην,  ως δάσκαλος του τένις σε ένα πολυτελές τένις κλαμπ στο Λονδίνο, αν και ξέρει ότι υπάρχει μια καλύτερη ζωή γι ‘αυτόν κάπου στην πορεία.

Έχει αναπτύξει φιλία με έναν από τους μαθητές του, τον πλούσιο Τομ Χιούετ (Μάθιου Γκουντ) και αρχίζει να βγαίνει με την αδελφή του Tομ, την Κλόε Χιούετ  (Έμιλι Μόρτιμερ) ένα κορίτσι της διπλανής πόρτας που ένοιωσε αμέσως έλξη για τον Κρις.

Σύντομα η Κλόε επισημοποιεί τη σχέση τους και αποφασίζει να τον βοηθήσει, μέσω του επιχειρηματία πατέρα της Άλεκ (Μπράιαν Κοξ), δίνοντας του μια ανώτερη θέση στην εταιρία. Αρχίζοντας την ζωή του με τους Χιούετς, ο Κρις απολαμβάνει την καλύτερη περίοδο της ζωής του.

Παρόλα αυτά όμως, η σκέψη του δεν μπορεί να φύγει από την επίδοξη Αμερικανίδα ηθοποιό Νόλα Ράις (Σκάρλετ Γιοχάνσον) την οποία γνώρισε στην έπαυλη των Χιούετ και είναι η ανεπίσημη αρραβωνιαστικιά του Τομ. Η Νόλα είναι ζωηρή και γνωρίζει καλά την επιρροή που έχει στους άντρες, συμπεριλαμβανομένου και του Κρις.

Θα ακολουθήσει μία παράνομη σχέση που θα τον βυθίσει ολοένα και περισσότερο σε αδιέξοδο και, όταν αποφασίσει να αναλάβει δράση για να ξεφύγει, θα δει ότι οι φιλοδοξίες του έχουν τρομακτικές συνέπειες.

Παίζουν: Τζόναθαν Ρις Μάγιερς, Σκάρλετ Γιόχανσον, Έμιλι Μόρτιμερ, Μπράιαν Κοξ.

*ΕΡΤ1, Κυριακή 5/9 στις 22:00

«Τέλειοι Ξένοι» (2016) σκηνοθεσία Θοδωρής Αθερίδης

Δραματική κομεντί – Ο καθένας από εμάς έχει τρεις ζωές: μια δημόσια, μια ιδιωτική και μια μυστική. Κάποτε, οι ζωές μας ήταν ασφαλείς στις αναμνήσεις μας και στα προσωπικά μας αρχεία. Σήμερα είναι κλειδωμένες στις sim των κινητών μας τηλεφώνων. Αν αυτό το μικρό πλαστικό αντικείμενο μπορούσε να μιλήσει, τι στ αλήθεια θα αποκάλυπτε; Το «μαύρο κουτί» της ζωής μας πόσο μας καθορίζει τελικά; Η ταινία εκτυλίσσεται ένα βράδυ με πανσέληνο, όταν μια παρέα φίλων συγκεντρώνεται για δείπνο. Η ψυχολόγος της παρέας, Μάρθα, προτείνει να παίξουν το εξής παιχνίδι: να αφήσουν τα κινητά τους ανοιχτά επάνω στο τραπέζι και να μοιραστούν με όλους ό,τι φτάνει σ αυτά. Εξάλλου, όπως όλοι ισχυρίζονται, δεν έχουν μυστικά! Είναι όμως έτσι; Και τι θα συμβεί όταν το δείπνο θα έχει τελειώσει;

Παίζουν: Θοδωρής Αθερίδης, Σμαράγδα Καρύδη, Μαρία Ναυπλιώτου, Άλκις Κούρκουλος, Ευαγγελία Συριοπούλου, Γιάννος Περλέγκας, Μάκης Παπαδημητρίου.

*Star, Κυριακή 5/9 στις 22:40

«Οι Αναλώσιμοι 2» (2012) σκηνοθεσία Σάιμον Γουέστ

Δράσης – Ο Μπάρνεϊ Μπος, ο Λι Κρίστμας, ο Γιν Γιανγκ, ο Γκούναρ Γιένσεν, ο Τολ Ρόουντ και ο Χέιλ Σίζαρ επανενώνονται, καθώς ο Κύριος Τσερτς προετοιμάζει τους Αναλώσιμους για μία φαινομενικά απλή αποστολή. Τα σχέδιά τους όμως πάνε στράφι όταν ένας από αυτούς δολοφονείται από τον Ζαν Βιλέν. Εχοντας πλέον στο πλευρό τους δύο νέα μέλη, τους Μπίλι Δε Κιντ και Μάτζι, οι Αναλώσιμοι καλούνται να σταματήσουν την απειλή που εγκυμονεί ένα θανάσιμο όπλο αλλά και να πάρουν εκδίκηση για τον χαμένο αδερφό τους.

Παίζουν: Σιλβέστερ Σταλόνε, Τζέισον Στέιθαμ, Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, Μπρους Γουίλις, Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ, Τσακ Νόρις, Ντολφ Λούντγκρεν.

*Skai, Κυριακή 5/9 στις 23:00

«Μαύρος Θάνατος» (2008) σκηνοθεσία Μπράντφορντ Μέι

Αστυνομική, δράσης – Στο Σολτστάις Κάνυον, μία ιδιόκτητη περιοχή με πλούσια δασώδη βλάστηση, πάνω στους λόφους του Μαλιμπού, που υψώνονται πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, ο εκατομμυριούχος Κέντζι Τακεο και η κόρη του Μίκο προετοιμάζονται για την άφιξη της συζύγου του, Κουμίκο που φτάνει από την Ιαπωνία.

Η ηρεμία τους όμως και η χαρούμενη διάθεση δεν θα κρατήσουν για πολύ, αφού μία σχολαστικά σχεδιασμένη, μυστική επίθεση πραγματοποιείται ξαφνικά από μία ομάδα δολοφόνων Νίνζα. Η επίθεση έχει σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι φύλακες του Τακέο, ο ίδιος να δολοφονηθεί και να τραυματίσουν τη μικρή Μίκο, αφήνοντάς τη να πεθάνει.

Ο Τζιμ Μπάρετ είναι ο ντετέκτιβ που φτάνει πρώτος στην αιματηρή σκηνή και συναντά τη Μίκο, τον μόνο ζωντανό μάρτυρα της σφαγής.

Η μικρή βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και το μόνο που ψελλίζει επαναλαμβανόμενα είναι η απόκοσμη φράση:  kokushibyu. Στη μητρική τη γλώσσα, η λέξη σημαίνει: Μαύρος Θάνατος.

Παίζουν: Κρίστι Γου, Κάσπερ Βαν Ντιν, Μπέλαμι Γιαγκ, Άντονι Μπράντον, Ράιαν Κουτρόνα, Γιουτζι Οκουμότο, Ρον Γιουάν.

*Μακεδονία, Κυριακή 5/9 στις 23:00

«Black Panther» (2018) σκηνοθεσία Ράιαν Κούγκλερ

Περιπέτεια φαντασίας – Ο νεαρός T’Challa αναγκάζεται να επιστρέψει στην πατρίδα του μετά το θάνατο του πατέρα του, βασιλιά της Wakanda, ώστε να τον διαδεχτεί στο θρόνο. Ως ανώτατος άρχων στο πιο αναπτυγμένο, εύπορο αλλά και απομονωμένο κράτος της αφρικανικής ηπείρου, ο T’Challa προσπαθεί να προφυλάξει το μυστικό της ευμάρειας του λαού του από τους εχθρούς. Όταν όμως ένας από αυτούς εμφανίζεται από το παρελθόν με τα πιο απρόβλεπτα μέσα, ο T Challa καλείται να τον αντιμετωπίσει πλέον ως Μαύρος Πάνθηρας. Η επικείμενη σύγκρουση ωστόσο θα θέσει σε δοκιμασία όχι μόνο τη σχέση του T’Challa με το λαό του, αλλά και τη σταθερότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη…

Παίζουν: Τσάντγουικ Μπόσμαν, Μάικλ Μπ. Τζόρνταν, Λουπίτα Νιόνγκο, Ντανάι Γκουρίρα, Μάρτιν Φρίμαν, Ντάνιελ Καλούουγια, Λετίσια Ράιτ, Γουίνστον Ντιούκ, Άντζελα Μπάσετ, Φόρεστ Γουίτακερ, Άντι Σέρκις.

*Alpha, Κυριακή 5/9 στις 23:00

«Αποστολή στην Μπριζ» (2008) σκηνοθεσία Μάρτιν ΜακΝτόνα

Αστυνομική, κωμωδία – Ο Κεν (Μπρένταν Γκλίσον) και ο Ρέι (Κόλιν Φάρελ), δύο επαγγελματίες δολοφόνοι από το Δουβλίνο, ύστερα από μια αποτυχημένη αποστολή καταφεύγουν στη βελγική πόλη Μπριζ εν αναμονή νεότερων οδηγιών.
Ο Ρέι έχει σκοτώσει ένα παιδί, κατά λάθος, αντί τον παππά (Κιάραν Χιντς) που ήταν ο στόχος της δολοφονίας.
Το αφεντικό τους, ο Χάρι (Ρέιφ Φάινς), ένας ψυχοπαθής με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το αίσθημα της τιμής, τους έχει στείλει σε ταξιδάκι αναψυχής στην Μπριζ, τη Βενετία του βορά, μια πόλη-μουσείο, ακίνητη μέσα στα μνημεία και τις εκκλησίες της, παραμονές Χριστουγέννων, ένα αλλόκοτο καθαρτήριο.

Ενώ περιμένουν εντολές, συζητούν και περιφέρονται άσκοπα, ώσπου, κάποτε, αποφασίζουν να γνωρίσουν την πόλη, τουριστικά, όπως προτιμά ο Ρέι και καλλιτεχνικά. Στην πορεία, ο Ρέι γνωρίζει το νάνο Τζίμι (Τζόρνταν Πρεντις) και τη νεαρή Χλόη (Κλεμάνς Ποεζί), Ολλανδή ηθοποιό σε ταινία που γυρίζεται εκεί και την οποία αρχίζει να ερωτεύεται.

Ο Κεν συνειδητοποιεί πως ο λόγος που βρίσκονται εκεί είναι πως πρέπει να εκτελέσει τον νεαρό συνάδελφό του.
Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών είναι τόσο μπλεγμένο που μόνο το χιούμορ θα μπορούσε να το σώσει.

Παίζουν: Κόλιν Φαρέλ, Μπρένταν Γκλίσον, Ρέιφ Φάινς, Κλεμάνς Ποεζί, Τζόρνταν Πρεντις.

*Ant1, Κυριακή 5/9 στις 23:45

«Gothika» (2003) σκηνοθεσία Ματιέ Κασοβίτς

Τρόμου – Η ψυχίατρος Μιράντα Γκρέι, ειδικευμένη στην παθολογία των εγκληματιών, ξυπνάει μέσα σ’ έναν αληθινό εφιάλτη: βρίσκεται έγκλειστη στο ίδρυμα όπου εργάζεται και κατηγορείται για τον φόνο του άντρα της, ενώ δεν θυμάται τίποτα. Προσπαθώντας να ξαναβρεί την μνήμη της και να αποδείξει την αθωότητά της, θα γίνει υποχείριο ενός εκδικητικού πνεύματος και θα αγγίξει την παράνοια. ‘Ενας συνάδελφος γιατρός και μία εύθραστη τρόφιμος πλαισιώνουν τη δραματική δοκιμασία της…. Ο Γάλλος ηθοποιός και σκηνοθέτης Ματιέ Κασοβίτς κάνει το ντεμπούτο του στο Χόλιγουντ και η Χάλι Μπέρι παίρνει το βάπτισμα του πυρός ως «screen queen», με μια ατμοσφαιρική ιστορία τρόμου που αμφισβητεί την κυριαρχία της λογικής και μας καλεί να επιχειρήσουμε ένα πέρασμα στην «άλλη όχθη»….

Παίζουν: Χάλι Μπέρι, Πενέλοπε Κρουζ, Ρόμπερτ Ντάουνι τζ.

*Mega, Κυριακή 5/9 στις 00:00

«Getaway» (2013) σκηνοθεσία Κόρτνεϊ Σόλομον

Δραματική, δράσης, τρόμου – Ο γοητευτικός Μπεντ Μάγκνα (Ήθαν Χοκ) είναι πρώην οδηγός αγώνων ταχύτητας.

Όταν η γυναίκα του πέφτει θύμα απαγωγής, θα πρέπει να θυμηθεί και να χρησιμοποιήσει τις ικανότητές του στην οδήγηση ώστε να καταφέρει να ακολουθήσει κατά γράμμα τις οδηγίες των απαγωγέων, που τον προστάζουν να οδηγήσει επικίνδυνα και να ξεφύγει από την αστυνομία.

Μία νεαρή χάκερ (Σελενα Γκομεζ), της οποίας ο Μπρεντ έχει κλέψει το αυτοκίνητο, θα τον βοηθήσει να καταλάβει ποιος είναι ο απώτερος σκοπός των απαγωγέων.

Παίζουν:  Ίθαν Χοκ, Σελίνα Γκόμεζ, Γιόν Βόιτ.

*Star, Κυριακή 5/9 στις 00:45

«Καζαντζάκης» (2017) σκηνοθεσία Γιάννης Σμαραγδής 

Βιογραφία – Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος υποδύεται τον Έλληνα εμβληματικό συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη στην βιογραφική ταινία που σκηνοθετεί ο Γιάννης Σμαραγδής.

Από τα πρώτα χρόνια της νιότης μέχρι τα βαθιά του γεράματα ο συγγραφέας διαβάζει το αυτογραφικό του Αναφορά στον Γκρέκο, μεταφέροντας μας στιγμές από την πολυτάραχη ζωή του.
Η ζωή του Νίκου Καζαντζάκη είναι μια ιστορία αγάπης, πίστης και δύναμης ενός συγγραφέα που μπόρεσε να ξεπεράσει τις αντιξοότητες και τη βαρβαρότητα της εποχής του και να μείνει το έργο του αιώνιο.

Παίζουν: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Μαρίνα Καλογήρου, Νίκος Αθερίδης, Νίκος Καρδώνης.

*ΕΡΤ2, Κυριακή 5/9 στις 00:45

«Και ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι» (2011) σκηνοθεσία Τόμας Άλφρεντσον

Δραματική, μυστηρίου – Ο Τζορτζ Σμάιλι, πρώην υπάλληλος της υπηρεσίας πληροφοριών, αναλαμβάνει να ξετρυπώσει έναν «Τυφλοπόντικα» που έχει φωλιάσει στα ανώτερα κλιμάκια της βρετανικής αντικατασκοπείας και πουλάει μυστικά στη Σοβιετική Ένωση.

Για να τον ανακαλύψει, ο Σμάιλι αρχίζει ένα δύσκολο σκακιστικό παιχνίδι με τον Κάρλα, τον Σοβιετικό ομόλογό του. Κινήσεις που στην αρχή φαντάζουν ασύνδετες μεταξύ τους, στο τέλος θα συγκλίνουν και θα αποκαλύψουν την ταυτότητα του «Τυφλοπόντικα».

Παίζουν: Γκάρι Όλντμαν, Κόλιν Φερθ, Τομ Χάρντι, Μαρκ Στρονγκ.

*Alpha, Κυριακή 5/9 στις 00:45

«3 Μέρες Διορία» (2014) σκηνοθεσία ΜακΤζι

 

Περιπέτεια – Ο πράκτορας της CIA Ίθαν Ρένερ έχει μερικούς μόνο μήνες ζωής μπροστά του εξαιτίας μια ανίατης ασθένειας. Ο σκληροτράχηλος μεσήλικας θα ταξιδέψει στην Πόλη του Φωτός για να συναντηθεί με την εν διαστάσει σύζυγό του και την κόρη τους, θέλοντας να ζήσει λίγες στιγμές οικογενειακής θαλπωρής πριν από το τέλος. Η μυστηριώδης πράκτορας Βιβή, όμως, θα εμφανιστεί από το πουθενά, προσφέροντάς του μια εναλλακτική θεραπεία, με μοναδικό αντάλλαγμα τη δολοφονία ενός αρχιτρομοκράτη που βρίσκεται στο Παρίσι.

Παίζουν: Κέβιν Κόστνερ, Άμπερ Χερντ, Χέιλι Στάινφελντ.

*Open, Κυριακή 5/9 στις 01:00