Tρόποι για να νικήσετε το στρες πριν σας καταβάλει

Σε μια εποχή που η καθημερινότητά μας είναι πλημμυρισμένη από δεκάδες δουλειές, υποχρεώσεις και ασχολίες, το αίσθημα του στρες μπορεί να καταρρακώσει και τον πιο ανθεκτικό χαρακτήρα – Δείτε επτά απλούς τρόπους να το αντιμετωπίσετε και ανακουφιστείτε εύκολα και γρήγορα

Παρά το γεγονός ότι η απόκριση του στρες στον ανθρώπινο οργανισμό αποτελούσε αρχικά μια στιγμιαία και έντονη αντίδραση, στη σημερινή εποχή συνιστά ένα σύγχρονο φαινόμενο που μπορεί να εμφανίζεται ακόμα και καθημερινά, χειροτερεύοντας τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων.

Η επιστημονική έρευνα έχει ασχοληθεί εκτενώς με το ζήτημα του στρες και έχει αναδείξει αρκετούς τρόπους για την αντιμετώπισή του. Παρακάτω ακολουθούν επτά από αυτούς.

1. Ασκηθείτε
Η σωματική άσκηση είναι εξίσου επωφελής για το μυαλό όσο και για το σώμα. Οι ειδικοί προτείνουν τον συνδυασμό ή την εναλλαγή σε αεροβική άσκηση με προπόνηση ενδυνάμωσης, ευλυγισίας και ευελιξίας, με στόχο την ενίσχυση των ενδορφινών. Μια μελέτη, μάλιστα, βρήκε ότι οι άνθρωποι συμμετέχουν σε ομαδικά προγράμματα άσκησης παρουσιάζουν μεγαλύτερη βελτίωση στην ψυχική, σωματική και συναισθηματική τους υγείας, συγκριτικά με όσους γυμνάζονται μόνοι τους.

2. Περπατήστε στη φύση
Αν έχετε αρχίσει να νιώθετε «ασφυξία» στο γραφείο, ένας σύντομος 15λεπτος περίπατος στο κοντινό πάρκο είναι αρκετός για να μειώσει τα επίπεδα του στρες και της κόπωσης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Occupational Health Psychology. Αυτό οφείλεται στην απελευθέρωση ορμονών που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά, όπως οι ενδορφίνες, και στα οφέλη της έκθεσης στο φυσικό περιβάλλον.

3. Ακούστε τα κύματα
Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η επαφή με τη θάλασσα είναι χαλαρωτική. Το φως του ήλιου και η απαραίτητη βιταμίνη D βελτιώνουν τη διάθεση και ο αέρας της θάλασσας έχει αρνητικά ιόντα που μπορούν να λειτουργήσουν σαν αντιοξειδωτικά στον αέρα και να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες για το σώμα. Ακόμα και οι τεχνητοί ήχοι κυμάτων, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, μπορούν να έχουν μια ρυθμική, καταπραϋντική επίδραση.

4. Γελάστε
Δείτε ένα επεισόδιο της αγαπημένης σας κωμικής σειράς, στείλτε χιουμοριστικά μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα με την παρέα σας ή συναντηθείτε με τον πιο αστείο σας φίλο. «Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο» καθώς βοηθά το σώμα να χαλαρώσει, μειώνει την κορτιζόλη (μια ορμόνη που προκαλεί στρες) και αυξάνει τις ενδορφίνες.

5. Ρίξτε κρύο νερό στο πρόσωπό σας
Αν νιώθετε απίστευτα στρεσαρισμένοι, σε σημείο που δεν είστε σίγουροι για το τι πρέπει να κάνετε, δοκιμάστε μια μέθοδο της διαλεκτικής συμπεριφορικής θεραπείας (DBT), σύμφωνα με την οποία το κρύο νερό χρησιμοποιείται για την ενεργοποίηση του καταδυτικού αντανακλαστικού. Βυθίστε το πρόσωπό σας μέχρι τα μάγουλα και πάνω από το στόμα στο κρύο νερό ή τοποθετήσετε μια παγοκύστη στην περιοχή προκειμένου να ενεργοποιήσετε την απόκριση. Όταν αυτή η περιοχή ψύχεται, το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα ενεργοποιείται άμεσα και ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται, η αναπνοή γίνεται πιο αργή και το σώμα εισέρχεται σε μια κατάσταση μικρότερης χρήσης ενέργειας.

6. Φυτέψτε λουλούδια
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κηπουρική αποτελεί ένα φυσικό τρόπο ανακούφισης του στρες, λόγω του ηλιακού φωτός και της επαφής με τη φύση. Για παράδειγμα, το σκάψιμο του χώματος μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης και τα συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως υποδεικνύει μια πρόσφατη μελέτη στο Alternative Therapies in Health & Medicine. Σημειώνεται ότι και τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να έχουν παρόμοια επίδραση κατά του στρες.

7. Περπατήστε ξυπόλυτοι
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η επαφή με τη φύση μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση από το στρες, στην ευκολότερη αντιμετώπιση μελλοντικών στρεσογόνων καταστάσεων και στην πιο ξεκάθαρη σκέψη, σύμφωνα με τα όσα δείχνουν ο επιστημονικές μελέτες. Για να ενισχύσετε αυτά τα οφέλη, βγάλτε τα παπούτσια σας και περπατήστε ξυπόλυτοι. Η «γείωση», όπως αποκαλείται, μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην επαναφορά των επιπέδων κορτιζόλης στο φυσιολογικό και στη μείωση του στρες.