Κολοκύθα: Γιατί αξίζει μια θέση στη φθινοπωρινή διατροφή μας;

Μπορεί η κολοκύθα να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην ελληνική κουζίνα, πρόκειται όμως για ένα λαχανικό γευστικό και άκρως θρεπτικό που δεν πρέπει να λείπει από τη φθινοπωρινή διατροφή μας.

Τι μας προσφέρει η κολοκύθα;

*Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α. Σε αυτό οφείλει και το χαρακτηριστικά έντονο χρώμα της.

*Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Β1, Β3, Β5, Β6, C.

*Είναι πλούσια σε μαγνήσιοκάλιο και φυτικές ίνες.

*Περιέχει χαλκό, ω-3 λιπαρά οξέα, αλλά και σύνθετους υδατάνθρακες, όπως το άμυλο.

Πώς ωφελεί την υγεία μας

  • Το β-καροτένιο, το πιο πλούσιο σε περιεκτικότητα συστατικό της κίτρινης κολοκύθας, διαθέτει εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων εμποδίζοντας την οξείδωση της χοληστερίνης στο σώμα. Επίσης, λόγω της δράσης του κατά των ελευθέρων ριζών, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.
  • Χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχει, βοηθάει στην αποβολή μέρους της χοληστερίνης από τον οργανισμό, αλλά και στην αντιμετώπιση της χρόνιας δυσκοιλιότητας αυξάνοντας την κινητικότητα του εντέρου.
  • Η κατανάλωση κολοκύθας είναι ιδιαιτέρα ευεργετική για όσους υποφέρουν από γαστρικά προβλήματα, καθώς μειώνει την οξύτητα των υγρών του στομάχου.

2 πανεύκολες συνταγές για να την απολαύσουμε

Smoothie με κολοκύθα και κανέλα

Υλικά για 4 μερίδες

2½ φλιτζάνια πολτό κολοκύθας

1½ φλιτζάνι γάλα πλήρες

1 κουταλάκι άρωμα βανίλιας

1/4 του κουταλιού κανέλα

4 κουταλιές ζάχαρη

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μούλτι τον πολτό κολοκύθας με το γάλα (φροντίζοντας και τα δύο αυτά υλικά να είναι κρύα), τη ζάχαρη, τη βανίλια και την κανέλα και σερβίρουμε το ρόφημα σε ποτήρι.

Ψητά τσιπς κολοκύθας

Υλικά για 4 μερίδες

1 κολοκύθα γλυκιά

ελαιόλαδο

κανέλα σε σκόνη

αλάτι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C. Ξεφλουδίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Με τη λεπτότερη ρύθμιση ενός κόφτη, κόβουμε λεπτές φέτες κολοκύθας. Έχουμε κατά νου ότι η κολοκύθα συρρικνώνεται στο ψήσιμο, επομένως τα τσιπς μας πρέπει να έχουν δύο φορές μεγαλύτερο σχήμα από αυτό που θέλουμε. Τοποθετούμε τα τσιπς κολοκύθας σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε στον προθερμασμένο για 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.